Ako si užiť dovolenku v tehotenstve?

sviecka
17. jún 2013

Ahojte, rozmyslame nad dovolenkou. Velmi sme chceli ist k moru, ale kedze cakame babo, tak nebudeme riskovat. Zostava dovolenka na Slovensku. Ale kam? Som v 5.mesiaci, dost casto unavena, stale stale stale hladna,... ani kupanie, ani turistika, ani wellnes,... nasa posledna dovolenka vo dvojici. Ako ste to riesili vy, ako ste si ju uzili?

ewca
17. jún 2013

aj ja som tehu a tiez rozmyslame nad nejakou dovolenkou? tiez na slovensku...ale mam otazku? preco by si sa nesmela kupat? ti to dr. zakazala? sauna urcite nie, ale kpat sa v pohode mozes...my chceme ist niekam, kde sa da kupat a su atrakcie pre deti kedze mame 2,5 rocnu dceru

kvetinka211
17. jún 2013

@sviecka chata/apartman s moznostou pripravit si jedlo (a restauraciou nablizku ak by si nevladala varit), miesto kde sa daju robit pekne nenarocne prechadzky, je si kam sadnut a oddychnut, balkon s peknym vyhladom aby ste si mohli citat knizky .. viem si predstavit take strbske pleso ze moze byt fajn 😉
A bazen je podla mna oki, asi by som nesla do tych termalnych aquaparkov s 50 autobusmi turistov, ale bezny hotelovy bazen by sa dal.
Ja som bola ako tehotna v 5tt daleko, bolo to narocne, bolo to riziko a neuzila som si to 😒

sissy27
17. jún 2013

@sviecka ani kúpanie, ani turistika, ani wellness, ani cestovanie, to sú všetko veci,ktoré sa mne spájajú s príjemnou dovolenkou kdekoľvek na svete... tak ale asi doma pri filmoch s plnou chladničkou? 😅 neviem, záleží ako si predstavuješ príjemnú dovolenku, napadá ma http://www.hotelrohozna.sk/ ,kľud, pekná príroda, aspoň na prechádzky, a teda fantastická kuchyňa, neviem, sadneš ráno na terasu a pojdeš po rade v jedálnom lístku 😀 a teda po dobrom jedle podriemkaš na terase na čerstvom vzduchu, manžel ti pri tom môže nohy masírovať 😎

sviecka
autor
17. jún 2013

@ewca celkovo mi kupanie velmi nechyba a vobec nie teraz a ak mam riskovat nejaku infekciu, tak naco pojdem k vode? jedno leto bez vody vydrzim 🙂

usiko
17. jún 2013

@sviecka ja by som nikam nesla, nakolko ja by som si ju neuzila.....kupat sa nesmies kvoli tomu, aby sa ti bakterie nedostali tam, kam sa nesmu a nevyvolali predcasny porod.........no, takze ja len na take vikendovky by som sla, mozno len nejaka grilovacka a podobne....akmusim...aj to preto ze ako tehotna fakt vela robit nemozes a si v nepohode cekovo....alebo nejaky hotel kde nemusis varit ale mas polpenziu alebo all inclusive.....

sonagolisova
17. jún 2013

@sviecka pokial sa nemylim letiet sa da do 28 tyzdna a ja som si teda uzivala more aj s bruchom 🙂 macala som sa, vylihovala, prechadzala a vela, vela jedla...a turistika uplne v pohode, v 39 tyzdni som chodila na 2 hodinove prechadzky s nasim polovnym psom.. bola som uz sice unavena a davala som si prestavky ale chodila som ( alebo lepsie povedane gulala sa ) vela az do porodu ...

bajciatko
17. jún 2013

@ewca kupanie v tehu sa nedoporucuje, aj ked ja som nedavno v aquaparku videla maminu snad tesne pred porodom a teda plavala jedna radost, takze neviem ci nebola poucena alebo to skor nebrala na vedomie... No ja by som sa isto nekupala...

katie555
17. jún 2013

@bajciatko kto povedal ze sa nedoporucuje?
ja som sa pytala ked som bola tehotna, bo sme sli na dovolenku do center parks, tak mi len bolo povedane ze sauny a virivky nie, ale kupat sa mozem uplne v pohode..ved aj plavanie je odporucane v tehu, tak preco nie niekde v bazene pri sliniecku?

adulik23
17. jún 2013

pocas tehotenstiev som vylucila len lyze, bike, korcule a kupanie v termalnej vode.
keby mi 5. mesiac vysiel v lete a mam bezproblemove tehotenstvo, tak idem k moru a vegeeeeet 😎

katie555
17. jún 2013

@bajciatko este ma napadlo na konci 6teho mesaica som bola v blave na kupalisku (minule leto) a zdaleka som nebola jedina tehotna na okoli...takze asi ty si ta nepoucena ...

katrinka8
17. jún 2013

Mne bolo mojou gynekologickou tiez povedane, ze kupat ano, ale nie v termalnej (prilis teplej vode) alebo v prirodnych jazerach a stojatych vodach. Samozrejme, idealne je more 😀, ale ked nie je to, tak primerane udrziavany bazen s primerane teplou (alebo skor chladnou 😀) vodou je v pohode. Na pozore by sa mali mat akurat zeny, ktore aj v beznom stave maju sklon k zapalom alebo plesniam, co sa tyka kupania v bazenoch. Plavanie je prospesne aj v tehotenstve, len treba si davat trochu vacsi pozor na slniecko (ak je to v lete teda vonku), na mozne nevolnosti atd. - cize radsej ist s niekym, kto bude v pripade takejto udalosti nablizku. No a este si vymienat mokre plavky za suche 😉

barcelona94901
17. jún 2013

@sviecka more odporučaju v pohode,pliagu chytíš skor tu

trish31
17. jún 2013

@sviecka a teraz ma tu pozabijaju viaceré,ale prečo tak velmi precenujete tehotenstvo?Mas snad chorobu?Ja ti píšem priamo z pláže,Taliansko,21.tt.Viaceré ma tu odhovarali,ze je risk lietať,ist k moru,do tepla,podobne.Prdlajs.Nebuďte nezmyselne precitlivene baby.Ze si unavena?Aj Ja,Vzdy si zdriemnem ked treba,vsak som na dovolenke.Striedam slnko a chladok,ked nevládzem sadnem,vylozim nohy,alebo sa vorvanujem v mori,pokiaľ sa Ja citim ok Tak aj maličký sa cíti ok.No stress🙂Netreba nad všetkým Tak premýšľať,kludne chod na dovolenku,užívaj si ju.

bajciatko
17. jún 2013

@katie555 ja tu nechcem byt za mudru, pokial vam to nikto nezakazal, ja vam to zakazovat urcite nechcem, nepisem tu ako odbornik. Mne to napr. osobne zakazal moj gynekolog, tak len preto som na tuto temu reagovala, kebyze k nej nemam co povedat, tak sa do toho nemiesam. Napisala som len svoju skusenost a nazor.

sonagolisova
17. jún 2013

@trish31 je fajn vidiet , ze niekto neberie tehotenstvo ako chorobu a nadalej si vychutnava zivot 🙂 pozdravujeme Taliansko..my ideme aj s deckami o mesiac ...ja som bola tehotna pri mori pri obidvoch detoch a bolo supeeer , len som vzdychala, ze nemozem morske plody...to som si netrufala ako tehotna

nathuska
17. jún 2013

Ja som v 30tt tak niekam dalej na dovolenku uz radsej nie,clovek nikdy nevie ale zato doma v bazene sa cvachtam jedna radost 🙂

vroni
17. jún 2013

My ideme v auguste do Francuzska ale autovlakom (ja sa s lietadlami nekamaratim ani ako netehotna), plavat tehotne mozu, dokonca su aj specialne kutzy plavania pre tehotne, tie, ktore su citlive na plesne a podobne pochutiny by mali pouzivat tampony pre tehotne. "Uzivat si" leto v rozpalenom meste tehotna je ciry masochizmus, na ktorom ja nic zdrave ani rozumne nevidim... Na dovolenku na Slovensku by som brala napriklad Oravu - je tam predsa len o chlp chladnejsie, je co pozerat, vyletov na mraky a dobrych restauracii hodne.

katie555
17. jún 2013

@bajciatko no ja sa hadat nebudem ale napisala si o zene v auparku co sa kupala - s komentarom ze ci nebola poucena ze sa nesmie alebo to jednoducho nebrala na vedomie..
v bezproblemovom tehotenstve mozes hadam vsetko, nie si postihnuta len tehotna...asi mal gynekolog nejaku obavu ze by ti to mohlo uskodit - mykoza a podobne.
ved bezne v sucastnosti existuje auqaarerobik pre tehotne, plavanie sa dokonca silno odporuca ako druh sportu ako sa udrzat fit v tehotenstve...
tehotenstvo nie je choroba, vsetko mozes a s mierou..je jasne ze sa nevycapim v egypte na 40stupovve slnko...ale plavanie v pohode, aj slniecko

ewca
17. jún 2013

@bajciatko plavanie sa v tehotenstve velmi odporuca, len si treba vybrat vhodne miesto na kupanie... zeny ktore su nachylne na mykozy, tak je mozne pouzit tampon namocny v olivovom oleji s par kvapkami cajovnikoveho oleja...inak nie je proplem...do termalnej vody sa moc neodporuca

martuska75
17. jún 2013

Ak si zdravotne ok tak si vyber dovolenku aká sa ti páči 😉 Samozrejme všetko s mierou. Ja som bola v 2. trim. na Sicílií a bola to jedna super dovolenka. Nevypekala som sa samozrejme cez pravé poludnie na slniečku ani som nerobila žiadne túry po pamiatkach a tak. Iba som vegetila na lehátku, plávala, čítala, oddychovala a užívala si to. Podľa mňa akorát treba rozumne vybrať destináciu aby si dlho nesedela či už v aute alebo lietadle a v prípade potreby mala dostupnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť.
@sviecka

usacek79
17. jún 2013

@sviecka kupanie je absolutne TOP aktivita v tehotenstve, kazdy normalny lekar to potvrdi.. Idealne je more samozrejme, no mozu byt aj bazeny (len nie termalna voda - tj aby nemala nad 35°C!) a pripadne aj ciste jazera - bez sinic a inej pliagy 😅 plavarne su plne tehul - plavanie uvolnuje stuhnute svalstvo, chrbticu, apson trosicku cosi z kalorii spalime, proste je to naozaj idealna pohybova aktivita 🙂 Ak s uz zena velmi boji infekcie, tak naozaj moze pouzit nejaky tampon namoceny v olivovom oleji, ale podla mna ani to nie je nutne - nikdy mi gynekolog nepovedal, ze by som si tam mala pchat tampony..
detto co sa tyka turistika - no tak na Rysy prave liezt nemusis, ale prijemne prechadzky bez velkeho fucania, namahy, prevysenia atd v pohode mozes 🙂
Ja osobne sa chystam k moru v septembri (neznasam chodit na dovolenky cez prazdniny a teraz uz nestihame) - kdesi len hore do Talianska, autom 🙂 a urcite sa nicoho nebojim - ak tehu prebieha normalne, nie su ziadne rizika atd, tak nie je dovod sa bat nicoho - nase stare matere robotovali na poli, potom tam kdesi v kukurici porodili a pekny den za nimi 😉

hela_tn
17. jún 2013

my sme boli na severe Talianska-Rimini v 6 mesiaci som bola..cesta s castymi prestavkami sa dala vydrzat, pri mori sme boli doobeda tak max. do 12-tej, potom od stvrtej.cez obed siesta na izbe, po veceri kratke prechadzky popri mori a dokonca sme boli aj na celodennom vylete v benatkach..takze da sa dovolenkovat aj s bruskom🙂
inac kupat som sa chodila aj na slovensku-do overenych bazenov, kde nechodi vela ludi, nie je az taka studena voda a hlavne kde ju casto menia..

bajciatko
17. jún 2013

@ewca
@katie555
plavanie sa odporuca, to nevravim, ze nie, ale nie vo verejnych kupaliskach, aby som sa vyjadrila uplne zretelne a dostatocne.... 😉
Baby uprimne, mne je uplne jedno, ktora sa kde kupete a v com, je to vasa osobna vec, k tejto teme dalej uz namam co povedat. Kazdej jednej prajem krasne tehotenstvo, ci sa uz kupe alebo nie, naozaj, ja nie som z tych, ktore sa tu budu do krvi byt za nejaku pravdu ci nepravdu, na toto ja cas nemam. Opakujem, len som vyjadrila svoj postreh k teme. Buduce maminky, uzivajte si leto, vodu, vzduch, teste sa z rastuceho bruska, oddychujte, cerpajte relax, uzivajte si zivot ... Krasne leto vsetkym 😵

trish31
17. jún 2013

@sonagolisova dakujem...ja morske plody jem ale len od svokry kedze ona to dobre uvari,inak radsej neexperimentujem

trish31
17. jún 2013

@sviecka a ostatne,tehule,zas ale musim povedat,neocakavajte dovolenku uplne bezproblemov a zvlast pri mori.To horuce pocasie robi svoje,zaklad je mat pri sebe stale vodu,klobuk na hlave,pred vstupom do mora ovlazit brusko,nevypekat sa a nestresovat.Aj mne aj dnes prislo nevolno a zle z toho horka na plazi,tak som pila vodu a predychala.

Ja ale nemozem uz citat tie nazory,ako tu baby pisu ze nemozu ist do virivky,jedna pisala niekde ze nemoze chodit autom koli otrasom a podobne,no tak ja neviem,to mi uz pride take prehnane...

katie555
17. jún 2013

@trish31 k tej jaccuzi ...je to len koli zvysenej teplote tela ...a prehriatiu
http://www.ludsketelo.sk/component/k2/item/177-...

trish31
17. jún 2013

@usiko a to co je za nazor ze ako tehotna nemoze robit vela veci?Co napriklad?A naco zachadzat do extremov?Kvasinka ak ju aj chyti jej predcasny porod nevyvola,dnes je uplne dobre liecitelna preboha,naco sa treba strasit predcasnymi porodmi?Ja som si od lekara vypytala mast na kvasinky aj na dovolenku,dal mi dve balenie ak by som nahodou chytila,tak prva pomoc...sme neni v stredoveku

trish31
17. jún 2013

@katie555 ale ja viem,koli comu to je,ale tak nebudem ako tehotna sediet vo virivke pol hodinu s flasou sampanskeho v ruke.10 minut vodnej masaze tehotnej neuskodi,zvlast ak je voda do 35 stupnov,nezachadzajte do extremov,ked si napustite doma horucu vanu alebo sprchu,to uz neni horuca voda?Prosim Vas...

katie555
17. jún 2013

@trish31 no prave ja som ta co som tvrdila ze tehotenstvo nie je invalidita. ...ale pohoda..
ja som to povedala ze ked som bola tusim 9tt sme boli v parku na dovolenku (tie obytne s vodnym rajom, cykloturami,a) pod
tak som sa pytala midwife tak mi vravela ze aby som sa vyhybala suane, teplym virivkam, a toboganom..ostatne aj bycikel a podobne bez problemov...
a k tej vani - hm - horuca vana sa neoporuca tiez ..ale rob ako uznas za vhodne

trish31
17. jún 2013

@katie555 horuca vana sa neodporuca v tretom trimestri,lebo moze sposobit uvolnenie svalov maternice okrem ineho,ano.Ale opat,vsak v nej nesedim pol hodinu,lebo viem,ze nemam.Ale 10 minut v teplej vani,virivke a podobne mi nikdy neuskodilo a ano budem robit ako myslim🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre