V novembri budem mať 19, mám najlepšieho priateľa na svete a stala sa "nehoda". Viem, že ak by som len pomyslela na potrat, tak by som o priateľa prišla...Má 22 a je ochotný urobiť pre to čokoľvek, aby som si to nechala..Ako to oznámiť veriacej rodine, ktorá žije na dedine, ako to vysvetliť okoliu 3000 ľudí.... Viem, že sme mladí, ja by som aj dieťa chcela, ale chcem aj na vysokú...Nejaké podobné skúsenosti? ((:
@jedendva3
@hviezdicka111 Suhlasim s hviezdickou uz nie si male dieta, a ak mas tak skveleho priatela tak ti isto bude pomahat a da sa aj studovat popri materstvu, ked to zvladli ine, zvladnes to aj ty 🙂 a na potrat ani nemysli ten neopisatelny pocit ked sa na teba tvoje prve babo usmeje, vtedy pochopis ake krasne je byt mamou, aj ked to nie je niekedy najlahsie. A inak gratulujem 🙂
Gratulujem k tehotenstvu. Je to krásne. Buď šťastná že máš takého priateľa a podporu v ňom. Ja mám VS a chodila so mnou jedna kočka co otehotnela v prvom ročníku a všetko zvládla. Školu dochodila normálne s nami a bez prerušenia.
A že ťa niekto ohovori? To neries. Taký ľudia ohovoria aj 35ročnú tehotnú-na tú povedia že je stará na babo. Kto bude chcieť ohovori, kto ta pozná bude pomáhať a vedieť ako sa veci majú.
A nezabúdaj, aj veriaci to strávia lebo dieťa je dar. Čas všetko utrasie.
Držím palce
Ak je problem len velmi veriaca rodina tak povedz ze vsetko co sa deje je Bozia vola 🙂 Dieta je Bozi dar 🙂
Muslim ze nase babky, dokonca aj mami sa z 90% vydavali velmi mlade a tehotne, samozrejme neplanovane....a nemala by si sa priliz zatazovat okolim...ludia su raz taki a ini nebudu....tes sa zo zazraku a uzivaj si to 🙂 drzim palce 🙂
@jedendva3
Súhlasím,19 rokov je možno na dnešnú dobu skoro, ale myslím, že o generáciu späť to až taký strašne skorý vek nebude. Veľa našich rodičov nás mali okolo dvadsiatky. Rodinu by som ale riešila až na druhom mieste. Na prvom mieste si ty a tvoj priateľ, pretože to vy sa stanete (alebo nestanete) rodičmi. Až keď sa vy dvaja dohodnete, čo vlastne chcete, dieťa, svadba. spoločná budúcnusť, až vtedy nastupujú vaše rodiny. Čo sa týka VŠ, bude to o hubu, ale bude sa to dať, ak ti rodina pomôže.
Akokoľvek sa rozhodnete, je to v prvom rade vaše rozhodnutie. Je to vaše dieťa a tvoje telo. Ako to oznámiť 3000 ľuďom? Načo im to oznamovať? Čo ich do toho? Oznamujeme rodičom a blízkym, nie "dedine". Nebudeš predsa taký dôležitý životný krok konzultovať s nejakými tetkami, len preto, že majú v občianskom zapísanú tú istú dedinu, ako rodina tvojho priateľa.
A ako poznámku pod čiarou: ak by si sa rohodla budovať si rodinu so svojim priateľom, NIKDY za žiadnych okoloností si ju nebuduj u skrokrov. Možno sa ti to zdá dosť mimo témy, ale je to ďalšia vec o ktorej potom budete premýšľať. Čo najskôr sa osamostatniť na maximálnu možnú mieru.
@jedendva3 Veriaca rodina žijúca na dedine má svoj svetonázor a životný štýl, ty ako dospelá osoba máš tiež svoj svetonázor a životný štýl, ktorý môže byť od nich odlišný. Príďte spolu s priateľom a povedzte im, že budete rodičmi. Nenechajte sa vtiahnuť do debaty typu "čo povedia susedia" alebo "ako ste to mohli pred svadbou". Emócie prídu, odídu a veci sa začnú riešiť konštruktívne. Ste mladí, ale dospelí. Uživí ťa priateľ s dieťaťom, bude vám vedieť zabezpečiť bývanie? Vysoká škola počká, je to síce škoda neužiť si študentský život pri plnej slobode a bezstarostnosti, ale tragédia to nie je. Ak máš ambície tú školu si urobíš. Zo strany priateľovych rodičov čakáte akú reakciu?
@jedendva3 ahoj, neboj bude to OK a chcete zit na dedine?
aj keby ano vsetko to ohovaranie o chvilku skonci a ludia sa vyrovnaju, pochopia, ze aj u nich sa to stalo, ved ste mladi, hranice sa posunuli a nehoda mala krasne dosldky v krasnom babatku 🙂
@jedendva3 nemusite 3000 ludom v dedine nic vysvetlovat. ste dospela osoba. nenapisali ste, ci planujete sa vziat. rodicom norlane povedzte, ze cakate dieta. mozno budu sokovany, mozno sklamany, ale nebojte sa, casom sa s tym zmieria, stotoznia a budu sa na vnucatko tesit. a co si bude mysliet tych 3000 ludi vam moze byt uplne jedno. normalny clovek to vezme normalne a zadubenci nech si myslia, co chcu. vrla stastia. vysoku si mozete dokoncit aj na materskej, alebo potom, ked vam dietap ojde do skolky. 🙂 vela stastia.
Presne ako tu uz jedna baba pisala, generacia mojich rodicov bola presne ta kedy sa takmer vsetci brali v 18 tich kvoli tomu ze boli tehotni. Antikoncepcia vtedy velmi neficala, takze najma na dedinach to bolo uplne normalne. Neviem, preco by to teraz malo prist niekomu divne.
Tiez si myslim, ze si uz dost stara aby si mala dieta, aj ked asi nie hmotne zabezpecena, takze pokoc rodicov budete potrebovat. Ale radim, co najskor sa snazit osamostatnit, lebo kazdy den tu na koniku citam ako zitie s rodicmi.ci svokrovcami nici mladym zivot.
@jedendva3 Dievcina otehotnela v 17-tke. Porodila tesne po dovrseni 18-teho roku cez prazdniny a od septembra nastupila so 4. rocnika na SŠ. Síce mala individualny studijny plan, ale zvladla to a maturitu si urobila. Skola sa da popri dietatu zvladnu. Aj ta vysoka. A rodina? Poznam ludi, ktorych reakcia na tehotenstvo nmladej dievciny bola jasna - ides na potrat, bohuzial a chvalabohu uz mala zacaty 4. mesiac tehotenstva a na potrat bolo neskoro, hnevali sa na nu, boli sklamani. Dnes na svoje vnuca nedaju dopustit, mojkaju ho a lubia tak ako len stari rodicia mozu vnuca lubit. Ked im pripomeniem, ze ho chceli zabit ( to dieta), idu sa prepadnut od hanby 🙂 Vsetko, najmä prvotny sok prejde a zmiera sa s tym aj tvoji aj jeho rodicia a rodina. Babky na plote neries, tie ta ohovria vzdy ked budu chciet. S tym sa absolutne netrap, akurat musis byt pripravena na negativnu reakciu rodiny. Ale prva foto z ultrazvuku ich zlomi 🙂 a ak su naozaj taki veriaci, tak jednoducho prijmu to, ze si podlahla s priatelom pokuseniu telesneho hrichu a Pan vas napriek tomu odmenil darom dietata a nepotrestal tak, ako mohol, lebo On vie, ze uz je cas. To si nerobim srandu, lebo sama som veriaca, len ti tlmocim slova jedneho knaza. Tak ci onak ti drzim palce pri oznamovani, lebo lahko sa pise ale tazsie urobi 🙂
@jedendva3 troska mi chyba viac chcenia z tvojej strany. Aj by si chcela, ale chces aj vysku, potrat nie, lebo partnera by si stratila.... Co chces ty? Mozno krute, ale je to tak, ze chlapi pridu a odidu(zial niekedy je to tak), ale DIETA, to bude vzdy TVOJE. Je to tvoja cast, prvych 9 mesiacov dokonca sucast tvojho tela.
Mas 19 rokov, nie 15. Si uz dospela a tak sa k dietatu aj stavaj(naschval nepisem PROBLEM, lebo to problem teda nie je).
A co chces komu vysvetlovat? Jednoducho oznam a je to. Snazte sa postarat o to, aby ste mali kde byvat, aby ste mohli malicke a seba uzivit... Mozno rodicov zaskocite, ale ak maju dobre srdce, oni postupne "zmaknu" a ked pride na svet ten maly cloviecik, budu sa vam snazit pomoct. A ak nie, tak to teda , podla mna, ziadny veriaci nie su.
Boh vam dal dar, tak ho prijmite.
Dnes rano tu jedna mamicka v smutku pisala, zeprisla o svoje dvojicky, ktore cakala. Jedna moja kamaratka prisla nedavno o dietatko v 36 tyzdni tehotenstva.... Takze ty bud stastna, ze jedno cakas a nehovor o nom viac, ako o nehode ☹
Keby si otehotnela v 19tich pred 25rokmi cela dedina by to brala ako normalny vek na tehotenstvo .... mozno by sa zbuchala svadba aby to vyzeralo ze je to oficialne po svadbe ale babky a dedinske klebetnice by boli spokojne.... keby si pred takymi 25rokmi otehotne v 30tke ako je teraz na prvorodicky uplne bezne tak by sa cela dedina nad tebou pohorsovala ze si neni normalna na "stare" kolena ako stara dievka si zarobit na dieta 😀 Takze to zhrniem ty si otehotnela v idealnom veku teraz sa zial otehotnieva uz ked je zena v krcoch ci to este pojde 😅 nazor dediny babiek katoliciek ti moze byt jedno podstatne je ako sa postavite k tejto veci ako dvojica zodpovedna ktora ma zodpovednost voci sebe 😉
úplne najlepší vek, môžeš byť šťastná, takto to asi malo byť, všetko sa dá zvládnuť, ke´d sa chce, aj ja poznám mamičky ako študentky a ide to , čo sa týka ľudí chvíľku bude možno senzácia , ktorú vytlačí iná a v tejto rýchlej dobe ani nehovorím.
@jedendva3 vysvetľovať 3000 ľuďom v okolí, ako pricházdajú na svet deti? No, snád si to tí ľudia možu naštudovať inde 😀 😀 😀
Ale nie, čo je ťa po nich, oni vás živiť nebudú, nech si hovoria, čo chcú ...ak je rodina skutočne veriaca, určite pre nich bude omnoho, omnoho prijateľnejšie mať vnúča tu na zemi, ako ho rovno poslať preč ...vysoka škola sa da uplne v pohode riešiť aj popri dieťati, len ťa to urobí silnejšou ... a hlavne, je super, že sa priateľ na dieťatko teší a začni sa aj ty- nehovor o svojom dieťatku ktoré nosíš pod srdcom ako o "tom", ber to tak, že je to tvoje dieťa a že už teraz vníma všetko, čo si myslíš a konáš a že si to raz bude niesť životom ... gratulujem k tomuto hoci aj trochu nečakanemu darčeku 🙂
poprvé si dospelá žena, je to iné akoby si mala ja neviem 17. čo máš komu čo vysvetľovať? a čo ťa po okolí a susedoch a 3000 ľuďoch? 😕 to chceš svoj život riadiť podľa reakcií okolia? žijem na malej dedine a zo skúseností viem že kto chce ťa ohovárať a osočovať tak to bude robiť aj keď budeš každý deň v kostole. my sme sa s manželom brali v septembri 2006 a prvý syn sa nám narodil vo februári 2008 a aj tak sme sa podľa ľudí museli brať 😝 a posledne som dokonca počula že žijeme na divoko a ani nie sme zosobášení (čo na tom že pol dediny nám bolo na svadbe a že mám priezvisko po manželovi a podobne). proste kto chce psa byť palicu si nájde. ak sa priateľ teší a máš jeho podporu tak na inom nezáleží. nosíš pod srdcom niečo z vás oboch, z vašej lásky, máš pri sebe muža ktorý ťa miluje, nič nemôže byť krajšie 🙂
..možno by si mala popracovať na vlastnom sebavedomí, pretože to čo je za uvažovanie, že čo na tvoje tehotenstvo povie 3000 ludí v okolí, toto by ti malo byť úplne u zadku, čo budú oni živiť a vychovávať tvoje dieťa? Si dospelá, priatel stojí pri tebe, no a rodina, ak je skutočne veriaca /nielen akože pred susedmi chodíme drať kolená do kostola/, tak to prijme ako fakt a mali by sa tešiť z nového života.
@jedendva3 troska som nepochopila, ci si veriaca aj ty s priatelom, alebo len tvoja rodina....prvy "problem" 19 rokov - nie je az taky problem, si plnoleta, mas skoncenu strednu - resp. koncis, v podstate mas pravo uz na rodinu, dieta. mas vyhodu, ze mas dobreho priatela, ktory s tebou aj s dietatom rata. co sa tyka vasej vyzretosti, prave tym ze sa chcete postarat o svoje dieta, dokazete rodine a okoliu, ze ste naozaj dospely. Jasne, prekvapenie pre rodicov to asi bude, ved urcite ratali, ze este vystudujes, "uzijete si zivota" a az potom si zoberiete na zidpovednost starostlivost o dieta. vy ste cosi v tychto planoch predbehli nahodou, ale tragedia to nie je, len tomu budete musiet iektore plany prisposobit. skolu mozes studovat aj popro dietati, zalezi na aku sa chystas a ako budete na tom s financiami a pomocou inych...ja som mala na vske spoluzaicku, ktora pocas 5 rocneho studia stihla 3 deticky, mala fntasickeho manzela a rodinu, ktori im pomohli so strazenim, ucila sa vyborne, sem tam prisla aj na prednasky s 3rocnou dcerou, ktora tam pekne sedela a kreslila....vsetko sa da, pokial sa trocha chce. dalsou moznostou je studovat az neskor, ked dietatko troska podrastie, bude napr. uz v skolke a ty budes moct aj dene studovat, a da sa aj dialkovo...treba si v prvom rade s priatelom zistit a premysliet vase moznosti a potom ist za rodinou, aby ste aj ich presvedcili ze ste uz naozaj dospelí. a uvidis, po provom soku vam aj "stari rodicia" radi pomozu...drzim palce, vsetko sa da, a malicke vam za chvilu bude robit velku radost 🙂
Ja som otehotnela v 18.rodina bola taka no nadsena nie..postune bolo vsetko ok a teraz su to zlaticka..okoliu mmas co vysvetlovat je to t oje dietatko nikto sa ti on nebude starat ale ty s partnerom..babatko s
je dar bud stasrna ze ti bolo dopriate...neboj vsetko bude ok....drzim palce
Ahoj,tiež mám 19 a som tehotná, priateľ je o trochu viac starší, ale dá sa to zvládnuť.. život sa ti úplne zmení ale to nieje nič v porovnaní s tým ako sa budeš tešiť až sa budeš tešiť 🙂 ...ako to povedať veriacim na dedine ? tak isto ako veriacim v meste ... hlavne od začiatku.. že meškáš že urobíš test.. mám kamarátku čo študuje VS popri tehotenstve.. a to posledný ročník,tak to zvládneš určite aj ty .. 🙂 zamysli sa či to chceš v prvom rade ty.. a potom rozmýšlaj nad tým ako to povedať ... priateľ ak je taký najlepší na svete pochopí ak sa nato necítiš.. ale potrat je to posledné nad čím by som rozmýšlala..každopádne gratulujem k tehotenstvu no a uuž sa sama rozhodni čo chceš 🙂 papa
@jedendva3 určite to čo najskôr oznámte rodičom, možno budete prekvapení obaja ako sa k tomu postavia🙂 ... veľmi ma prekvapilo, že ešte stále - v dnešnej dobe- ľudia na dedine berú ohľad na to, čo povedia susedia, alebo čo si budú myslieť o mne...tak, poviem pravdu, toto by ma trápilo najmenej...
skôr by som teraz premýšľala o sebe a svojich plánoch do budúcnosti...máš veľké šťastie, že tvoj partner "s tebou a vaším dieťatkom ráta"🙂 ... koľko je dievčat, ktoré zostanú samé keď sa stane "nehoda"... ☹
ak chceš študovať a nie je to len túžba niekoho iného (napr. rodičov...), tak určite to zvládneš aj s malým dieťatkom...
a čo sa týka veku, áno, aj podľa mňa si mladučká a áno, dopriala by som ti, aby si si "užívala" - cestovala, študovala....a skrátka robila to na čo máš chuť, ale ... to všetko môžeš aj neskôr, nič ti neujde😉 ...
PS: ešte ti poradím, pozri, sa aj do tejto skupinky... mladé maminky 16-20 rokov....stačí, keď klikneš na pridať sa ku skupine, ak ti to nebude vyhovovať, tak môžeš zo skupiny hocikedy odísť...
https://www.modrykonik.sk/group/1878/detail/
a skús svoju otázku dať aj mamičkám v skupinke veriace mamičky...ak sa ti bude chcieť (možno ti poradia, ako na tú vašu veriacu rodinu...🙂)
https://www.modrykonik.sk/group/2055/detail/
ak ti tych 300000000000 ludi bude davat na chlieb tak potom im povedz,ze normalne ste sa milovali a doslo k oplodneniu,...ale pokial tii ludia s vami nic nemaju tak ich je velke H,...O do toho,.....ja uz nemozem z rozmyslania niektorych,mne sa uz tlak dviha,ze toto riesi dospela osoba,...ze co na toto povedia ludia,....aaach,joj,... ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
S úsmevom ide všetko lahšie. Možno sa k tomu sama musis postavit inac a nie ako k nehode a ked to pre vás dvoch je pozitivna sprava, tak to oznamte ako pozitivnu spravu a nie ako nehodu. Teraz existuju aj rozne blahozelania, pohladnice - vlastna tvorba, priania atd, mozete to oznamit aj pisomne, ak sa obavate prvotnej reakcie. Vymyslite si vlastny text a vlastny obrazok , kreativite sa medze nekladu. S radostou vam oznamujeme ze ak Pan Boh da ...predpokladany termin porodu ...sa stanete starymi rodicmi.
Blahozelam k babatku a k takemu super partnerovi! toho sa drz!
myslim, ze nemas o com uvazovat. mas uzasneho muza a dietatko - dar od Boha, ktory vam obom doveruje, ze sa on dobre postarate. mas sa preco radovat 😉
viem, niekedy tie Bozie dary pridu necakane a narusia nam plany. ale On vie, co je pre nas dobre. skola pocka... ja som studovala 6 rokov a je mi to na dve veci, kedze som uz 5 rokov doma s detmi a dufam, ze este x dalsich rokov budem 🙂 ak budes po tej skole tuzit aj neskor, da sa studovat aj dialkovo pri dietatku. a mozno ta ta tuzba prejde, ked uvidis, ze mozes robit cosi take vznesene!
z pohladu veriacej matky... moje deti su este male, ale ak niektore z nich po rokoch pride s tymto - nadsena nebudem, bude mi to luto, ze som bud ja nezvladla vychovu v tomto smere alebo ony podlahli. ale dufam, ze budem schopna prijat moje vnucatko od prveho momentu s radostou a na deti sa nehnevat. predsa len uz je to ich rozhodnutie. verim, ze aj tvoji rodicia to zvladnu v pokoji prijat. mozno prvy moment budu prekvapeni a vselijaki, ale verim, ze to bude dobre.
ja chapem, ze riesis okolie. len treba si urcit priority. a hned ti z toho vyjde, ako sa mas zachovat 🙂
nech vas oboch Pan naplni pokojom a vsetkych vasich rodicov tiez 😉
Tiež si myslím,že dedinu do toho nič nie je... 😀 Je to na tebe a na tvojom priateľovi ako sa rozhodnete!!!No ja by som určite nešla na potrat 🙂 Teraz ma hned napadlo to,že moja sestra mala síce "už" 21 rokov ked ostala tehotná,no naši ju od toho celého išli odhovoriť:že nemá prácu(lebo práve vtedy skončila nadstavbové štúdium),že má len 21 rokov,že nie je za otca dieťaťa ani vydatá,no a že čo bubú hovoriť ludia 😀 Ale ona sa nedala a s trochou "pomoci" od príbuzných,ktorý stáli na jej strane a dohovorili mojim rodičom,si dieťa nechala.Moja mama sa stala babičkou ako 40 ročná,z čoho vyplýva,že ona rodila moju sestru ako 19 ročná a mňa ako 20 ročná(s tým rozdielom,že ona zostala tehotná až po svadbe) 😀 Dnes má Dominik 13 rokov,narodil sa v siedmom mesiaci tehotenstva,sestra nikdy neoľutovala svoje rozhodnutie,aj ked sa po troch rokoch rozviedla 😝 No a moji rodičia sa s narodením Dominika stali najšťastnejšími a najlepšími starými rodičmi na svete.Dnes majú ešte jednu vnučku-našu trojročnú Zoe,ktorá má Dominika veľmi rada a aj on ju 😉
@jedendva3
gratulujem k tehotenstvu, neboj sa to oznamit, no proste stalo, zvlast ak ste tak veriaci ako pises, nemal by z toho nikto robit tragediu, ved dieta je bozi dar,tak co..., mas oporu v priatelovi, kazdy krik trva dva dni, potom bude radost a na to co povidia ludia v dedine sa vykasli, nejsi prva a ani posledna, kazdy nech si zameta hlavne pred svojim prahom...., drzim palce🙂
@jedendva3 blahozelam v prvom rade a poviem ti len jedno,my sme sa brali obaja uz 30 a z rodiny pozachrbat,ze to sa museli brat? 😀 a vobec sme nemuseli,jednoducho sme chceli. Cize kto chce ohovorit,ohovori tak ci tak a najlepsie je mat ich vsetkych v pazi,predsa dietatko nebude vychovavat a starat sa tych vsetkych 3000 naokolo 😉
Kolke zeny by za to dali cokolvek, keby sa im podarilo otehotniet...Urcite nikdy neolutujes, ked si to dieta nechas, prave naopak, dieta prinesie do tvojho zivota vela noveho a pekneho...Za svoj zivot si v tomto veku zodpovedna len ty sama, preto aj toto musi byt tvoje slobodne rozhodnutie, bez ohladu na nazory, postoje ci vplyv okolia...V neskorsom veku by si to raz urcite olutovala, ze si sa nerozhodovala podla vlastneho vedomia a svedomia, ale pod natlakom okolia...Dieta je uzasny dar, nenechaj si ho za ziadnu cenu vziat...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@jedendva3 mas 19, nie 15.... asi tolko k tomu vysvetlovaniu..nie je to vek, kedy by sa dieta zvladnut nedalo...vs taktiez mozes vystudovat, ked nie hned, o nejaky cas 🙂 drzim palce