Čaute mamulky, chcela by som sa spýtať, došli mi výsledky z krvy a mám vyššie dačo na štítnej žľaze a bola som poslaná od svojho gynekológa na endokrynologické vyšetrenie. Už ste ho daktorá počas tehotenstva absolvovala? ako to prebieha?
@furniture -noo..vysetrenie neprebieha nijako strasne, v podstate ti to uz napisali, odber krvi a sono stitnej zlazy a vysetri ta normalne, ako bezny lekar..ale..existuju rozne poruchy funkcie stitnej zlazy..a je ine mat TSH 13,5 a je nieco celkom ine mat fT4 85..predpokladam, ze ak mas to, coho je norma do 5,5, 13,5, tak to mas asi TSH, co naznacuje, ze je znizena funkcia stitnej zlazy a nevyhnes sa liekom-bude potrebne doplnit chybajuci hormon stitnej zlazy..lieky budes uzivat cely zvysok tehotenstva a ak porucha pretrva, tak aj po nom, bude nutna pravidelna kontrola..
ak mala @zuzinr fT4 85, tak mala zvysenu funkciu stitnej zlazy, co je nieco celkom ine, preto uzivala carbimazol a preto ma aj vyoperovanu stitnu zlazu..carbimazol ale nie je chybajuci hormon stitnej zlazy, carbimazol je tyreostatikum-potlaca zvysenu funkciu stitnej zlazy..takze vy dve mate podla vsetkeho celkom iny typ poruchy..
ak by si mala ty fT4 13,5, tak to mas vysledok v norme.. 😉 neviem, ci sa da pochopit, co som napisala..🙂kazdopadne sa pri endokrinologovi nemas coho bat.. 😉
@katkarv ja ked som sla k endokrinologicke, tak odber krvi mi robili v piatok rano a v utorok dalsi tyzden uz tam boli vysledky.
a pri prvej navsteve mi hned aj robila sono.
lieky mi napisala pri prvej navsteve uz podla vysledkov, ktore som mala od gyn. s tym, ze podla vysledkov odberu u nich to upravi, ale nebolo treba upravovat.
@lienockaa Ďakujem ďakujem, vysvetlila si to úplne perfektne, na krvných výsledkoch od gynekológa mám TSH ultrasensenz 1,344 a rozpetie je 0,35-4,94 a ja mám S Anti - TPO 13,81 a norma by mala byť 0,00-5,61. To je presné. Lenže s tým endokrinológom je malý problém. Ja som zo Žiliny...človek by si myslel, že veľké mesto hahaha ☹ ale je pekelný problém sa k nejakému dostať a ja nemám čas si do čakárne sadnúť o 7,00h a dúfať, že ma v ten deň zoberie a keď nie, no tak na ďalší deň zas...bohužiaľ tu to tak funguje. Chcela som si zaplatiť aj prednostné vyšetrenie, čo mimochodom majú vypísané aj na dverách, ale odbili ma, že si mám počkať ako ostatní, vôbec ich nezaujímalo, že som tehotná...... ale skôr som mala pocit, že som v nejakom dôchodcovskom klube... všetci sa poznali a vykecávali...Tak preto si chcem najprv takto zistiť, či je to so mnou naozaj na toho doktora, alebo je to iba minimálne zvýšené, čo sa môže pôrodom upraviť...
@furniture -ahaaa..je mi to jasne..mas zvysene protilatky, TSH mas v norme, fT4 si nenapisala, ale predpokladam, ze je v norme..ale asi ta nepotesim, toto sa porodom upravit neda..to je znak toho, ze v stitnej zlaze prebieha autoimunitny zapal, ktory casom moze viest a aj vedie k znizenej funkcii stitnej zlazy..zatial ju mas funkcne ok..ale kvoli tymto protilatkam na to vysetrenie jednoducho musis a musis byt aj sledovana..☹ a neda sa to vysetrenie dohovorit telefonicky dopredu, ze prides a chces prednostne?..alebo potom najst ineho endokrinologa..😉nikde nie je napisane, ze musis ist k tomu, ku komu ta gynekolog poslal..
@katkarv-kedy budu vysledky, zalezi od laboratoria, s ktorym lekar spolupracuje..sono robia, ale to tehotenstvu pripadnemu neprekaza..ani odber krvi nie..a vysledky urcite netrvaju mesiac, tak ked sa zadari, tak si na vysledky zavolaj a povedz, ze si tehotna, urcite ta neodbiju..ja si endokrinologa, ktory odbije tehulku, ani neviem dost dobre predstavit.. 😉
Ahojte chcela by som sa spýtať, doktor mi povedal že pred endokrinolog. vyš. musím byť 2 mesiace čistá ( akože nesmiem brať žiadne hormóny ) som z toho smutná, že teraz 2 mesiace zase musím čakať ☹ ... Ako je to s vami čo ste už boli na vyšetrení je to tak, ako som napísala ? Ďakujem Vám za odpoveď .
Ahojte 🙂
ja mam zvysenu cinnost a chodim na vysetrenie do NEDU Lubochna 🙂 co je naj stredisko na stitnu zlazu, lebo vsetky vyssetrenia mate urobene do 3 hodin a maju tam len dlhe cakacie doby cca. 2 mesiace 😉
kim_rossi_stuard a ty si sa tam v Lubochni liecila uz pred otehotenenim? lebo mne vysli teraz zle vysledky krvi a vo stvrtok idem do NEDU a som v 14 tyzdni
ahojte, viem že je tento príspevok starší... ale tiež som dnes zistila u gynekologa, že mám zvýšenú činnosť ŠZ... a dosť som z toho mimo, smutná, bojím sa... a hlavne sa bojím aby bolo babetko v poriadku!!!!
@dudi30 ahoj, možno to bude len tehotenstvom, ale to sa asi nezistí, pokiaľ si sa neliečila na štítnu žľazu pred otehotnením. Ja mám tiež zvýšenú činnosť štítnej žľazy, liečim sa na nu dva roky. Zistili mi ju ešte pred odtehotnením, a to uplnou náhodou. Teraz som tehotná v 9 mesiaci no a momentálne neberiem žiadne lieky, po vyšetreniach sa štítna žľaza tehotenstvom stiahla, čiže je na ústupe. ale po tehotenstve musím aj tak ísť na vyšetrenie a sledovať jej vývoj. Takže mne tehotenstvo prospieva na štítnu žľazu. Držím palce, a neboj sa !!! Hlavne sa treba spojiť s endokrinologom a urobiť vyšetrenie.
@nevestienka ahojky, no ja som práve ani nevedela, že mám nejaký problém so štítnou žlazou.. prišli mi na to teraz ked mi brali v tehotenstve krv... a poznámka ohladne downouho syndromu.. vo mne vyvolla stres, paniku, plač... hlavne sa bojím, aby bolo všetko ok.. v pondelok som objednaná endokrinologovi, ledva to slovo viem vysloviť, nie to čo obnáša všetko táto choroba... som v 4mesiaci a jediné čo chcem je mať zdravé dieťa... všetko co som si googlila.. ti poviem mám za 2dni hlavu jak melon :(
@dudi30 hlavne, aby si išla na vyšetrenie a aby ťa sledoval endokrinolog. Neviem konkrétne, čo v tehotenstve Ti naordinuje, ale mne lekárka brala dvakrát krv a mala som dobré výsledky, tak mi vysadila tabletky. Ale keďže ty budeš mať vyššie hodnoty, tak ti bude musieť dať asi nejaké lieky. Ja som sa tiež bála a všeličo som si prečítala o štítnej žľaze. Keď je však pod kontrolou lekára, nemáš sa čoho báť. Držím palce, aby si sa ti štítna žľaza ukľudnila. Ja som práve kôli štítnej žľaze nemohla otehotnieť, akonáhle som ju začala liečiť, tak za dva ročky sme sa dočkali.
normalne zosonuje ti krk a vyzlecies sa a vysetri ti uzliny a vezme krv a to je vsetko lieky predpisala az ked som porodila ale niektorym tehulkam ak je to akutne predpisu hned lieky
dakujem baby, hned som kludnejšia 🙂
Ahojte žienky ako prebieha to sono štítnej?To mi budu pchať do krku nejakú hadičku???😱ci ma len zbytočne suseda plaší?))Ďakujem za odpoveď 🙂
@suesue1983
Ahoj , nestresuj sa, sono prebieha uplne rovnako ako kazde ine, zvonka, do hrdla ti nikto nic pchat nebude. Neviem suseda to odkial vobec bere. Zrejme ti urobia ultrazvuk a potom max zoberu krv a odvazia. Ja uz roky chdim na endokrinologiu, v pohode, pocas tehotenstva som bola pod dohladom, castejsie kontroly boli nutne aby ma vedeli nastavit na spravnu davku liekov.
@suesue1983 nepomýlila si to suseda s gastro vyšetrením? 🙂
@meusicka Ahoj ďakujem no mne až teraz v tehotenstve zistili krv mi už brala aj tam na gyn. Aj u endok. Už len toto vyšetrenie ma čaká,tak si ma potešila teda že nič take brutalne) Ďakujem 🙂
@michluc No zrejme áno 😂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@furniture ahoj no ja som to absolvovala ale nebola som tehotna. Nemusis sa bat odoberu ti len krv, z tej sa da zistit presna hladina hormonu T3 a T4 a spravi ti sono st. zlazy, ci ti da nejake lieky to neviem (ja som pri zvysenej funkcii SZ brala Carbimazol - ale to ma vtedy endokrinolog upozornoval ze pri tych liekoch nesmiem zostat tehotna, uzivaju sa dlhodobo - ja som ich tusim mala 2 a pol roka) si myslim ze teba budu skor sledovat, uvidis🙂 Ja sa tiez teraz chystam na kontrolu, lebo cakame babatko, ja sice uz mam SZ vyoperovanu ale hormon st.zlazy uz musim brat cely zivot, ale je to v pohode, len ako budem priberat mi bude musiet asi zvysit davku. Tak sa drz a daj vediet ako si dopadla 🙂