Indikovaná sekcia a dohoda o čiastočnej anestéze

zenazdediny
10. nov 2020

Je možné pri indikovanej sekcii zo zdravotných dovodov dohodnút len čiastočnú anestéziu nie celkovú?Myslím v novozámockej porodnici.Dakujem

mogaa
10. nov 2020

@zenazdediny čo myslíš pod čiastočnou anestéziou? o postupe aký zvolí lekár rozhoduje pôrodník, nie rodička......ak máš dohodnutého pôrodníka vieš s ním vopred prebrať možnosti, ale keď prídeš na objednanú sekciu už nie je veľmi čas dohadovať sa o spôsobe....úprimne, sekcia a čiastočné anestézia je zlý nápad.....

zuzik307
10. nov 2020

mysli spinalnu anesteziu pri sekcii...o sposobe anestezie rozhoduje anesteziolog na predanestetickom vysetreni na zaklade lab. vysledkov + dalsich vysetreni, v sucasnej dobe sa pri planovanych SC preferuje spinalna pred celkovou /dr. anest/

ladynina
10. nov 2020

Treba sa bavit o tom s anesteziologom. Ja som mala prvu akutnu ta bola celkova nebolo casu na nic tak ma uspali. Druha planovana a anesteziologicka odporucaka spinal. Vystrenie u anesteziologa budes mat pred sekciou. S nim sa dohodnes.

ladynina
10. nov 2020

@mogaa preco je to zly napad mat ciastocnu, resp spinal ? 🤷

zenazdediny
autor
10. nov 2020

Ano čiastočná som myslela spinalku.syncek mal akutnu sekciu a mala som spinal.pride mi to take lepsie to zotavovanie aj mi syna ukazali chytila som si ho aspon za rucicku lebo hornu cast tela som si cítila,nemala som v hrtane nič ako pri úplnom "uspaní".bola som proste pri zmysloch a kojenie sa mi krasne rozbehlo hned rano po sekcii.len som počula,že v Zamkoch spinalku nerobia len celkovu,preto sa pytam

michaliaa
11. nov 2020

@zenazdediny robia tam spinalnuuu pred mesiacom som tam ležala 🙂))

charliee1980
11. nov 2020

@zenazdediny V NZ robia spravidla celkovu.
Ja som spinalnu mala, ale indikovanu, pretoze som v case porodu mala zapal prinosovych dutin a brala som ATB. Ak nie je dovod, robia v celkovej.

inana11
16. nov 2020

@charliee1980 ja som mala pred troma rokmi spinal pri akútnom cisárskom ale veľakrát som už pocula že zamky spinal nerobia čo nechapem skadial ženy berú... robia a dokonca aj pri akútnom... mne nedali úplnú lebo som nebola nalacno,zjedla som jednu polomacanu sušienky rano a cisarsky robili o 12tej

lion13
16. nov 2020

@zenazdediny prvý pôrod akútna sekcia mala som spinal keďže som ráno jedla, druhý pôrod indiķovana pred zákrokom sa ma spýtali či chcem spinal alebo celkovú, vybrala som si spinal.

1katus1
16. nov 2020

Mne odporúčali spinalnu ale ratan s tým že nakoniec môžeš ísť aj tak do celkovej. Anesteziolog pri prediperacnych mi naordinoval spinalnu už som ju raz mala pri prvej sekcii ale pri druhej mi doktorka nevedela pichnut správne do chrbtice trafila mi cievky tak ma museli dať do celkovej. Niekedy sa to skrátka zvrhne. Ale väčšinou dávajú spinalne je to lepšie pre bábo aspoň podľa slov anesteziologicky čo mi robila predoperacky.

charliee1980
16. nov 2020

@inana11 Neviem, comu si neporozumela..,
Pri akutnom VZDY. Pri planovanom celkova.
A preco ? Vysvetlim ti....nie hovikto ti moze pichnut spinal...a ten lekar, ktory ho picha, nemusi byt tam, je na inom odd., operuje, cize doskakuje. Preto len akutne v spinali.
Uz si pochopila ?

najk
17. nov 2020

@charliee1980 trochu si odporujes. Pri planovanej sekcii je hadam naplanovana aj pritomnost lekarov. Preco by vtedy boli na inom oddeleni? Ved vtedy nejde o minuty, da sa na lekara pockat. Myslis, ze na spinal maju specialneho anesteziologa? Je to presne taky isty anesteziolog, ktory musi byt aj pri celkovej.
Ja som mala aj akutnu sekciu, aj planovanu, obidve spinal. Pri planovanej sa pytali, ci so spinalom suhlasim, takze som asi mala na vyber. Ale v Trencine, nie v Novych Zamkoch

inana11
17. nov 2020

@charliee1980 a pochopila si že má brali na akútny a spravili mi spinal? Tak asi nie vždy ako tvrdíš!

charliee1980
17. nov 2020

@najk Ano, na spinal maju ineho anesteziologa 🙇🏽‍♀️
Pri planovanej sekcii je pritomny anesteziolog, ktory uspava do celkovej anestezy. Uz je to jasne ???
Ja som mala mat velkovu ale v den predoperacnych vysetreni som mala zvysenu teplotu a brala som Atb. Sestra dolu mi len oznamila, ze DUFA, ze bude po ruke anesteziologicka ktora picha spinal.
V NZ na vyber NEMAS, ledaze mas indikacie na spinal !!!
Precitaj 3 krat s porozumenim.

charliee1980
17. nov 2020

@inana11 Akutny je VZDY v spinali !!! Bohaca 🤦🏽‍♀️ Teda vacsinou. Lebo clovek uz jedol, pil, kym sa pride na to, ze treba rodit AKUTNE.

charliee1980
17. nov 2020

Cize zhrniem to polopatisticky:

Planovana sekcia v NZ !
Akutna tj, indikacia (dieta ma zle ozvy a matka uz jedla poobede, chora matka, matka sa neotvara atd.)— V SPINALI

Planovana a vsetko prebieha normalne — CELKOVA.

lion13
17. nov 2020

@charliee1980 ja som v 2018 v NZ mala plánovanú sekciu a dr.mi dala na výber či chcem celkovú alebo spinal. Vybrala som si spinal.

charliee1980
17. nov 2020

@lion13 Ano, vynimocne to ide...spravidla sa robi celkova.

inana11
17. nov 2020

@charliee1980 prosím tá a si nejako “naviazaná” na nemocnicu že máš presné info a my ostatne sme menej chapave? Lebo aj ja viem tak že sa dava na vyber

charliee1980
17. nov 2020

@inana11 VSETKY na Jis, ktore so mnou lezali, rodili v celkovej. okrem mna.

inana11
18. nov 2020

@charliee1980 dobre,zajtra sa mam stretnut s pôrodníckom zo zámockého nemocnice,opýtam sa😃lebo baby u mna na izbe boli po celkovej a mali zákrok akútny a predčasný porod... takze myslim že na základe troch alebo 4 ludi v ten den kedy operovali teba nemôžeš tvrdiť že tak to je a osočovať sa na iné ženy že čo nedokážu pochopiť! Pekny den ti prajem

najk
18. nov 2020

@charliee1980 Ja nechapem, v com je NZ nemocnica ina, ale standardne je to prave naopak ako pises. Pri akutnej sekcii musia casto uspat uplne, lebo je to rychlejsie, zatial co pri planovanej vyuzivaju spinal, lebo je to setrnejsie, ale priprava je trosku dlhsia - cca 15min.. Vsetky sme nechapave, pritom staci pozriet nejake info na nete a mas to tam pekne vysvetlene, ale tvrd si kludne svoje 🙂
Co sa tyka jedla, ano, nemala by si pred celkovou anestezou jest, ale ked ide o zivot, tak sa na to nehladi. Svagrina zacala rodit, zacali klesat ozvy a okamzite ju uspali uplne. A nepytali sa kedy jedla..

https://rodinka-spolu.sk/cisarsky-rez/
Úplné uspatie sa však už veľmi nevyužíva, keďže anestetikum sa často dostane až k bábätku a utlmuje ho. Žena je pri celkovej narkóze v úplnom bezvedomí a dieťatko prvýkrát uvidí až po prebudení.Takýto typ anestézie sa využíva najmä pri akútnej sekcii.

Najčastejšie sa pri cisárskom reze zavádza spinálna anestézia. Žena je počas operácii pri vedomi a môže hneď po narodení vidieť bábätko. Výhodou je tiež, že matka môže už po niekoľkých hodinách začať s kojením, a nemusí čakať 1 až 2 dni, kedy vyprší anestetikum.

https://primar.sme.sk/c/4117088/cisarsky-rez-se...
Celková anestézia sa vo väčšine nemocníc robí len pri extrémnej časovej tiesni alebo na želanie matky. Pritom sa lekár maximálne náhli, aby bolo dieťa účinku narkotík a pôsobeniu iných liekov vystavené čo najkratšie

Lokálnou anestéziou sa umŕtvi operovaná oblasť a obe nohy, ale pacientka pociťuje ešte tlačenie a ťahanie, ktoré prevádza chirurg. Anesteziológ celkovo na prevedenie anestézie potrebuje približne 10 až 15 minút času.