Aké vitamíny v tehotenstve?

smajluska
7. sep 2019

Ahojte maminky ake vitaminy uzivate alebo ste uzivali v tehotenstve? Mne doktor okrem kyseliny listovej nic ine neodporucil. Dakujem za Vase prispevky do tejto diskusie.

exotka444
7. sep 2019

@smajluska mne ani tu kyselinu neodporucil ale kúpila som si ju a jedla som ju prvý trimester teraz už si dám len sem tam. Keď ma bolia nohy alebo pod tak si dám magnézium ale inak nič. Pokiaľ by ti niečo chýbalo zistia ti to v krvi a povedia ti co si mas kúpiť 🙂

evittam
7. sep 2019

@smajluska Žiadne. Ani kyselinu listovú. Je tu o tom diskusii viac nez dost. Staci čítať.
Zdrava a vyvážená strava.

pribinak
7. sep 2019

Ziadne. Ovocie, zelenina. Treba jesť pestrú stravu a nie umelé vitamíny

migifie
7. sep 2019

Ak mozes uzivat pestru stravu,tak v nej mas vsetko,poprípade staci si doplnat tehotenske vitaminy aj obden ;) najlepsie je,ak budes vediet,co ti chyba...castokrat chyba zelezo (to ti asi daju na Rp.,alebo rovno v kombinácii s k.listovou),horcik na stahy a krce,spravny vyvoj plodu kys. listova...je do individualne a zavisi to od tej ktorej zeny a aj obdobia tehotenstva ;)

dadka555
7. sep 2019
Používateľ dadka555 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od dadka555.

Ja som brala iba kyselinu listovú a to tiež až od 6. týždňa. Potom veľa ovocia, zeleniny, ale ja som mala výhodu že mi vôbec nebývalo zle takže som mohla zjesť naozaj čokoľvek a stravu som mala pestrú. Ku koncu tehotenstva mi predpísali železo, lebo som mala zníženy hemoglobín. A brala som ešte magnézium na kŕče v lytkach.

pertu
7. sep 2019

Mne napr.vysetrovala hladinu vit D. Zvykne byt deplecia. Tak potom som suplementovala ten,odporucala devit forte. A inofolic v prvom trimestri. V dalsom priebehu minimalne moja gynekologicka neodporucala vitaminy (skupiny B atd.), rodia sa velke deti. Ja som uzivala este vit C vo vacsom mnozstve pri prechladnutiach a magnerot 4-6tbl denne do 36-37tt. Kazdy suplement ale mal svoje racionalne opodstatnenie, vsetko treba uzivat s uvazenim, nie sa halabala napchavat cim pride.

lindusss2016
7. sep 2019

@evittam
@pribinak presne tak, nechapem, na co ma clovek do seba pchat umeliny, ci uz v tehotenstve alebo bezne... staci sa normalne stravovat.

niki98
7. sep 2019

Ja užívam femibion. áno súhlasím určite zdravá, vyvážená strava plná zeleniny a ovocia je super a naj, len si treba uvedomiť,že dnes už toľko vitamínov neni v tom ovocí a zelenine ako pred 20timi rokmi, plus je striekaná a taktiež ja som v prvom trimestri nemohla do seba nič dostať, len žiaľ pečivo takže som doplňala vitamíny v tabletovej forme. Samozrejme, všetko záleží od mamičky, jej zdravotného stavu a uvážení 🙂

arcticcode
7. sep 2019

Umele vitaminy su presne take iste ako tie z vyvazenej stravy 🙂

pribinak
7. sep 2019

@niki98 ty si robila nejaky vedecky výskum? Pred 20timi rokmi sa nestriekalo? 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

lucia851
7. sep 2019

Mne odporucil doktor Ladeevita su tam vsetky vitaminy

asia83
7. sep 2019

@smajluska Femibion 1 do 12. týždňa tehotenstva.

radko2017
7. sep 2019

Ahoj, ja som uzivala femibion 1 a 2,na zaciatku tehotenstva aj kyselinu listovu a pila som veľa tekutín, hlavne v prvom trimestri (vyvija sa nervovy systém), pestru a zdravu stravu, v lete veľa salatov a ryb...mne tvrdlo bruško, tak som brala magne B6 a tiez v zavere tehotenstva som mala krce v lytkach hlavne v noci, tak pred spaním som si tiez magne B6 davala... Ale to môžeš len do 36 tt. Potom uz nie, aby si sa nezacala skor otvarat a rodit.
Hlavne sa nerozculovat a byt v pohode, lebo každý vacsi stres na bábätko veľmi vplyva.
Tak sa drz a neskôr potom uzivaj materskú!

arcticcode
7. sep 2019

Lejdyvita aj moja pani uzivala

evittam
7. sep 2019

@arcticcode Umele vitamíny nevie telo efektívne spracovat a vacsinu vylúči z tela von ako odpad. Je o tom pekny dokument.😉
@lucia851 Pan doktor odporúča to co ma zaplatene.😀😉

kvetuska77
7. sep 2019

sucasny doktor mi hovoril ze mam brat len kyselinu listovu, ked som mu povedala ze beriem tehu multivitaminy tak len odpovedal ze nie je velkym zastancom multivitaminov ale ze mi neublizia. Predtym som mala inu doktorku v inom meste a ona hovorila ze co sa tyka tehotenskych multivitaminov tak je to v podstate jedno ktore beries len maju byt urcene pre tehotne

arcticcode
7. sep 2019

@evittam dokument nic neznamena, dolezite su vedecke vyskumy

evittam
7. sep 2019

@arcticcode Iste. V tom dokumente su použite vedecké vyskumy. 😀😉

evittam
7. sep 2019

@kvetuska77 Su určené pre tehotné len preto lebo na krabičke je zena a bruškom a napis "tehotenské, pre tehotne,...".

kvetuska77
7. sep 2019

@evittam ked sa pozries lepsie na zlozenie tehu vitaminov tak prides nato ze napriklad neobsahuju vitamin A nakolko je pre babo toxicky - preto sa napriklad neodporuca jest pecen pocas tehotenstva, dalej obsahuju kyselinu listovu ktoru bezne multivitaminy neobsahuju!

evittam
7. sep 2019

@kvetuska77 Ok, tak su skoro rovnaké. Ale to ze je to len reklamny trik je bohuzial pravda. A aj to,ze tvoje telo ich nevie efektívne spracovat ako vitaminy z pestrej stravy.😉

kvetuska77
7. sep 2019

@evittam to je vsetko vec nazoru, rozhodne nie je vhodne uzivat bezne multivitaminy, ked sa ich zena rozhodne pocas tehu uzivat. Isteze zdrava a pestra strava je dolezita v celom zivote a v tehotenstve este viac, a pokial viem tak je pocas tehotenstva velmi dolezity vyssi prijem kyseliny listovej v prvom trimestri, mnoho zien nedokaze dostatocne zvysit prijem kyseliny listovej zo stravy a tu prichadzaju tabletky s obsahom tejto kyseliny. Samozrejme je pravda ze mnohym zenam sa narodia zdrave deticky aj bez doplnkov, aj v minulosti to tak bolo, na druhej strane je pravda ze sa robilo mnozstvo klinickych studii na zaklade ktorych sa zacali odporucat doplnky s kyselinou listovou na znizenie poctu deti s vrodenymi chybami ktorym sa da jednoducho predchadzat prave kyselinou listovou. Ci sa ti to pozdava alebo nie, 3 mesiace uzivania kyseliny listovej tebe ani babu neublizia a pokial viem, tych 400mg je davkovanie pri ktorom sa stale odporuca vela zeleniny a ovocia.

evittam
7. sep 2019

@kvetuska77
Tiez len vec nazoru.
Mozno neublížia. Nevidela som dovod a ani ho nevidím ho brat ak je zena zdrava a v poriadku a ma dostatočný prijem toho co potrebuje ona aj dieta. Mam špičkových lekárov. Určite by ma upozornili keby to bolo potrebné a nevyhnutné.

niki98
7. sep 2019

@pribinak 3 roky bc studia v odbore biológia a následne mgr špecializácia mikrobiológia na Prírodovedeckej fakulte UK,tam mame nastudovanych a prebratych niekoľko vedeckých štúdii a prednášok na danú problematiku Ale na to staci aj zdravý sedliacky rozum a človek vie,ze dnes nie su potraviny to co bývalo. Samozrejme ako som napísala vsetko závisí na mamičke,jej zdravotnom stave a uvážení. Len som poukazala aj na tento fakt a aj ak žena trpí nevoľnosťami v prvom trimestri je tu možnosť vitaminovych doplnkov. Samozrejme ako som aj písala hned na začiatku zdravá,vyvážená strava je naj.

petkasaurus
7. sep 2019

Ja beriem yarillo einstein plus, tam je uplne vsetko, co som inde ani nenasla..

neluskas
7. sep 2019

@smajluska ahoj, dopnit vitaminy na prirodnej baze, ktore dietatku absolútne neublizia. doplnis potrebne vitaminy sebe a aj dietatku. mozem len odporúčať

igorito45
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maciatkolulu
21. sep 2019

@igorito45 reklama sem nepatri😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre