Aké jedlá, veci a činnosti sú nevhodné v tehotenstve?

lenuska2604
11. okt 2011

Ahojte maminy a budúce maminy.. chcem sa opýtať, čo je v začiatočnom štádiu tehotenstva a aj v celom tehotenstve nevhodné.. teda aké jedlá, alebo aj ostatné veci alebo činnosti.. ďakujem za rady..

akika722
11. okt 2011

tehotenstvo nieje choroba,rob všetko čo zvykneš robiť,čo máš rada a čo vladzeš..
jasné že nebudeš sťahovať nabytok ...
a z jedla?vraj sa neodporuča na začiatku pečeň a velmi vela vit.A
inač sa stravuj normalne,zelenina,ovocie,vlaknina,no všetko čo bežne...

anjelicek26
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kvojtanikova
11. okt 2011

hlavne alkohol, cigarety, drogy a lieky vo vseobecnosti - dokonca aj bylinky niektore nie su vhodne (salvia, bezne pouzivana na cmulacie cukriky, lubovnik bodkovany). Z jedal by som vylucila huby a plesnove syry, surove vajcia (teda ked majonezu, radsej kupovanu, pasterizovanu, nie domacu), taktiez by som nekupovala mlieko v mliekomatoch. Podla moznosti obmedzit kontakt so zvieratami, hlavne vtaky a macky (kvoli toxoplazmoze), ked sa neda, dodrziavat hygienu. Ine mi nenapada, lebo co sa tyka cvicenia a takych veci, tazko povedat, niektore zeny sportuju az do porodu, ine sa musia obmedzovat.

vejinka
11. okt 2011

rob to co doteraz akurat na zurky len mineralku 😀 s tymi liekmi velky pozor vzdy citaj pribalovy letak a informuj sa v lekarni inak ja som jedla asi vsetko , co sa pohybu tyka tak z mierou ziadne zlanovanie "bandzidzampink" a ine adrinalinove sporty . kup si vitaminy pre tehotne a zdravo sa stravuj vela vlakniny a tekutim...no a to je asi vsetko co ma teraz na rychlo napadlo 😉

heni79
11. okt 2011

Mne môj gynekológ povedal, že môžem všetko, ale s mierou. Samozrejme cigarety a drogy nie. 😀 Dokonca mi vravel, že keď on končil školu, tak sa odporúčalo, aby tehotná žena vypila 1,5dcl červeného vína denne. Kvôli krvinkám. Tak som naňho kukla, že to by bol do pôrodu zo mňa alkoholik. 😅
Môžeš všetko normálne. Napr. ja som pila aj kávu bežne, iba som obmedzila množstvo. Ak by bol problém s tlakom, tak je potrebné riešiť.

tehulka1986
11. okt 2011

anjelicek26, naco si aktivna a odpovedas, ked nemas zaujem poradit? Je to normalna otazka, tak daj normalnu odpoved alebo radsej ziadnu!
Ja by som ti poradila co sa tyka plavania v bazenoch, aby si si davala pozor - tehotna zena je nachylnejsia na rozne mykozy a zapaly. Co sa jedla tyka, babule tu uz dobre poradili - nejest, resp. jest s mierou nejake vyprazane jedla, davat si pozor na dokladne umyvanie ovocia a zeleniny, jedlo poriadne dovarit, nejest surove maso a vajcia.. ale inak som toho nazoru, ze vsetko sa da, ale s mierou 🙂

bubulka722
11. okt 2011

Prečítaj si knihu "Doba jedová" a budeš mať jasno. Doktori všeobecne raz rozprávajú tak, druhý raz úplne inak. Pre tehotnú ženu je najdôležitejšia surová zelenina a ovocie a v celku potraviny bez akýchkoľvek chemikálii ako sú konzervanty, farbivá a ochucovadlá. Pohybu toľko ako sa sama cítiš. Tehotenstvo nie je choroba ale stav. 😉

liv1
11. okt 2011

kúpanie sa v teplej vode, nosenie ťažkých vecí, plesňové syry, pečienka, alkohol a cigarety snáď netreba spomínať, tonic, určité bylinky, je ich viac takže keď sa rozhodneš robiť si bylinkový čaj radšej si to pozri na nete, že ktoré nie sú vhodné. Samozrejme akékoľvek lieky, či už len kvapky do nosa. Hríby, vnútornosti sa neodporúčajú a teraz mi už nič iné nenapadá. Ale na konovi je dobrá téma o tomto, tak skús kuk 😉

fg1984
11. okt 2011

Naše babky sa stravovali ako,keby neboli tehotné, nepoznali žiadne PC, ani zdravé stravovanie, v tom pravom zmysle slova a predsa priviedli na svet deti také i onaké./ zdravé aj menej tak isto ako aj teraz, odhliadnuc od stravovania, čím viac sa človek sleduje, tým je to horšie/

jasminet
11. okt 2011

nie surove maso a vajcia, drogy, cigarety.
inak vsetko mozes s mierou, aj to vino, sem tam 1-2 dcl neublizia, kavu tiez mozes. ak ci dovtedy nesportovala nezacinaj, ak si pravidelne sportovala neprestavaj 😉

mandragora22
11. okt 2011

ahoj, kazdy ma iny nazor, ci inu skusenost, ja ti napisem tolko, ze ked som otehotnela, uplne som prestala fajcit a pocas tehotenstva a kojenia som vynechala alkohol. sem-tam (raz za mesiac??) som si dala deci vinka a to bolo vsetko 😉 inak som jedla vsetko. kava 2x denne, normalna kofeinova, huby, vsetko vsetucko, aj veci, ktore "mudre" knihy a "mudre" stranky zatracuju. mam dieta, je zdrave, zive az az a vsetko je OK 😀

kvetinka211
11. okt 2011

Davaj si pozor aj na nepasterizovane mliecne vyrobky - napr. bryndzu si kup radsej taku, kde je napisane ze bola pasterizovana, ovci syr zo salasa radsej nejedz teraz vobec, ani surove ryby .. to vsetko kvoli listerioze, ta moze byt velmi nebezpecna. Macky su ok, ak ju mas doma (nech po nej ale radsej upratuje niekto iny)... nechytaj samozrejme nejake co behaju vonku po ulici. A kup si kyselinu listovu, ak ju este neuzivas, ta je velmi dolezita. No a vyhybaj sa vsetkym liekom ak sa da .. ked ta napr. boli hlava, skus radsej vydrzat a ak sa naozaj neda, daj si paralen a nie ibalgin, ten je menej vhodny v tehotenstve.

dazdovka
11. okt 2011

nechapem preco tu vystrihaju pred bryndzou a ovcimi vyrobkami, ja to milujem a aj som si pri obidvoch tehotenstvach dopriala a nic. Dokonca milujem sushi, robila som sushi party v druhom mesiaci tehotenstva, cize jedla som aj chobotnicky, aj surove ryby... A jedla som aj ceresne, more ceresni a skoro kazda mala cervika 🙂
Eliminovala som hlavne glutaman, cize cinsku kuchynu v restike, ale ak mas rada cinske jedla, odporucam si kupit sojovu omacku v bio-obchodiku, ta je koncentrovanejsia a neobsahuje umele pridavne latky ako je glutaman. Obmedzit vyprazane jedla z restiky - co moze byt dobre na chrumkavom jedle z prepaleneho tuku, bolesti brucha?! Steak tak max. raz za mesiac - je to tazsie jedlo, travila som ho dva dni. A este umele sladidla su kentus, aj CocaCola ZERO obsahuje sukralozu - to je sladidlo vymyslene z chloru a cukru... hlavne nefajcit, nepit alkohol a nezdrziavat sa v zafajcenych priestoroch, davat si pozor na cestach.

maminka142
11. okt 2011

ja som sa cele tehotenstvo vyhýbala pečienke a plesňovym syrom, hlavne nive, lebo niva obsahuje penicilin a pečienka vraj nie je dobre ju jesť tiež v tehotenstve... 😉

lauricka
11. okt 2011

porad sa hlavne so svojim gynekologom. Vela ludi Ti poradi vselico mozne, z toho ale nevies, co su len povery a co su len neopodstatnene myty a co je naozaj k veci, atd. Jest mozes normalne, snaz sa zdravo, neodporuca sa napr. pastety, plesnive syry, udeniny, skus minimalizovat chemiu a umele sladidla, nepi mineralky kvoli sodiku ale dojcenske vody, cistu vodu, niektore caje mozes, napr. rooibois, pozor na bylinky, smu sa len niektore a veci, ktore by mohli ovpyvnovat cinnost maternice a take, alkohol, cigarety nie, snaz sa neochoriet, nenachladnut, do bazena mozes ist plavat, pokial nemas sklon k mykozam a zapalom, lieky len obmedzene a len po porade s lekarom, mnohe vobec, cvicit vacsinu typov aktivit mozes, ale znizit inteznitu alebo cviky pre tehotne, snaz sa nemat zapchu, lebo to tlacenie nie je dobre, dostatok spanku, oddychu a byt psychicky v pohode. A ak by bolo cokolvek, nad cim pochybujes alebo nevies, ci mozes, staci si konkretnu vec vygooglit alebo najst tu na MK alebo si kupi knihu pre tehulky.

veverka149
17. okt 2011

podla mojho nazoru by sa tehotna žena nemala obmedzovat v tom na čo ma chut ,okrem tych drog a cigariet. ja ja som v 17 tt citim sa skvelo, nevolnosti ma uplne obyšli takže som si doprajem , napr aj decko pivka , a takisto aj v prvom tehotenstve som nejajk " dietu " nedržala , aj toho pivka som si od muža odpila ked som videla že ma aj on ,a mam už 3 rocne žive zdrave dieta , netzreba sa obmedzovat pretože tehotenstvo je take jedinečne a krasne obdobie a treba si ho vychutnat

anicka246
14. jan 2013

Ahojte, chcem sa spýtať, počula som že počas tehotenstva sa nemôžu farbiť vlasy? Máte prosím niekto s týmto skúsenosti?

katka1981
14. jan 2013

Neprecitala som prispevky, tak sa mozno budem opakovat. Kludne mozes aj chilli aj grepy, lebo niektori vravia, ze nie. To bola moja prva otazka na poradni. Vsetko samozrejme s mierou. Namiesto vitaminov vela ovocia a zeleniny a nie je vhodna pecen, kvoli tazkym kovom a vitaminu A. Ked ta straia bryndzou, tak maju asi na mysli nepasterizovanu, tu by som ako tehotna nejedla a nedala ani malym detom, ani nic kde su surove vajicka, surove maso, treba sa vyhnut moznej salmoneloze a podobnym potvoram. Keby si aj nieco "zakazane" zjedla, tak to neznamena, ze sa dietatku musi nieco stat. Ja som sa aj pytala na horuce kupele, lebo som sa rada kupala v horucej vode. Dr. povedal, ze mozem ale nie moc horucej len taku co znesiem. Tak som sa kupala cele tehu, taku teplu najteplejsiu aka mi bola prijemna ale nie horuca, paliva, nemala som rizikove tehu. Nie je vhodny rizikovy sport ako jazda na koni, kde ti hrozi pad aby si nahodou nepadla na brucho, proste sporty kde ti hrozi uraz. Pokial si bola opatrna aj ked si nebola tehotna, tak v tom pokracuj a nic sa nestane, nijak extra sa neobmedzuj.

lussy23
14. jan 2013

tehotenstvo nie je choroba.

cawes
14. jan 2013

@anicka246 ano nesmu sa farbit. Farba ibsahuje neaku chemiu ktora ide do tela. Ja som si ich na tu dobu farbit radsej prestala.aj dr mi povedal nech nefarbim

kokorunecka
14. jan 2013

@cawes @anicka246 Môžu sa farbiť. Vedecké výskumy nepotvrdili nič, čoby tomu v tehotenstve malo brániť.

dominika123654
27. nov 2018

Ahojte čo ste jedli v tehotenstve?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre