Ako často ste chodili do poradne počas vysoko rizikového tehotenstva?

mama9
23. jan 2013

Som v 29 týždni tehotenstva a mám málo trombocitov, tehotenskú cukrovku, čaká ma štvrtá sekcia a napriek stále sa zhoršujúcim výsledkom ma lekárka objednala až o mesiac. Jediné čo mi doteraz nerobí ťažkosti je rana po predchádzajúcich sekciách aj keď doteraz mi ju ani raz neskontrolovala(sonografiou). Bojím sa veľmi o maličkú,a aj keď sa maximálne snažím neznepokojovať nezdá sa mi rozhodnutie lekárky správne. Keď som jej oponovala tak mi len povedala že častejšie kontroly nepomôžu predísť komplikáciám. Chcem si nájsť iného gynekológa aký je na to váš názor?

leeenka26
23. jan 2013

@mama9 a chodis na rizikovu poradnu?

miskalevica
23. jan 2013

@mama9 ja som po IVF, v prvom trimestri krvacanie a odvtedy aj zlc. koliky a hepatopatia, cca od 18tt. som chodila na rizikovu poradnu kazde 2 tyzdne, teraz pojdem az o mesiac. K svojmu obod. gynekologovi chodim cca raz za 5 tyzdnov a ani to sa mu nepaci (bol by najradsej keby sa ma zbavil). A to ti povedala tvoja gynekologicka alebo na rizikovej ta takto odbili?

lalia123
23. jan 2013

Bola som cely cas na PN (od 8 tt) a prehliadky som mala kazde 3 tyzdne. Zakazdym mi robila doktorka sono. Od 32 tt ma uz poslala na poradnu do nemocnice a tam sa chodim ukazovat uz kazdy tyzden.
Samozrejme, ak necitis doveru v lekara, je dobre ho vymenit, aj ked na druhej strane mi to uz pride trochu neskoro, nie? 😲 A kedy Ta chce poslat na rizikovku do nemocnice, si sa nepytala? Lebo ako pisem ja - mna uz poslala v 32 tyzdni a odvtedy chodim len do nemocnice, kde budem rodit. Ak by tak postupovali aj pri Tebe, tak to uz mas fakt za par tyzdnov...
A doteraz Ti tiez davala kontroly raz mesacne?

zuzana2000
23. jan 2013

každé dva týždne.....

alena0305
23. jan 2013

Ja mám súkromného gynekológa a pri oboch tehotenstvách rizikových - pri každom iné komplikácie - som chodila neskôr každé 2 týždne. A ultrazvuk som mala každý mesiac - našťastie - lebo sa zistilo,že malá nepriberá a musela som na 2 týždne do nemocnice (a tam sono každý tretí deň) a potom sekcia akútna sekcia mesiac skôr. Keby som mala posledné sono v 30.t. tak malú nedonosím.

mama9
autor
23. jan 2013

neposlala ma vôbec do rizikovej poradne a ja mám strach aby niečo nezanedbala 😢

11nika11
23. jan 2013

Ja som bola takmer od zaciatku tehotenstva PN a chodila som do rizikovej poradne kazde dva tyzdne.

mama9
autor
23. jan 2013

@lalia123 aj doteraz som chodila len raz za mesiac, som z nej už zúfalá...

strawberry17
23. jan 2013

@mama9 prosim ta, chod do tej nemocnice kde budes rodit a zacni tam chodit na rizikovu poradnu a to co najskor, taketo doktorky ja nechapem, mna tam poslal gyn uz v nejakom 2 mesiaci a chodila som raz za mesiac, potom kazde 2 tyzdne a ca. od 7 mes kazdy tyzden, a vzdy mi urobili sono a vsetko mozne...2,5 tyzdna pred terminom som uz bola v nemocke a robili mi sono aj kazdy den, aj prietoky, a to som nemala ziadne sekcie predtym

mama9
autor
24. jan 2013

Dnes idem volať do nemocnice kde budem rodiť a požiadam ich aby ma prevzali, dúfam že sa mi to podarí vybaviť......dám vám vedieť ako som dopadla 🙂

evakva
24. jan 2013

@mama9 Aj ja som mala malo trombocitiv (stale okolo 100), tehu cukrovku + placentu praevia. K svojej lekarke som chodila podla klasickeho tehu harmonogramu a do nemocnice na rizikove kazde 2 tyzdne. Kolko mas tych trombocitov, mas aj problemy s krvacanim?

zuzulica
24. jan 2013

@mama9 Ahoj ja som zo začiatku dokiaľ som mala problémy chodila každé 2tt, minule za 3tt a teraz 4tt.

mama9
autor
24. jan 2013

@evakva mne trombocity nie raz uz klesli aj na 60až 80 tisíc, cukrovku nepokladám tiež za veľký problém ale moje všetky tehotenstvá skončili predčasne od 34tt do 37tt. Deti boli všetky síce úplne v poriadku ale toto bábo je od začiatku menšie (aspoň podľa nej) a do rizikovej poradne nechodím vôbec. A v neposlednom rade by som aj rada vedela v akom stave je jazva po predchádzajúcich sekciách. Teraz nemám problém s krvácaním lebo trombocity sa mi ako tak držia ale behom týždňa to už u mňa nemusí byť pravda.

evakva
24. jan 2013

@mama9 A sleduju ta na hematologii? Ja som aj tam chodila, mala som zelezo, no to mi nepomahalo. Ja som tiez mala 80tisic, no to som krvacala. Skus sa sama nahlasit na rizikovu.

mama9
autor
24. jan 2013

@evakva nechcela mi dať papiere na hematológiu že vraj stačí tesne pred pôrodom a práve pred chvíľou som volala prímarovi pôrodnice kde budem rodiť a ten ma objednal k sebe do ambulancie je tam toho totiž viac na čo pani doktorka zabudla. Teraz sa mi trombocity celkom dobre držia ale pri dvojičkách aj u mňa nastalo silné krvácanie a potom mi v nemocnici hematológ vynadal prečo som nechodila na hematológiu. Ja som vtedy ani nevedela že mám zlú zrážanlivosť krvi, tak mi potom povedal že v prípade ďalšieho tehotenstva mám chodiť na hematológiu ale doktorka to neakceptuje že vraj to nie je potrebné(aj keď mám aj teraz pod normou hodnoty).

evakva
24. jan 2013

@mama9 TAk super, ze ta primar vzal pod kridla, kedy ides?. Aj ja som chodila do nemocnice k zastupcovi primara a primarovi na striedacku. Isto ta posle na hematologiu (podla mna si tam uz mala davno byt). Uzivas nejake zelezo alebo vitaminy? A teraz mas aku hodnotu? Mne teraz po tehotenstve vyskocili trombocity na 160tisic - to som nemala snad nikdy.

mama9
autor
24. jan 2013

@evakva na budúci týždeň tam idem lebo zajtra tam nie je. Vitamíny beriem Elevit, Pregnium a okrem toho ešte užívam maltofer a magnézium. Teraz mám hodnotu cca 100 tisíc trombocitov, dúfam že to nezačne klesať ešte viac ako pri dvojičkách. Veľmi sa bojím aby sme s maličkou mojou bábikou boli obe v poriadku.

evakva
24. jan 2013

@mama9 Vitaminov beries dost, tak sa to snad bude drzat na tej hodnote 100tisic. Budem moc, moc drzat palce. Isto to povedz primarovy, ked tam pojdes. Ak budes chciet, mozes mi potom napisat, co ti povedal. Isto bude vsetko OK. Mas krasne deti. Drzim palce.

mama9
autor
24. jan 2013

@evakva Ďakujem.....a zároveň mi je veľmi ľúto tvojej dcérky, smiem sa opýtať čo sa stalo? Pochopím keď mi neodpovieš.

evakva
25. jan 2013

@mama9 Dakujem, bola to zhoda blbych nahod ☹ . Ak si pozries moj fotoblog a v nom komentare k mojej sprave "Zivot je niekedy az privelmi kruty a ja len verim,ze vie,kolko mi moze nalozit", tak tam to najdes. Tam som to pisala

zdenicka2012
25. jan 2013

ja som bola s mojim druhým dietatom dcérkou takisto na rizikovom, vypisana som bola už od 8-ho tt pred nou som tri krat potratila a dr ma objednavala takisto raz za mesiac ani ma neposlala do rizikovej poradne a nakoniec som ju aj tak porodila v 35tt a to mi robila sono pri každej prehliadke a dva krat som bola počas tehotenstva hospitalizovana takže moja rada preč od nej 😝

leeenka26
27. jan 2013

@mama9 tak chod za nou a povedz jej, ze si ziadas, nech ta odporuci do rizikovej poradne. Ak napriek tvojmu zelaniu nevyhovie, obvolaj si nejake rizikove poradne, vypytaj si cez telefon lekarku a povedz jej o svojich tazkostiach a ci by bola taka laskava a prijala ta do svojej ambulancie. Nic zle vsak na svoju lekarku nehovor radsej, oni toto neradi.

leeenka26
27. jan 2013

@mama9 nehnevaj sa ale cim viac citam, okamzite od takej lekarky prec. Myslim si, ze na teba totalne kasle a zlahcuje situaciu. 😠 😠 😠

mama9
autor
27. jan 2013

@leeenka26 ahoj....už som si vybavila prímara v nemocnici kde budem rodiť aby ma prevzal do starostlivosti. Beriem si k nemu aj kartu. Mám pocit že moja lekárka sa na mňa hnevá hlavne kvôli tomu, lebo som odmietla ísť do Nitry na amniocentézu ale išla som radšej do BA do železničnej nemocnice kde som neskôr bola aj na morfologickom ultrazvuku, lebo na poslednej poradne keď som sa jej pýtala či sa bábo vyvíja tak ako má tak mi len povedala že načo to bude pozerať keď ja som bola u väčších odborníkoch ako je ona. Tak mi len spravila biometriu a ostatné ako srdiečko,mozog, obličky a iné odmietla skontrolovať

mama9
autor
27. jan 2013

@leeenka26 a ešte do BA som nešla s rozmaru ale mala som veľmi zlé výsledky skríningu kde vyšlo 1:30 edwardsov syndróm a tak som potrebovala okamžité výsledky nemohla som si dovoliť čakať dlhé týždne a potom v takom vysokom štádiu tehotenstva ísť na prerušenie(keďže tento syndróm je nezlučiteľný so životom). Našťastie všetky výsledky som mala dobré a teraz viem že čakáme zdravé dievčatko 🙂

anjelicek26
27. jan 2013

@mama9 - zmen lekarku, 4.sekcia patri do rizikovej poradne, tolko moj nazor.

mama9
autor
27. jan 2013

@anjelicek26 ahoj...ja viem, veď keď som zistila že mi zlyhala antikoncepcia bola som strašne zúfalá bála som sa či jazva vydrží ďalšie tehotenstvo dokonca som zvažovala interrupciu ale keď som sa pýtala viacerých lekárov na ich názor tak mi povedali že je to síce rizikové ale že sa to dá len od polovice tehotenstva by sa jazva mala čo najčastejšie kontrolovať. Ale ináč zatiaľ jazva je to jediné čo mi nerobí problémy aj keď vlastne vôbec neviem v akom stave je. Jediné čo som sa dozvedela je to, že v takýchto prípadoch sa tehotenstvo ukončuje skôr cca koncom 36 týždňa.

leeenka26
27. jan 2013

@mama9 tvoja lekarka je zrejme jesitna a este k tomu aj maximalne neprofesionalna, dobre ze si odisla od nej.

evakva
29. jan 2013

,@mama9 Uz si bola u lekara, co ti povedal?

evakva
29. jan 2013

@mama9 Uz si bola u lekara, co ti povedal?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre