Aký čaj pijete?

zahrah
26. sep 2014

Milujem pit caj, pijem niekedy az 5 denne. Vacsinou zeleny ale niekedy ak cierny, matovy a harmancekovy.
Zda sa ze zeleny a cierny su uplne out kvoli obsahu kofeinu.
Videla som zmiesane nazory na matovy a harmancekovy takze som si vybodila ze prilezitostne su OK ale nie casto.

Teda co zostava? Co pijete a je bezpecne pit casto?
Ovocne nemam vobec rada, aj ked teraz som zacala nejake maliny ci co mame v robote, nemam rada kysle caje.
Jedine co ma napada je roibos.

lalinko2010
26. sep 2014

@zahrah ahoj, ja pijem zázvor s rakytníkom, je trochu kyslejší a potom zázvor mango citrón/limetka, kombinácia. ja som počas tehotenstva nepila čaj, ani po pôrode, prišiel mi na chuť až po 4 rokoch od pôrodu, ale nepreháňam zase. momentálne tieto dva sú top.

ichbinich
26. sep 2014

V zime teply a v lete studeny, ale nikdy nie horuci 😉 😀
V robote som si rano spravila konvicu, najcastejsie zeleneho. Cierny mi je casto horky a byvam smadna. Velmi mi chuti rooibos, tie byvaju aj prijemne ochutene.
Bylinkove pijem, ked som chora 😉 Alebo potom take zmesi, ze na dobru naladu, na podporu imunity a podobne. Ale monetalne je moja spotreba caju nulova... Pijem vodu z vodovodu. Mozno, ked zase nastupim do kancliku, takto pri praci z domu mi nejak caj na chut nejde...
Po porode som pila caj na podporu tvorby mliecka, niekedy som si tam este primiesala fenykel, aj ked ho neznasam.
Rooibos mozes bez problemov pit, kolko chces, ten mozu aj babatka od 6 mesiacov.

0silvia0
26. sep 2014

@zahrah pijem maté, veľmi mi chutí

timuska26
26. sep 2014

@zahrah rooibos caje

daduska132
26. sep 2014

ahoj, ja mám najradšej mätový čaj toho som schopná studeného vypiť v lete aj hektolitre a okrem problému s častým čuraním po vypití nemám žiadny problém =) ale ako sa hovorí, všetkého veľa škodí... a na druhej strane čo v dnešnej dobe nebolo označované za "nezdravé" "rakovinotvorné" alebo "škodlivé pre obličky a tak ďalej?" .. nejaký vedec na niečo príde a označí to za zlá o 10 rokov to preskúma niekto iný a zrazu je to dobré =D
niet nad čaj z čerstvej mäty alebo žihlavy =D a každému čo chutí =D

libka1
26. sep 2014

taky na aky mam akurat chut, ked nepijes stale ten isty a striedas ich tak by som sa nebala. cierny pijavam len na ranajky s citronom a medom tak raz do tyzdna, vela pijeme bylinkove - medovka, harmancek, baza, tiez mam rada zeleny a rooibos ako tu uz niekto pisal a casto si robievam z cerstveho zazvoru cez zimu caj, ten je super, ale to len cez vikendy, v robote by sa mi nechcelo... este mam rada biely s ovocnymi prichutami, samotne ovocne nepijem takmer vobec, nejak mi prestali chutit, sem tam odskusam ked maju kolegyne nieco nove tak zo zvedavosti ze ako ktory chut...

zahrah
autor
26. sep 2014

@0silvia0. Nema mate nahodou strasne vela kofeinu?

0silvia0
26. sep 2014

@zahrah určite obsahuje kofeín, preto ho pijem miesto kávy, má sa piť skôr v doobedňajších hodinách, má povzbudzujúce účinky. Ale má veľa priaznivých účinkov na telo a je veľkým zdrojom živín. Pijem len jednu šálku raz denne a chuťou mi pripomína zelený čaj. Vyskúšaj, jedna šálka denne bude na teba určite priaznivo pôsobiť 🙂
Ak hľadáš čaje, ktoré sa dajú piť na litre, tak určite ako ti bolo radené - mätový čaj, bylinkové čaje. Ale určite je vhodné čaje striedať, nepiť stále tú istú bylinu.

suge
26. sep 2014

Aj ja uprednostňujem bylinkové čaje - hoci označenie "čaj" je v prípade môjho "handmade" bylinkového závaru trošku nepresné 😉. V čase keď sú dostupné (na jar, v lete a na jeseň) určite vedú čerstvé bylinky - mäta, medovka, alchemilka, žihľava, materina dúška, šalvia a pod. - poľahky sa dajú dopestovať aj na okne či malom balkóniku a je z nich všestranný úžitok. No a v zime preferujem ich sušené verzie, často ozvláštnené zázvorom alebo korením. Naša rodina funguje na týchto čajoch celý život, každý má svoj obľúbený a okrem alergie na šalviu u jedného člena rodiny s nimi nemáme žiadne zlé skúsenosti 🙂 .

monkabr
26. sep 2014

@zahrah
@0silvia0
Ahojte baby, trosku to upresnim, vacsina ludi ako aj stranok s info o tychto bylinach nazyva kofeinom aj latky, ktore su velmi podobne a obsiahnute v zelenom caji, mate alebo guarane. Nie je to ale celkom tak. Nie je kofein ako kofein. Kofein znamena doslovne ,,v kave".
V zelenom caji sa tato latka odborne nazyva tein (,,v caji"), v mate zase matein, v guarane guaranin... Su to velmi podobne latky ako kofein, ale zdravsie, bez negativnych ucinkov kofeinu v kave alebo este horsie jeho syntetickeho brata v energetickych napojoch.
Napr. matein ma mensi vplyv na krvny tlak ako kofein v kave a jeho povzbudivy ucinok trva dlhsie. Tein niekde sa uvadza ze je totozny s kofeinom, inde zase ze nie, takze tazko povedat 🙂 Kazdopadne vsetky tieto bylinky maju vela zdravotnych benefitov narozdiel od kavy.
Z tychto povzbudivych bylin je moja favoritka mate a guarana. Mate ktora ma skvele zlozenie latok, velke mnozstvo mineralov, vitaminov a az 15 aminokyselin. A okrem ,,kofeinu" obsauje aj povzbudivy teobromín.
Guarana z Amazonie je asi najpovzbudivejsia bylina, energia z nej vydrzi dlho a uvolnuje sa postupne. Sama pijem pred sportom alebo napr. pred dlhymi cestami prirodny zdravy energeticky napoj, kde su zmyxovane viacere taketo stimulacne rastliny obohatene este o dalsie vitaminy a ine ziviny a energia z nejakych red bullov alebo kavy nie je zdaleka taka intezivna a dlhodoba ako z tychto rastlin.

monkabr
26. sep 2014

A este k tomu tehotenstvu a pitiu cajov
Ak povzbudivy caj v tehotenstve, tak asi najlepsie nejaky kvalitny zeleny, ale nie vo velkych mnozstvach.
Pri tehotenstve sa neodporuca prekrocit 200 az 300 mg kofeinu, co je dost, nikde sa neuvadza, ze sa nesmie vobec... A napr. salka zeleneho caju moze mat maximalne tak 40 mg. Taka salka kavy moze mat max. okolo 120 mg, rovnako ako salka cierneho caju.

0silvia0
26. sep 2014

@monkabr áno, máš pravdu, ale na internete všetky tieto látky podobné kofeínu nazývajú nesprávne kofeín a ľudia to veľmi nerozlišujú. Ale jasné, píšeš správne informácie 🙂

ivetoy
26. sep 2014

@zahrah ja tiez pijem len caje---zeleny,sipkovy,mata,materina duska je TOP,salvia,zazvor,viacbylinny caj,zihlavovy,roibos s mliekom,...tiez nemam rada kysle ovocne😉)..a potom doma mam este vo flasi Kombuchu 😀 ..Caje som si tuto sezonu sama nazbierala

sunshineka
26. sep 2014

pijem rozne bylinkove caje salviovy,matovy,repik,harmancek,v tomto obdobi hlavne z cerstveho zazvoru,prieduskovy tam je vela bylin a chuti mi,lipovy,materinu dusku....matu a salviu mam vzdy cerstvu,ostatne sa snazim nazbierat,nech nemusim kupovat a zvysok dokupujem.okrem toho kazde rano zacinam zelenym cajom.ak striedas caje,tak nie je problem.ja napr.nemozem vypit vela matoveho a salvioveho,lebo znizuje tlak a potom mi je mdlo.s ovocnymi cajmi sa ani ja nekamosim.ten si dam len vynimocne a musi byt poctivy ovocny,lebo pri tych obycajnych je vacsinou vsade jablkova duzina.obcas si dam aj peceny caj v zimnom obdobi,ten mi celkom chuti

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre