Amniocentéza po negatívnom výsledku Trisomy testu

mirkahanny
15. okt 2016

Ahojte, patrim do skupiny skoro mamiciek, ktorym vysledky triple testov "nadovsetko sprijemnili" tehulkovanie a obrali ma o 10r zivota. Po morfo sone kt. mi urobil primar s vysledkom negativne som sa rozhodla pre trisomy testy na vyslefky ktorych cakam. Lekar mi odporucal kvoli fakt biednemu vysledku 1v45 amnio avsak povedal ze ak budu vysledky trisomy negativne nebude to potrebne. Triple mi neopakovali ale nechal mi prepocitat vysledky toho isteho odberu len s inym gestacnym vekom,nakolko podla sona dospel k zaveru ze je to o tyzden menej, tu uz bol vysledok "krajsi" avsak stale zly 1:190. Kedze som sa rozhodla urobit vsetko oslovila som este znamu ci by sa pre moj pokoj nepozrela na babetko tiez a tak mi urobila sono a povedala tiez ze nic zle nevidi a dietatko sa javi byt v poriadku avsak na rozdiel od p. Primara si mysli ze aj keby bol negat.vysledok trisomy istotu budeme mat len z amnio a odporuca mi ju. Rovno ma na nu aj obkednala den po tom ako maju prist vysl.trisomy s tym ze sa teda rozhodnem. Este som sa objednala k MUDr. Grochalovi nech riadne poporzera babetko, ale tam ideme az 28.10. A konecne sa dostavam k otazke co si myslite o vysledkoch trisomy testov, co odporucali lekari vam? Utvrdili vas ze v pripade neg.vysledkov sa nicoho nemusite bat a amnio nie je nevyhnutna? Neviem ako sa rozhodnut,viem ze ked budu pozitivne co salej ale co v pripade negativnych vysledkov, verit im?za nazory a skusenosti dakujem.

pribinak
15. okt 2016

Nesla by som

katka577
15. okt 2016

Ahoj, ja som tiez teraz tehotná rovnako ako ty, som v 19. tyzdni. Mne tripple testy vyšli negatívne, ale nakoľko mám 39 rokov, išla som na test Prenascan, co je ako Trisomy, len sa tam detekuje viac ochorení. Ten mi vyšiel negatívne. Výsledky týchto testov su percentuálne na tej úrovni ako amnio. Ak by ti Trisomy vyšiel negatívne, určite by som na amnio neisla. Veľa som o tých testoch čítala. V budúcnosti by sa chceli presadiť úplne, aby sa nemusela robiť amnio, keďže tam je riziko potratu. A ci Trisomy alebo amnio, nikdy to nemáš na 100%, ze dieťa sa narodí zdravé. Porucha sa môže prejaviť aj neskôr vo vývoji. Musíš vsak veriť, ze vsetko je v poriadku a zbytočne sa nestresovat.

katarinapekna
15. okt 2016

Ak si chceš dieťa nechať bez ohľadu na všetky prípadné vývojové chyby,tak by som nešla. Ak dieťa s poruchami nechceš,tak choď.

simsalabim
15. okt 2016

@mirkahanny suhlasim s
@katarinapekna , rozhodovala by som sa podla toho, ako by si postupovala v pripade negativneho vysledku .Ja som absolvolala amnio s vysledkami testov 1:82, ultrazvuk na chyby bol v poriadku. Amnio tiez, dcerka je zdrava.

janinah
15. okt 2016

Pri tehotenstve v 42.r. som amnio odmietla pri výsledku 1:200,vraj stačí,že odber sa posunie o pár dní a výsledok je iný,nie je to spoľahlivé. bola som rozhodnutá donosiť akékoľvek dieťa,zistila som si ako sa príp. postihnuté dieťa "dáva preč" a toto by som nedokázala...Amnio som odmietla po porade s gynekologom,štatisticky je 1% spont. potratu ppo výkone,nezdá sa to veľa,ale neriskovala som,že to 1% budeme práve my,mám zdravého múdreho syna,má už 11r....nešla by som na tvojom mieste a nevyšetrovala toho drobca spredu i zozadu každú chvíľu,nik ti nezaručí,že bude 100%ne zdravý,to až ked bude na svete a sama uvidíš,teraz sa nastav do psychickej pohody,relaxuj, rob si malé radosti,nepreži najkrajšie obdobie v živote ženy neustálym strachom

mirkahanny
autor
15. okt 2016

@katarinapekna
@simsalabim
@janinah zienky dakujem za odpovede... i ked asi sme sa celkom nepochopili...ja neriesim otazku ci ist na amnio z dovodu zlych triple testov....ale ci ist v pripade dobrych trisomy testov alebo nie ...nakolko jeden lekar mi odporuca a druhy nie...triple testy a trisomy nie su to iste... ja som si uz z dovodu zlych triple dala urobit trisomy namiesto amnio...aby som sa jej vyhla ak budu negativne ...avsak ako hovorim jeden lekar mi povedal ze je to dostacujuce a druhy ma aj tak posiela ...

katka577
15. okt 2016

@mirkahanny môj lekár každej žene po 35-ke odporúča, aby išla na amnio s tým, ze sa samozrejme každá žena slob

katka577
15. okt 2016

Slobodne musí rozhodnúť a ked nechce, podpisuje papier, ze odmietla. Keďže ja som bola na Prenascan, mne uz ani amnio nespomenul 🙂 Pokladá to za spoľahlivé.

miku1
15. okt 2016

@mirkahanny Ak by mi vyšli dobré výsledky, tak by som už na amnio nešla.

renulka111
15. okt 2016

Tiez ak by mi vysiel trisomy dobry urcite by som nesla.

charlie1980
15. okt 2016

Trisomy su testy na tusim 4 druhy trisomie (aj ja som ho absolvovala). Na rozdiel od Trisomy amniocenteza odhali tych vrodenych vad viac, teraz to nemam v hlave, Ale podstatne viac ako Trisomy. Trisomy nahradzuje v plnom rozsahu testy na DS, Ale Amnio podstatne viac odhali.

katarinapekna
15. okt 2016

@mirkahanny ja som ta pochopila veľmi dobre a platí,čo som napísala. Lekár nie je boh,len clovek,ktorý robí prácu za plat a musí sa aj z právneho hľadiska nejako kryť, teda odporučiť ti všetky potrebné možnosti vyšetrenia,aby si sa nemohla potom na nikoho vyhovárať,prípadne ich žalovať "veď mi to nikto nepovedal". Konečne rozhodnutie je na tebe a ty sa musíš rozhodnúť,lekárom to je srdečne jedno čo urobis, info si dostala,je to len na tebe. Ja ak by som bola presvedčená,že chcem dieťa aj keď môže byť postihnuté,nepodstupovala by som žiadne testy ani krvné,ani nijake, testy by som podstúpila len vtedy,ak by som postihnuté dieťa nechcela za ziadnu cenu a vedela by som o tom riziku. To je cele....je to o tebe

katka577
15. okt 2016

@katarinapekna ja som tiez presvedcena o tom, ze dieťa si nechám za každých okolnosti. Aj napriek tomu som išla na krvné testy, pretože chcem byt pripravená na vsetko. Aj ked samozrejme nič nie je 100% -ne, ale určite mám kludnejsie tehotenstvo. V mojom veku je riziko vyššie co sa týka chromozomalnych odchýlok. Keby existovalo len amnio a nebola by možnosť krvných testov, na amnio bývalom neisla, nakoľko je tam riziko ohrozenia dieťatka.

katka577
15. okt 2016

Oprava: ...by som neisla....

lilu74
15. okt 2016

Ak z trisomy testu vyjdu zle vysledky lekar posiela aj na amnio. Ak su v poriadku nie a nesla by som urcite.

linasi
15. okt 2016

Ja som bola na amniocenteze dva krát nieje to také strašné,v oboch prípadoch sa ochorenia vylúčili a dcérky sú zdravé,donutit ťa nemôže nik je to dobrovoľné,ja som išla,lebo potom by som celé tehotenstvo rozmýšľala a bála sa ci je malá v poriadku,a to by jej viac ublížilo.

renulka111
16. okt 2016

Amniocenteza je invazivny vykon. Bola som na nej pretoze mi vychadzali velmi zle vysledky z krvi. Vykon ako taky nie je nic hrozne ale riziko ze zena potrati tam realne je. Mnoho som o tom citala a podla mna je ovela vyssie ako uvadzane 1%. Zopakujem. Ak by ti vysli vysledky z trisomy testu ok dietatko by som amniocentezou v ziadnom pripade neohrozila.

sissi888
3. nov 2016

ahoj @mirkahanny... ja som mala prvý skríning 1:14, druhý 1:200, podozrenie na downov syndróm....išla som na genetiku.. pani genetička mi dala na rozmyslenie 5 minút či idem na trisomy alebo amnio... s manželom sme sa rozhodli pre trisomy, keďže downov syndróm by sa z trisomy zistiť mal... stále čakám na výsledky.. ak budú výsledky z trisomy dobré, už ma nikto nikde nedostane aj keby mi čo hovorili....a genetička tvrdila, že spoľahlivosť trisomy je 99,5... aj tak si začínam myslieť, že ide čisto o biznis a modlím sa, lebo rovnako ako ty som už stratila pár rokov života za posledné týždne...

lilu74
3. nov 2016

@sissi888 ja som mala tiez zle vysledky a nepripustala som si vobec ze babatko nebude zdrave, obaja sme zdravi, sportujeme, vedieme zdravy zivotny styl v rodine sme nemali ziadne postihnutie....vysledky z trisomy boli ok a viac som nemyslela na testy-malicky sa narodil uplne zdravy😉

sissi888
4. nov 2016

@lilu74 ďakujem za povzbudenie...🙂

mirkahanny
autor
4. nov 2016

@sissi888 Ako ste dopadli, či kedy máte vysledok? ako píše @lilu74 po vysledkoch z Trisomy som vsetko vypustila z hlavy a zacala sa opäť tesiť...ešte nám všetko odobril Grochal v Mt a hovorim už musí byť dobre...už sme si odstresovali viac ako treba...posielam vela sil... drzte sa

renulka111
4. nov 2016

@sissi888 ked budu trisomy testy ok bude dobre. Ja by som tiez sla este na morfologicky ultrazvuk bud dr. Holan v Ba alebo dr. Grochal v Mt. Drzim palceky.

sissi888
4. nov 2016

@renulka111, @mirkahanny.
Ďakujem... Ešte je len tretí pracovný deň po zaplatení, takže ešte si počkám.... Na ten morfo ultrazvuk asi pojdem, len neviem dokedy môžem, už som 19 tt...ešte raz vdaka, dám vedieť výsledky... @mirkahanny na tvojom mieste robím presne to isté...užívajte si to 🙂

katka577
4. nov 2016

@sissi888 ahoj, tiez ti veľmi prajem, aby ti testy vyšli v poriadku. Morfo mozes absolvovať myslím ze až do 24. týždňa.

katka577
4. nov 2016

@sissi888 ale uz si sa mala objednať na ten morfo a tam ti aj presne povedia, dokedy by sa mal spraviť...

sissi888
8. nov 2016

@mirkahanny, @lilu74, @renulka111, @katka577 ďakujem vám za podporu..výsledky máme v poriadku ..už nejdem nikam ani keby im sám gynekológ neveril....držím všetkým budúcim mamičkám palce..nech nemajú také stresy 🙂

lilu74
8. nov 2016

@sissi888 to je super tesim sa s tebou uz si len uzivat tehotenstvo a tesit sa na maly krasny zdravy poklad😉

katka577
8. nov 2016

@sissi888 tesim sa s tebou 😘

renulka111
8. nov 2016

To je vyborna sprava. Uz si len uzivat brusenko a potom najvacsie stasticko na svete.

dolynkag
12. júl 2018

Ja idem v pondelok na trisomy, tiež mám zlé riziká, hlavne kôli veku a nižšiemu Papp, ach tie stresy su hrozne, človek si v dnešnej dobe neužíva tehu vôbec

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre