aké su nasledky,ked este o tom zena nevie,?a myslím pitie alkoholu pokial to zena este nevie,a nie pocas tehotenstva.
@sally09 no mne sa to s alkoholom podarilo dosť prepísknuť, mali sme firemnú party pred vianocami a bola to teda riadna akcia :D dosť som tam toho popila a aj nejaká tá cigaretka bola... a nie jedna... a týžden na to pozitívny test. bábo som neplanovala preto som si tú party takto užila... Hned ako som ale zistila že som tehotná tak samozrejme už nič podobné nebolo... :D maličký sa narodil úplne v poriadku. Myslím že prvé týždne ked ešte nevieš že čakáš bábo tak to nie je ani prepojené s mamičkou má svoj vlastný obeh niečo spoločné ma s tým aj ten žltkový vačok čo má. A mne moja gynekologička povedala - lebo u mna bolo toho viac - aj rtg žiarenie aj skodlivé plyny v práci že ak by bolo bábo veľmi poškodené tak to príroda zariadi spontánnym potratom o ktorom ani maminka niekedy nevie má len "silnejšiu menštruaciu... "
ale prosim ta, moje vsetky kamosky boli uz tehu, ked sa stali pod obraz bozi. neriieeee. ja ked som sa dozvedela, ze som tehu, tak som si isla zapalit 😀
http://www.osetrovatelsky.herba.sk/1-2-2007/nas...
Môžu byť následky. Je mi to ľúto, ale môžu. 😔 Alkohol je silný teratogén (=spôsobuje poškodenie plodu) a bezpečná dávka pre plod nikdy nebola stanovená. Hlavne pre to, že záleží aj od okolnosti, metabolizmu a momentálneho zdrav. stavu tehotnej ženy - ak "zle sadne" jeden štamperlík, môže viac poškodiť plod ako 10 frťanov u inej...
Následky - ak sú vážne, je to diagnóza, medzinárodne uznaná ako FAS. Zahŕňa morfologické zmeny, neurologické poruchy a mnoho ďalšieho... ak sú následky miernejšie, označujú sa FASD a to nie je diagnóza.
Čo sa stalo, už sa neodstane. Ale pre ostatné - prosím, NEPITE - nepite na jeho zdravie!
Teraz kopírujem:
=================
Komplex týchto ťažkosti je označovaný ako Fetal alkoholový syndróm (FAS), prípadne niektoré z týchto ťažkostí označujeme ako Fetal alcohol syndrom disorders (FASD), čo označuje široké spektrum závažných ťažkostí, ktoré sú zapríčinené pôsobením alkoholu na vývin ľudského plodu.
Odlišnosti v poznávaní a vnímaní sveta
Osoby vystavené pôsobeniu alkoholu počas vnútromaternicového vývinu môžu mať
ťažkosti so:
* spracovávaním, uchovávaním a využívaním informácií;
* spájaním nových informácií s predchádzajúcim učením;
* abstraktným myslením, pričom abstraktné myslenie predstavuje neviditeľnú základňu fungovania sveta;
* myslením zameraným na pochopenie príčiny a dôsledku;
* predstavivosťou – nedokážu si predstaviť to, čo neskúsili;
* zovšeobecnením – chýba im plastickosť v procese myslenia. Nevedia, že ak menia časť rutiny, musia vytvoriť celkom novú rutinu;
* časom – zmyslom pre čas, hodinami, prispôsobením určitých činností do určených hodín, cyklickou povahou javov;
* pamäťou, zvlášť krátkodobou.
Pamätajte si: Deti s FAS/FASD robia dojem, že majú na viac. Vyslovujú pojmy, ktorým v skutočnosti nerozumejú.
Fetal alkoholový syndróm je trvalou a nevyliečiteľnou poruchou.
Druhotným poškodeniam je však možné zabrániť.
Druhotné poškodenia:
* únava, záchvaty zlej nálady;
* podráždenosť, frustrácia, hnev, agresivita;
* strach, únik;
* stiahnutie sa, uzavretie sa do seba, klamanie, úteky z domu;
* problémy doma a/alebo v škole;
* problémy so zákonom, užívanie drog, alkoholu;
* problémy s psychickým zdravím.
Týmto problémom je možné zabrániť, keď rodičia a profesionáli chápu poruchy vo vývine poznávacích procesov v spojení s minulosťou dieťaťa a pôsobením alkoholu na jeho mozog počas vnútromaternicového vývinu.
„Normálne“ deti a deti s FAS v rovnakom veku sa výrazne líšia, napríklad:
Typické 5-ročné dieťa:
* chodí do materskej školy;
* dokáže vykonať tri pokyny zadané naraz;
* spolupracuje s rovesníkmi pri hre;
* dokáže sa podeliť;
* dokáže počkať, kým príde na rad.
Úroveň vývinu 5-ročného dieťaťa s FAS/FASD môže zodpovedať úrovni
vývinu 2-ročného dieťaťa:
* používa plienky;
* dokáže vykonať jeden pokyn;
* pomáha a nasleduje mamu;
* vydrží pokojne sedieť 5-10 minút;
* hrá sa len samo, nevie sa hrať s inými deťmi;
* je pohybovo aktívne;
* pôsobí ako „tvrdohlavý dvojročný“.
Doplňujúce informácie je možné získať (v poľštine, prípadne v angličtine):
www.fosterparents.org.pl
www.ciazabezalkoholu.pl
www.fas.edu.pl
www.fasworld.com
To co je za lekara, co povie, ze "jeden pohar denne je OK"? 😨 Cele zle. 🙄 😔
No neviem, nesuhlasim s nazormi, ze obasny alkohol neuskodi,pit pocas tehu sa nema. Ani obcas. Chapem, ze si o tom nevedela, takze za to nemozes. Nepises detaily, kolko toho bolo, ako casto....Nie som lekar ani odbornik, ale tiez si myslim, ze nasledky byt mozu,ak nie su u niekoho, neznamena, ze to plati vseobecne. To iste plati o fajceni
@sally09 - pokial to zena nevie, tak sa ani keby nieco vypije nic nestane. Dieta zije v mikrosvete, zivene zltym telieskom. Az po osmom tyzdni tehotnosti zacina postupne preberat funkciu placenta a pripoji sa na krvny obeh matky a pripadne by sa k nemu dostal aj alkohol. Dve vymeskane menstruacie hadam kazdej zene povedia, ze je rozumne si spravit tehu test.
@sally09 mne sa to tiez stalo..este som nevedela, ze som tehotna a boli sme na oslave...co to sa popilo a padla tam aj nejaka ta cigaretka..hned ako som sa dozvedela, ze som tehotna, tak uz ani poharik 🙂 ani cigaretka...maly je tu a je zdravy...inak minule som niekde tiez citala tuto otazku a odpoved bola, ze keby to malo nasledky, tak nie je tolko normalnych ludi na svete
@anjelicek26 ano sice babo sa napaja az neskor na krvny obeh, ale ked zena fajci a pije isty cas, tak je tym presiaknuta cela, a urcite aj to zlte teliesko ja napite karcinogenami z fajcenia.... takze nic ako zdravy zaciatok tam nie je..... a aj ked prestane fajcit, tak ti chce urcity cas, aby sa telo zbavilo dechtu a ostatneho svinstva,,, a baby co tu pisu,ze je to ok, si obcas vypit, alebo zapalit, si ked sa dozvedela ze je tehotna, alebo fajcila uz dlho pred tym riskuje zdravie svojho dietata a to dobrovolne, leba kazda jedna vie, ze pi a fajcit nie je zdrave, ale to su "zeny, darkyne zivota" hamba,,, podla mna to tu pisu,len aby sa same uistili,ze nic take strasne neurobili....
@zigzag ved toto netvrdim, ale zakladattelka nie je ani tvrda fajciarka, ani dlhodobo nepopija, boli vyslovene na oslave... vela z nas ani nevie, ze otehu a kedy otehu a proste robit si vycitky, ze vypila nejaky poharik v dobe, ked este embryo putovalo dolu vajecnikom je prehnane 😖 Snazilkovanie nie je a nema byt casom uplnej abstinencie a zmeny zivotneho stylu, isteze uz opatrnejsie, ale zasa sa nevyhybat vsetkemu v style co keby sa zadari 😖 Priroda to zariadila mudro, ze ten plod chrani tie prve tyzdne a dava cas zene si uvedomit, ze je tehotna.
@anjelicek26 tak v takomto pripade ano, ale aj tak to nemeni nic na tych "maminkach", ktore fajcili previdelne, ze ked sa dozvedeli, ze tehotne su a skoncili, ze tym neovplyvnili svoju geneticku vybavu.... lebo vatsina z tych co komentovalo, tak fajcili asi dlhsie...
@verion skús preštudovať niečo o FAS
www.fasyndrom.sk neexistuje bezpecna davka alkoholu v tehotenstve ... alkohol je najskodlivejsia droga zo vsetkých drog
@macocha no, tie tazkosti, co si opisala, maju dnes takmer vsetky deti, aj tie, ktorych matky nepiju a nefajcia. problem treba hladat niekde inde a nie v jednom-dvoch poharikoch alkoholu. Ja nie som za alkohol v tehotenstve, ale ak si zena da poharik na oslave a nevie, ze je tehotna, tak by som z toho taky horor nerobila. Nepiseme predsa o pravidelnom pozivani alkoholu! Ze 'typicke' normalne dieta sa v 5 rokoch dokaze podelit a caka, kedy pride nan rad 😀...to si robis srandu! ved si to este raz precitaj, to su take blbosti....ved poliaci, co na to povedat. Aby niekto povazoval normalne vyvinove etapy dietata za dosledok alkoholizmu, tak to co uz je 😠. radsej si precitaj vyvinovu psychologiu, ako tie polske stranky. Vsetko to, co je tam popisane ako tazkosti, su uplne normalne veci, ktorymi dieta musi prejst, tym veciam sa musi naucit... ze nevedia chapat pricinu a dosledok? tak ich to asi nikto nenaucil, to je ta vychova trestami a bitkou, dieta sa nic nenauci, len ma strach....a podobne by som mohla rozobrat kazdy jeden bod.....je to cele blud, sorry.
@aliza je dokazane, ze aj jednorázove pozitie alkoholu tehotenstve moze sposobit fas alebo fasd
kukni si to www.fasyndrom.sk ved to nie je len v polsku, vsade,vyskumy robili v norsku aj inde...akurat ta pani klecka z polska je ochotná poucit aj slovakov
novorodeniatku by sme tiez nedali alkohol..ci hej?
ja nechápem jedno, kazda maminka sa boji, ci bude mat zdrave dietatko a ked moze aspon jeden postih 100%vylucit, nepitim alkoholu, tak preco pit alkohol v tehu??? nechapem...naco pokusat osud??? 😠
videla som deti s velmi tazkým fetalnym alkoholovým syndromom... aj s fas viditelným,ale nie az tak tazkým...poznám deti s FASD...mohli byt zdrave, ak by ich matky nepili 😖
to je taký problem nepit v tehotenstve?? 😕
alkohol posobi na organy, na mozog, ktore sa vyvíjajú.....fas je diagnoza uznana medzinarodnou klasifikáciou chorob
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@sally09 u nás žiadne..ale to som si dala len pivečko, nie tvrdé a nie každý deň 🙂