Ahojte baby potrebovala by som.poradit od dnes som na pnke , zo zdravotných dôvodov kôli tehotenstvu neviem ako mám oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi, nakoľko nič netušia a som v skúšobnej dobe, čítala som že treba to dať písomne , niekde som zas čítala že baby len prefotit tehotenskú knižku. Čo ste písali do oznámenia. Dakujem
Do konca marca
Ja som isla za sefkou osobne,ale mala som to aj na papieri.Na nete najdes vzor.
Stačí ak tam napisem svoje meno spoločnosť v ktorej pracujem a vec :oznámenie,
Týmto listom vás informujeme o svojom tehotenstve? A môj podpis?
@zuzanaf31 ja som tak a dala som termin nastupu na md a prefotenu matersku knizku..
Ano presne tak, ja som tam napísala aj predbežný termín nástupu na MD.. Aj keď si myslím, že ťa prepustia.
mne dali u lekara pisomne potvrdenie o tehotenstve a to som mu odovzdala
Ak nastane taká situácia že má prepustia,tak budem mať nárok na materskú nakoľko pracujem viac už ako 2roky, ?
ak pracuješ v kuse dva roky tak potom máš nárok 🙂
Áno ja pracujem v kuse bez prestávky viac ako 2 a pol roka, nikdy som nebola na pnke ani nezamestnana
Pokial oznamis tehotenstvo oficialnou cestou - najlepsie pisomne tak ta prepustit nemozu, aj ked si v skusobke este.
@bambulka1122 postačí ak napíšem oznámenie
S textom: týmto listom vám oznamujeme tehotenstvo?
Pri poslednom tehotenstve som doniesla len PN a potom rodný list. Syn sa narodil skôr, tak MD začala dňom pôrodu.
@zuzanaf31 ano staci, daj tomu oficialnu hlavicku, a ja som este napisala aj predpokladany termin porodu a prilozila prefotenu prednu stranu tehotenskej knizky.
Ak mas moznost odniest to osobne sprav si dve kopie a daj si tu kt zostane tebe podpisat...alebo to posli postou doporucene
Ďakujem
@zuzanaf31 pokiaľ sa chceš na 100% vyhnúť výpovedi,počkaj kým ti skončí skúšobná-resp.nemozu ťa prepustiť počas PN sa mi zdá aj keď si iba v skúšobnej,to si v ochrannej lehote.Co ak budeš PN až do pôrodu?A po materskej sa ťažšie hľadá práca.Oznamenie zamestnávateľovi ešte záleží v ktorom týždni si.Neoficialne tie prvé týždne sa neoznamuje
Ahoj, pozri si wiki https://www.modrykonik.sk/oznamenie-tehotenstva...
@kubkovamama no len ja v tejto novej práci nechcem odrobiť 90 dní potom by sa mi materská rátala z tohto platu , predtým kde som pracovala som omnoho lepšie zarábala
@kubkovamama v skúšobnej dobe môžu ukončiť pracovný pomer aj s tehotnou
@bambulka1122 mozu s nou uplne v pohode ukoncit pracovny pomer len dovod, ktory bude nemoze byt tehotenstvo... najst si iny dovod vsak nie je ziaden problem
@mirola ano mas pravdu, musia uviest dovod a dovod nemoze byt tehotenstvo, ale to nemusi byt ani v skusobnej a mozu ju vyhodit ak si najdu nejaky "vazny dovod"...
To uz potom zalezi na serioznosti zamestnavatela
@ibrunova bez uvedenia dovodu nemozu ak je tehotna, ak by tehotna nebola mozu... ale vsetko ma dve strany.. napriklad : zena neoznami tehotenstvo lebo sa boji, ze by ju vyhodili v skusobnej dobe, ale ide na pn.. no zamestnavatel o jej tehotnestve ajtak vie, ako je to mozne je otazne... napriklad od nejakeho kolegu, alebo sa dopocul.. v takom pripade nie je zamestnanec nicim chranený a zamestnavatel ho moze prepustit aj bez udania dovodu...
@bambulka1122 po skončení skúšobnej doby už tehotnú prepustiť nemôžu ,je v ochrannej lehote
§ 72 Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.
- tehotnej mozu dat vypoved, ale musia mat dovod - iny ako tehotenstvo, cize musia ho aj presne napisat do ukoncenia PP
- skusobna doba sa o dobu prekazok v praci predlzuje. tj ak bude PN mesiac, o mesiac sa predlzi aj skusobna doba.
- Ak chce dat tehotna zena "vypoved" v praci v skusobnej dobe (napr. kvoli tomu vymeriavacemu zakladu), tak moze samozrejeme.
@simca06022011 keď najhoršie je, že zamestnávateľ si vie vymyslieť nejaký dôvod bez problémov
@simca06022011 ak budem Pn celé tehotenstvo?a zamestnávateľ mi nedá výpoveď tak co,?
@caray nevie
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Dokedy si v skúšobnej dobe?