Amniocentéza na vlastnú žiadosť

sofinkina_maminka
19. mar 2021

Ahoj žienky,
Čakám dvojičky (19tt) a rozhodla som sa, že sa chcem podstupit amniocentezu.
Výsledky Triple testu mi dopadli dobre ale aj napriek tomu chcem podstúpiť amniocentezu, pre svoju vlastnu istotu, nakoľko pri prvom dieťati mi vyšli zle screeningove testy a na amnio ma poslal lekár, dcérka je absolútne zdravá a preto Triple testom neverím absolútne ma nezaujíma ich výsledok a doverujem jedine amniocenteza a morfologickemu vyšetreniu plodu. Chcem podstúpiť obe. Ale zatiaľ čo s druhým nie je problém, to prve by mal podľa môjho lekára indikovať lekár a on sa už vyjadril že nie je žiaden dôvod aby som podstúpila amnio a ze ma na žiadnu nepošle. Ja som ale volala do súkromného genetického diagnostického centra a tam mi ju spravia ale zas je tu ta vec ze potrebujú výsledky a odporúčanie od môjho lekára.
Pan doktor z genetiky z tej súkromnej kliniky mi povedal ze existuje aj ina predispozícia indikujuca amniocentezu a síce je to psychická potreba/podpora matky.
Ale o to presne ide, že si nepamätám ako presne túto psychickú indikáciu nazval, on doslova povedal ze existuje možnosť vykonať zákrok kvázi bez dôvodu ak má matka pochybnosti a táto indikácia sa nazýva.... A to som zabudla ze ako.... Niečo s psychikou to bolo. Neviete mi niekto poradiť ten konkrétny termín?
Lebo chcem argument ak by môj lekár mal s tym problém dat mi odporúčanie.
Ďakujem krásne za rady.

pseudomonas87
19. mar 2021

@sofinkina_maminka a prečo najskôr nevyskúšať nifty/Harmony či ako sa volajú tie testy....odoberie sa krv matky a z nej sa izoluje dna plodov, normálne s jedným dieťaťom je 99percentna istota, u dvojčiat troška nižšia, ale veľmi vysoká....

maximilie
19. mar 2021

@sofinkina_maminka čítala si rizika amniocentezy? Vacsinou tu čítam, ze zeny odmietajú ist napriek naliehaniu lekárov. Lekar urcite vie, prečo ta tam nechce posielať zbytočne. Radšej si zaplat nifty. Je to drahé, ale neohrozis svoje deti.

amelie2017
19. mar 2021

Daj si radsej spravit nifty. Ja som bola na amnio pred 6 tyzdnami, lebo moju vec by neodhalil ani nifty, ale ten stres za to vobec nestoji. Raz si ju uz absolvovala a nic sa nestalo, ale zbytocne to urobit este raz a pokusat osud? Ja som doteraz v strese co kvoli nej neporodim predcasne.

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sofinkina_maminka
autor
19. mar 2021

@pseudomonas87 Práve preto, že chcem 100 percentné výsledky. Ja tieto testy z krvi považujem za biznis. Už som tu na koniku čítala že trisomy ukázali podozrenie na vadu a žena podstupila amnio a ta výšla negatívne. A nie jeden krat som to tu citala. A riziko pri amnio je 0,5 percenta. Už som sa rozhodla. Pýtam sa ale niečo iné v otázke. Ale ďakujem za rady aj tak, viem ze to myslíte dobre, ale mňa naozaj zaujíma len odpoveď na otázku čo som položila. 😍

amelie2017
19. mar 2021

@sofinkina_maminka prepac, zase neodpoviem na tvoju otazku, ale ak ti na sukromnej klinike nemaju problem urobit amnio len kvoli tvojmu dobremu/zlemu pocitu, tak je to tiez len biznis. Amnio ma vzdy prevysovat prinos ako riziko. A to ti povie kazdy lekar. A v tvojom pripade neexistuje ziadne opodstatnene riziko. Btw. nechces ist radsej najprv na ten morfo ultrazvuk a ak by bola nejaka minimalna indikacia problemu, potom riesit amnio?
Dalsia vec je, ze uz si 19tt, na komplexne vysledky sa vacsinou caka 2-3 tyzdne, takze v podstate to uz ani nemusis stihnut. Aj ked teda neviem, ci chces ist len kvoli tomu, aby ste sa vedeli zariadit, alebo aby si sla na potrat, v pripade problemov. A dalsia vec, ani negativna amnio ti nezaruci, ze sa ti narodia zdrave deti. Su veci, ktore neodhali, vela toho sa moze stat pri/po porode.
Ale ano, tvoje deti, tvoje rozhodnutie. My mozeme moralizovat len pre seba.

fineta
19. mar 2021

Užívaj si tehotenstvo, dôveruj svojmu doktorovi a nerieš zbytočnosti. 🙏

lyci
19. mar 2021

@sofinkina_maminka podla mna gynekolog bude vediet, ked mu to opises, ze ju chces podstupit kvoli psychike. nelam si s tym hlavu. ja som tiez ziadala amnio z vlastnej vole, gynekolog mi vravel, ze je amnio zbytocna, ale dal mi bez problemov ziadanku a napisal tam kvoli veku (37r). ak nebude chciet dat, tak asi jedine zmenit gynekologa alebo si zaplatit za 1 vysetrenie plnu sumu u dakeho ochotneho, co ti da aj ziadanku

hviera81
19. mar 2021

@lyci presne to som chcela napisat, ak ty na tom trvas, tak doktor ta ma poucit o rizikach ale vypisat listok. ak nie, tak iny gynekolog.

sofinkina_maminka
autor
19. mar 2021

@lyci ďakujem, konečne niekto kto si nemyslí, že som šialená keď chcem využiť všetky možnosti co mi dnešná doba ponúka 😍 tak keď tvoj lekár ta tam na tvoju žiadosť pustil tak dúfam ze ani môj nebude robiť problémy. 🤗

sofinkina_maminka
autor
19. mar 2021

@amelie2017 nerozumiem načo by malo byt neskoro o dva tri týždne... Ja viem tak, že z dôvodu ohrozenia zdravia matky alebo ak sa ma dieťa narodiť so závažným postihnutím, tak neexistuje nijaký strop dokedy musí byt zákrok vykonaný. Hovorím teda samozrejme o prerušení tehotenstva.

lyci
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lyci
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lyci
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dietatko2020
20. mar 2021

@sofinkina_maminka ja ti nerozumiem. Jeden den pises o redukcii plodu a druhy den o amniocenteze. Nechapem, ale tvoja vec. Ale zaplat si napr nifty testy a mas viac ako 99% istotu a inac ani amnio neda 100% vysledok, aj tam moze byt chyba.

sofinkina_maminka
autor
20. mar 2021

@dietatko2020 Ja som nikdy nikde nenapísala že mám v pláne alebo úmysle podstúpiť redukciu plodov. Čítaj s porozumením.... Len som položila otázku.... Boha.... Presne pre toto som tu päť rokov nebola. A asi sa zas porucam lebo nemám na toto ja nervy fakt....

abcmajacba
6. júl 2021

@sofinkina_maminka ahoj, podstúpila si tu amniocentezu? Všetko bolo ok? Nehrozil ti predčasný pôrod alebo niečo?

zuzka1502
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre