2x cisársky a ďalšie tehotenstvo. Ako to zvládnuť?

gymboree
2. máj 2012

moj starsi syn ma 7 rokov, a terajsi drobcek 10 mesiacov.......poradte ake mate skusenosti alebo ste poculi od svojich znamych ...da sa tehotenstvo a porod zvladnut??? ake boli najscastejsie vase alebo znamych komplikacie, co bolo najtazsie.???...aj ked som sa prave nejako spamatala po porode , a pamatam ake to bolo aj tak sa mi situacia a vsetko okolo tazko predstavuje...neustale nato myslim, ...potrebujem poradit , snad mi to pomoze k tomu aby som sa spravne rozhodla..
Hlavne ma trapi otazka ci ma dietatko dostacuucu sancu na dobry vyvoj v maternici po nedavnom cisarskom a ci to zvladnem aj ja....podla vasich skusenosti sa mi , verim, podari urobit si poriadook v myslienkach a rozhodnut sa skoro.
Dakujem Zuzana

brisilda
2. máj 2012

odporucam konzultaciu s tvojim gynekologom ...on najlepsie pozna tvoj zdravotny stav a bude ti vediet najlepsie poradit .....no pokial si mala pred 10 mes. cisarsky tak neviem neviem ......... 😒

soldi
2. máj 2012

@gymboree kamoska otehotnela 12 mesiacov po CS, teraz je v nejakom 25tt orientacne, a zatial nie je ziadny problem 🙂
ale tiez nechapem, preco sa pytas tu. ries to so svojim gyn.
zalezi aj na tom, preco si mala cs, ako je zhojena jazva, aky je stav maternice, atd.
a ako to zvladnes Ty, my skutocne odhadnut nedokazeme 😀

cize odpoved na Tvoju otazku: u niekoho sa da, u niekoho nie.
a o com sa chces rozhodovat? ze by si sla napotrat? to hadam nie ☹

anjelicek26
2. máj 2012

Jazvu by bolo fajn pozriet, ako dobre su zhojene vrstvy, su zienky, ktore to maju zhojene krasne uz po pol roku a take, ktorym sa jazvy vseobecne pomaly hoja. Toto ti povie fakt len lekar, ono medzi jednym a druhym cisarskym bude len 1,5 roka, to je dost malo. Ale to neznamena, ze to babulko nedonosis, len si budes musiet davat velmi velky pozor, hlavne NIC nedvihat, co neviem ako zrealizujes pri malom, co najskor si najdi niekoho na vypomoc, ak mas tu moznost. Drzim palec.

vieraka
2. máj 2012

ahoj, ja som rodila cisarskym 3x ale je pravda, ze to bolo vzdy s dvojrocnym odstupom. Ked som neplanovane otehotnela treti krat moja obvodna gynekogicka bola vyslovene sokovana, v podstate jej navrhom riesenia bol automaticky potrat. Ale podarilo sa mi dostat k doktorovi, ktory ma rodil 2x a on v tom nevidel ziadny problem. Vysvetlil mi to tak, ze keby tretia sekcia bola vyslovene rizikova pre matku alebo dieta, bola by sterilizacia povinna uz po druhom cisaraku, V mojom pripade ale bolo super, ze som skoncila u lekara, ktory ma rodil, poznal ma a vedel, ze jazva je dobre zahojena a ze som nemala ziadne komplikacie ani v predoslych tehotenstvach a naozaj vsetko prebiehalo uplne v pohode. Akurat som rodila o 3 tyzdne skor, aby plod nebol prilis velky a predislo sa pripadnym komplikaciam, ze by jazva ciste teoreticky povolila.

V podstate tento treti cisarak bol asi najpohodovejsi, pri druhom som mala bolesti hlavy, kedze som sa po epiduralke postavila skor ako po 24 hodinach, ale teraz by som povedala, ze to uz ani nebola taka strasna bolest. Ale asi preto, ze som vedela, ze je to naposledy.

Kazdopadne, 10 mesiacov je dost malo, najlepsie ti poradi tvoj gynekolog, uplne idealne ten co ta rodil. Ale ak by si bola zdravotne v poriadku a odporucil by ti to tak sa toho neboj, nemyslim si, ze vyvoj plodu nejako ovplyvnuje to ci si rodila normalne alebo cisarskym. Drzim moc moc palce.

tea333
2. máj 2012

Hlavne nestresuj. 10 mesiacov zas nie je tak kratko!jmasne, tehotenstvo asi bude rizikovejsie a budes si musiet davat pozor, ale inak si myslim ze problem nemusis mat. ja som otehotnela 1r a 3m po cisaraku a dr v tom nevidela absolutne ziaden problem.

katren
2. máj 2012

My mame v minulorocnych julovkach maminku, co otehu po cisarskom tusim po polroku....bolo to menej ako rok....a vsetko v pohode zvladla, mala aj druhy CR 😉

anieli_1
2. máj 2012

@katren ohovaras mna alebo si myslela niekoho iného 😀 😀
No ja mam rozdiel 16,5 mesiaca všetko sa dalo zvládnuť aj ked mi bolo stale zakazovane sa namahat a v 34tt som skončila v nemecké ale len zato že mala bola veeeelmi nízko a tlačia na krcok ale s jazvou to bolo v pohode sem tam má pichlo ale inak nic vrátila som upratovala okna umyvala s malým bezmála na hojdacjy a nadrapovala sa s ním a tomu sa nevyhnes najlepšie bude ked pôjdes na sono jazvya povedia ti v akom si stave... Dokonca aj po pôrode som mala zakázané nosiť malého ale neda sa tomu vyhnúť... Keby nejaké otázky kľudne mi nápis ip 😝

rybka13
2. máj 2012

ja som cerstvo po druhom cisaraku a chystam sa na treti ak Boh da 😉 a to si musim svihnut lebo uz mi taha pomaly na 40 😀 sice chcem minimalne 2 roky rozdiel aby doktori boli spokojni, ono totiz moj gynekolog to berie ze pokusam osud zbytocne, jedna mlada doktorka v porodnici si myslela doslova ze som sibnuta v mojom veku tri cisaraky s rozdielom dvoch rokov a moj porodnik v tom nevidel absolutne ziadny problem a tomu teda doverujem najviac.... takze isto do toho pojdem.. pozri, samozrejme ze sa mozu vyskytnut nejake komplikacie, ale velmi pravdepodobne sa ani nemusia, ja napr. ratam s tym, ze posledne mesiace mozno budem musiet mat kludovy rezim a isto porodim skor (cca 37 tt)... ale ved to nejak zvladneme aj keby som zrovna musela lezat, aj s detmi sa to nejak zvladne... ved uz to bude posledny krat 😉
Dokonca som minule stretla jednu babu, ktora mala uz 3 cisaraky (prve babatko zomrelo po porode) 😢 a doktor co ju rodil povedal, zeby dokonca nevidel ako tragediu, keby otehotnela znova a bol by to stvrty cisarak ...
Drzim Ti palce, neboj sa, chod do toho, aj ked si s tym neratala...

patka1987
4. máj 2012

Ja mam uz 2 sekcie za sebou, zial len 1 babatko... Chystame sa na este jedno babatko cca o 2 roky a potom verim ze sa nam podari 4 sekcia ale to planujeme az o 10 rokov... ;) Aj ked to lekari neodporucaju. Verim ze nam to bude dopriate ;)

nibiru
4. máj 2012

moja mama mal 4cisarske prvy a druhy rozdiel 18m. 10rokov pauza a 3 a 4 rozdiel 22m.treti bola len rizikova nic zvlasne a štvrty bola rizikova ciarsky bol v termine ale posledne tyždne mala už sem tam bolesti tak nemocnici ležala tyžden pred terminom posledny mala v spinalke nakolko sa prejedla a začali jej kontrakcie ogrcala lekarov obaja nastastie boli ok a hned jej robili aj sterilizaciu.pokial viem tak v okolitych štatoch už nieje noč vynimične mat aj 4 cisarske pokial je žena zdravotne ok .

zuzika251
4. máj 2012

ahoj, ja mám za sebou tiež 2 cisárske a podobne ako @rybka13 síce mi ťahá na 40, chceme ešte jedno bábätko, tak pevne verím, že sa nám to podarí. po 600nedelí som bola na kontrole u dr. a keď som mu spomenula, že nechcem antikoncepciu, že chceme ešte bábo, tak mi povedal iba, že v tom nevidí žiadny problém. dokonca aj môj pôrodník mi to povedal. navyše keďže som mala problém otehu, tak neriešim ani aký bude rozdiel po poslednom cisárskom, ak sa nám podarí samozrejme...

salma22
4. máj 2012

najlepsie je maternici aspon dva roky pockat kym sa ako tak da doporiadku lebo je uz prerezana trva dlhsie kym sa zahoji 😒 ako keby si rodila normalne.....popytaj sa dokiho on ti najlepsie poradi..... 🙂 drzim palceky

atrami
5. máj 2012

Deti mám s odstupom cca 3 roky. Skor ako sme začali plánovať 3. dieťa, prezrel ma gynekológ. Až keď uznal, že som O.K. sme išli dotoho. Ak mám pravdu povedať 3. tehotenstvo bolo najnáročnejšie, jednoducho starostlivosť o 2 deti, starostlivosť o domácnosť mi dávalo zabrať.
Všetko záleži na Tvojom zadravotnom stave, či Ti má kto pomocť a podobne.

montek
29. jún 2012

Ahoj! ja mám za sebou dva cisárske.Medzi nimi som mala pauzu 2,5roka.Žiaľ mám len dcéru,chlapček nám zomrel.No keďže nemôžem otehotnieť normálne,pýtala som sa primára v centre asistovanej reprodukcie kedy môžem ísť na ďalšie umelé oplodnenie.Tak mi povedal nech prídem po 3 mes. od cisárskeho pozrieme jazvu,urobí UZ a ak bude všetko ok môžu mi skúsiť zaviesť embriá.Je to odborník ,no mne sa to zdá krátka doba.Nerada by som riskovala ,už sme prišli nečakane o jedno dieťa ,takže by som nechcela niečo zanedbať.Hovorím si ,že si dám pauzu tak dva roky,oddýchnem si a potom sa pustíme do ďalších pokusov.Vždy som túžila po dvoch deťoch.Teraz dúfam, že budeme mať tri,no žiaľ jeden anjelik na nás pozerá zhora...

dara7
2. júl 2012

Ahoj 🙂Ja som po dvoch SC,mala som odstup 3 roky a dva mesiace,momentalne cakam tretie babo,som tehotna po 13 rokoch,a dufam ze to vsetko dobre dopadne,a najlepsie urobis ak sa na vsetko opytas svojho lekara.Drzim palce a prajem vela sil 🙂

zuzana612
2. júl 2012

Ja som mala 2 sekcie a teraz to bude automaticky tretia. Medzi prvymi detmi bolo 22 mesiacov a to ma nechali 2 tyzdne pri druhom tehu prenasat, porodila som na konci 42 tyzdna 😝 Teraz bude ten rozdiel skoro 3 roky, moj dr. mi kazal aspon 2 roky pockat koli tomu ze pri druhom tehu mi uz pri cisarskom zistili rupturu maternice asi na 4cm. Teraz je zatial vsetko ok, aj ked je pravda ze ked sa prudsie pohnem alebo nejak velmi natiahnem alebo kychnem, tak citim jazvu 😖 Len pevne verim ze toto tretie tehu ukoncia skor ako v 41 alebo 42 tt 😒

vera23
2. júl 2012

Ahoj,nemam to z vlastnej skúsenosti,aj ked som bola cisárskym,len zatial máme len jedneho drobčeka,ale ležala som po pôrode na izbe s maminkou,ktorá otehotnela 2 mesiace po cisárskom,takže do roka porodila 2 deti cisárskym rezom,Zvládla to,ale po pôrode dostala obrovsku vystrahu,že už nikdy nemôže mať deti,lebo by to neprežila(to tehotenstvo).Takže vidíš,sú aj take maminky ktorým sa taketo niečo stane a dietatko si nechaju a risknú to🙂Ja som sa pýtala svojho gynekologa,kedy môžem znova otehotniet a povedal,že kludne o pol roka po pôrode,ale mne to príde skoro už len kvôli starostlivosti o maleho,chcem mat nejaky odstup aj kvôli tomu,aby som sa mu mohla plne venovat,ale na druhej strane,ak by sa podarilo a zostala by som teraz tehotna a lekár by mi povedal,že som o.k po zdravotnej stránke,nedokázala by som vzdať babätka,aj keby to bolo všetko velmi ťažke.Ja to beriem tak,že deti sú obrovský dar,ktorý nieje dopriaty každemu a preto sa ho netreba vzdávať...a všeobecne si myslím,že my ženy sme velmi silne osobnosti a dokážeme toho viac ako si niekdy myslíme🙂) Takže držím päste a rozhodni sa tak ako Ti to srdiečko našepkáva,to je určite to správne rozhodnutie..

karamel
2. júl 2012

Po cisarskom odporucaju dalsi porod az po troch rokoch, aby sa maternica dobre zrastla. Ak je to skor, hrozi jej pretrhnutie 😒

murinka
2. júl 2012

poznam jednu ktora mala 4deti-rok po roku vstko na sekciu-ona v poriadku aj deti

janci27
2. júl 2012

ja som tiez po cisarskom porode, rodila som pred vyse 2 mesiacmi. Doktor, ktory ma rodil, mi povedal, ze dokonca mam sancu pri dalsom porode rodit aj normalne nez cisarskym, a to za cca 2 roky. Takze nie je to pravidlo, ze zena ked ma 1. cisarsky, musi mat aj dalsie.

1katkas
12. júl 2012

pozri, nie si ani prva ani posledna ktora otehotnela po cisarskom kratko.. vlastne 10 mesiacov to uz nie je tak kratko...
vsetko dobre a bezproblemove tehotenstvo prajem

dejnas
12. júl 2012

ja som otehotnela necelých 9 mesiacov po prvej sekcii.. celé tehotenstvo bolo bezproblémové, druhú sekciu som zvládla ešte lepšie než prvú... rozdiel medzi nimi bol len 17,5 mesiaca... spomínam si, ako ma na začiatku druhého tehotenstva tiež dr. upokojoval, vraj mal pacientku, ktorá bezproblémovo zvládla 2 sekcie do roka....

zewa11
12. júl 2012

záleží na tom ako sa cítiš 🙂 ja mám dva za sebou a stále som neni po druhom zahojená ☹ a to je už 9mesiacov po.Je to individuálne,držím palce 🙂

pointka
6. aug 2012

rada, že som tu našla takúto tému, lebo sa ma pravdepodobne týka. 2.SC v januari tohoto roka a dnes som objavila nateste II.. hm... V stredu idem k dr.čo mi povie. Ak by ste mali este niekto skúsenosť s otehotnenin po 2 sc tak skoro, napíšte vaše postrehy, aj ked niekoho poznáte. Neviem, ako sa k tomu postaviť, hlavne zo zdravotného hľadiska, keďže som druhu Sc mala dosť náročnú, musela mi dr. 2x narezat maternicu, lebo na pôvodnom mieste bola zhrubnuta jazva a nevedela malú vybrať a určite neodporúča tretie. Lenže ja neviem, či zvládnem a chcem ísť si to vziať. Poraďte prosim a láskavo tie, čo má idete súdiť, na vaše názory zvedavá nie som! Ďakujem

mirusiatko32
13. aug 2012

Nasa dcera ma 13mes.a tiez som po CS.A uz by sme chceli druhe,vsetko je to len na Tebe,hlavne to ako sa citis a,co hovori Dr.Zvladli to ine zvladnes to aj ty.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre