Ahojte,
ja som vegetarianka uz par rokov, teraz aktualne v 6tt. Najde sa nas tu viac? Ake mate skusenosti? Zmenili sa vam chute? Zacali ste kvoli tehotenstvu jest maso? Planujete ze vase dieta bude/je vegetarian/ka?
@petaxi, ja som od 15 rokov nejedla ziadne maso ani ryby. Dokonca mi nikdy nechutili ani len mliecne vyrobky 😒. Pri prvom tehotenstve som zacala v 5. mesiaci jest aspon kura a este som s tym neprestala. Mozno ked prestanem kojit druhe, ale nie som o tom este rozhodnuta 🙂. Inak, okrem chybajuceho zeleza (brala som a beriem sorbifer) som mala vzdy krvne vysledky dobre 😉.
Co sa tyka zmenenych chuti pocas tehotenstva, tak to som nemala ani nemam.
ja som bola pred tehotenstvom vegetarianka asi desat rokov, maso som jest nezacala a ani ho nejem. nemala som v tehotenstve ziadne problemy, dokonca ani so zelezom, co moju lekarku strasne prekvapilo.
nemam pocit, ze by mi maso nejako chybalo, mam dost vitaminov z inych zdrojov a ani som nad tym nerozmyslala, ze by som kvoli tehotenstvu alebo kojeniu mala maso zacat jest.
maleho som umyselne ako vegetariana nechcela vychovavat, predsa len nejest maso je moje rozhodnutie, no on sa moze rozhodnut, ze mu mimoriadne chuti. neviem ci nastastie alebo nanestastie, maso mu nezachutilo, takze tocime ine ingrediencie 🙂
ahojte, chcela by som ozivit tuto temu, kedze som tiez vegetarianka.. zaujimali by ma vase skusenosti pocas tehotenstva, po porode, pri vychove deti.. Ja som sice na zaciatku tehotenstva, ale maso zatial neplanujem zacat jest, jedine, ze by som mala neznesitelnu chut na maso :D
@warholette
@kvetinka211
@kaia
Ak ste este tu, zaujimalo by ma, ako vychovavate deti, jedia maso?
@datelinka31 syn ma 8 rokov a maso je velmi obmedzene. Sem-tam zje parok, pripadne hamburger (zijeme v USA), ale to je tak asi vsetko. Kuracie nugety mal asi raz v zivote, a nechutili mu. Pritom muz vegetarian nie je a dokonca vyborne vari, takze mame doma stejky, lososa, kura... malemu to vsak nechuti, rovnako ako mne.
Snazim sa ho vychovavat systemom ze on je svoja vlastna osoba so svojimi vlastnymi chutami, takze ak mu maso chuti, nech si da, ak mu nechuti, tak nemusi. Zjavne mu nechuti...
Ja maso nejedavam od detstva. Pomaly uz 20 rokov! 😀
@datelinka31 Ja som vegetarianka cca 18rokov (tiez od detstva). Maso som jest nezacala, deti som nechala rozhodnut sa same podla ich vlastnej chuti.
Ja som počas tehotenstvo maso nejedla, mala som dobre vyváženú stravu. Podľa mňa pokiaľ máš stravu naozaj pestrú a bohatú netreba žiadne doplnky a už vôbec netreba začať jesť maso. Môj syn má 1,5 roka, mäso vôbec neje a všetko je v poriadku 🙂
@sayurinka a neodsudzovala ta rodina? Lebo u nas som vegetarianka iba ja a uz vidim, ze sa ma na to budu pytat a mat poznamky, teda ani nie tak najblizsia rodina, ale ostatni..
@datelinka31 moj muž je vegetarian tiez, moja rodina to vzala celkom normalne, nesuhlasia s tym ale rešpektuju to... naopak manželova rodina povedala, že ked bude maly u nich oni mu maso daju ... ale tam boli aj ine nezhody, takže sa nestretavame....inak kamaráti a známi sú väčšinou podobne zmýšľajúci, takže nemajú žiadne poznámky, podporuju nas 🙂
Ja som vegetariánka 10 rokov a v tehotenstve som nejedla ani mäso ani ryby ! 🙂 ani keď som dojčila som nejedla. Podľa mňa mäso nie je potrebné 🙂 Železa som mala akurát
@whitecat666 ale ked boli mali a jedli to, co si im dala, davala si im aj maso?
@datelinka31 davala som im na vyber od malicka, jedno dieta nechcelo vobec a same uplne maso odmietalo (nikdy ho teda nejedlo) a druhe si obcas dalo, napr. lososa, parky alebo kuracie (ale tiez nechcelo vela a casto).
@datelinka31 a tak je to doteraz 🙂.
ja teda nie som uplna vegetiarianka (uz.. totiz mala som stravu v praci a hydinu a ryby som tam jedla, aj ked domov maso nekupujeme..lebo jest kazdy druhy den vyprazany syr a sladke jedla tiez nie je bohvieco..) no pocas tehotenstva (som v 36.tt) som mala chut miestami na jedla z ryb, ako aj hydinove maso...a morcaciu sunku. Takisto sa mi ziada mlieko a mliecne vyrobky, co normalne domov kupujeme velmi zriedka - zvycajne pijeme rozne alternativne mlieka. Dietatu by som chcela davat aspon hydinu, minimalne do doby, kym si nebude schopne vybrat samo...no uvidime, ako to budeme riesit, kedze partner je v tomto striktnejsi a maso povazuje uplne za zbytocne. Zaujimalo by ma, ci ste sa stretli s informaciou, ze ked zena caka chlapceka, mala by obmedzit sojove vyrobky - kvoli estrogenu, ktory vraj nemusi mat dobry vplyv na vyvoj ''muzskeho'' organizmu... mate s tym nejake skusenosti alebo info?
Ahoj, ja teda prispejem tiež 🙂 Som vegetariánka už 5 rokov a keď som otehotnela, nemala som potrebu riešiť dilemu jedenia mäsa (narozdiel od rodiny a okolia). Krvný obraz som však paradoxne mala lepší ako pred tehu. Aj moja mierna anémia zmizla 🙂 Počúvala a stále počúvam svoje telo. Mäso mi smrdí už na kilometer v akejkoľvek forme, je to pre mňa rovnako nepríjemné ako cigaretový dym. Zato telo si od 4. mesiaca tehu žiada tvaroh, jogurty, syry a podobne 😀 neviem sa toho dojesť... Bábo rastie pekne, dokonca je vraj týždeň dopredu 😀
Plánujem v tomto trende pokračovať aj počas dojčenia a aj malú tak vychovávať, aj keď konečné rozhodnutie bude určite na nej. 🙂
Ahoj. Ja som bola pred trhu veganka. Nevedela som ostať tehotna. Začala som jest syry sem tam rybu a taraaaa o 2mesiace už sme čakali malinku 🙂 ja som nejedla mäso. Moje krvné testy boli veľmi dobre tak aj gyn.potvrdila ze nemusim sa nútiť ak nechcem. Chute ale hovorili niečo iné 😉 mala som chuť na klobasku a salamy s pik. Prichutou. Mäso som začala jest až po porode aby som mala silnejsie mlieko. Dcerka už ma 7.mes.a papat jej dávam mäso. Si myslím že ak chce byt vege tak sa po tom ona rozhodne keď bude mať viac rozumu a bude dospelá.
Ahoj dievcata 🙂 som rada ,ze som nasla tuto diskusiu a ze su tu zienky ktore maso nezacali jest ani v tehu. Tento rok planujeme mimi a preto ma tato tema zaujima.. som vegetarianka skoro tri roky a ked uz sa aj s niekym bavim o babatku, neustale pocuvam nazory ze v tehotenstve musim maso a ake to je dolezite. Tak som chcela najst "zive priklady" ze to nutne nie je 🙂
mavam pravidelne lekarske kontroly a ked som naposledy povedala ze nejem maso uz nejaky ten cas, uplne sa tomu cudoval. Ze v krvi je vsetko uplne v poriadku a keby som mu nepovedala, nikdy by si nevsimol 🙂
Zabudla som oznacit 🙂
@pjotrush
@warholette
@ruzovykvietok
@sayurinka
@whitecat666
@sophinka17 ja som ako vegetarianka už bola dva krat tehu, krv vždy ukažkova, obidvaja chlapci zdravučki, buclate babatka, kojení 🙂 starší 2,5roka vegetarian mladsi tak isto, nikdy nemali mäso, zdraví, vôbec nebol chorí 🙂 a to aj mne všetci hovorili že bez mäsa sa nedá 😀
@sophinka17 ja už mám doma 8,5 mesačnú vegetariánku 😀 Ku koncu tehu som inak mala ukážkový krvný obraz. Dokonca v 37.tt mi Dr vravela, že v takom týždni už všetky ženy berú železo lebo ho majú hlboko pod normou a u mňa bolo len na hranici. Takú pyšnú vege tehuľku by ste tuším nenašli 😂 Dojčím ešte stále bez toho aby som musela nejaké mäso na mlieko (blud), tvorba mlieka je skôr o energetickom príjme, okrem iného samozrejme 😉 Držím palce, tieto hlúpe reči okolia si netreba pripúšťať. Je to milé, že sa starajú, ale rozhodnutie je na tebe 😉
Prosím zienky, ako ste riešili prikrmy? My sme začali pred 3 dňami zeleninkou, dr. povedala, že bez masa sa dá, ale bude to náročné, keďže take malé deti nemôžu ešte strukoviny kvôli nadúvaniu, takze to bude veľmi ťažké nahradiť mäso, preto mi odporučila ho kvôli tomuto dávať. A ak mám pravdu povedať, obávam sa, aby mu niečo nechybalo..
@sayurinka @pjotrush dievcata, dakujem za pozitivne spravy. 🙂 ja mam zeleza malo cely zivot, ci som maso jedla alebo nie.. ale tak to ma aj kopec ludi ktori maso jedia kazdy den..
@datelinka31 na inej diskusii som citala, ze je uzasna kniha od Dr. Bukovskeho o detskom vegetarianstve. skus pozhanat, tam su urcite rady a tipy ako dietatko stravovat aby mu nic nechybalo.
@datelinka31 áno tie knihy od Bukovského máme aj my. Vegetariánske dieťa a teraz novšia Hneď to bude anjelik. My nakoniec nedávame klasické príkrmy, ale aspoň tá teória ťa určite upokojí, čo tam píše 😉
@datelinka31 ja som malemu davala všetku možnu zeleninu a ovocie, jedol mi šťavy z fazulovej či šošovicovej polievky atď. a nikdy mu nič nechybalo 🙂 netreba to brať tak smrtelne vážne že čo od ktoreho mesiaca a prečo nie atď.... Môj aj tak do 1,5roka jedol len tak minimum, že hryz sem hryz tam inak bol total na mojom mlieku 😀 Teraz keď už nie je kojeny tak tiež popapá len tak po troške, vyberá si no čuduj sa svete, zdravy ako ryba a stale mu nič nechyba 😀
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ahoj, ja som ciastocna vegetarianka (kedysi davno uplna), ci skor flexaritarianka ... pred tehotenstvom mi velmi chutil cicer, v tehotenstve som ho nemohla ani citit. Mala som nezvycajne casto chut na mäso a ked ma uz ku koncu takmer zo vsetkeho palila zaha, tak z kačky a inych mäsitych mastnych jedal mi zarucene bolo dobre ... dost divne 🙂 Tiez mi velmi zachutili take klasicke slovenske jedla ako hrachova kasa, svieckova omacka, lievanky atd. Samozrejme, nenapchavala som sa masom kazdy den, ale namiesto 1x tyzdenne tak 3-4 krat tyzdenne som zaradila mäso. Kedze mi vacsinou to funguje tak, ze telo si same vypyta co potrebuje (teda okrem sladkosti, tam to nefunguje 😀 ), nebranila som sa tomu, hlavne preto, ze hodnoty zeleza som mala na dolnej hranici normy. Teraz som sa zasa prirodzene vratila do stavu pred tehotenstvom. Myslim ze da sa zvladnut tehotenstvo aj bez mäsa, ale treba si potom velmi dobre nastudovat veci okolo vyzivy a starostlivo planovat stravu, hlavne co sa tyka prisunu zeleza, vapnika, B12 a kyseliny listovej. Co je teda dost namahave a casovo narocne. Dietatko nebude vegetarian, skor sa ho budem snazit naucit aby mal rad zeleninu a ovocie a aby sa vo vseobecnosti zdravo stravoval.