Aký je život v Nórsku?

5. jan 2024

Jedna agentúra ma oslovila, či by som nechcela ísť pracovať do nórska na odbornú pozíciu. Vraj mi stačí jazyk na úrovni B1. Poznám dvoch ľudí v odbore čo takto išli a platovo sa maju veľmi dobre, aj keď neviem ako je to naozaj, keďže tie cenu sú tiež niekde úplne inde. Tiež mi nejde do hlavy ako môže stačiť B1 v profesii ktorej hlavná časť pozostáva z komunikácie. Taktiež som počula, že severania sú hrozní rasisti a že dajú ľudom pocítiť, že ty si cudzinec. Žijete tam niekto? Ako to tam je? Mne by sa tam veľmi páčilo aj keď budem mať deti čo sa týka školstva, mentality, ale neviem, či to za to stojí. Ďalšia vec je, že môj muž nemá žiadne špeciálne vzdelanie, takže neviem čo by tam robil a aby neskončil v nejakej zlej práci kde bude ako lacná pracovná sila.

mamickalisticka
5. jan 2024

Pripnem sa

rebrambora
5. jan 2024

Rasisti urcite niesu 😄😄😄

kikushaa
5. jan 2024

Vsetci vedia po anglicky, takze ak mas aj na dobrej urovni, to postacuje na zaciatok. Norcina je mix aj a nem, gramatika velmi lahka - bude sa ti to ucit lahko. Zamestnavatel vacsinou preplaca aj kurzy jazykove. Ty v tomto smere nebudes mat ziaden problem, teda aspon myslim, automaticky ti pridelua to ich osobne cislo (co potrebujes na ofiko pracu, v poho otvoris ucet atd) manzel to bude mat horsie, hladanie prace, neviem ako teraz, sle pred desiatimi rokmi “len tak na blind” no nic moc. Cize na par mesiacov pocitaj s jednym prijmom (mozno aj na viac) Ak nie je specialista v ziadnom ziadanom odbore, pracu najde len tam kde nikto nechce robit, respektive kde robua pristahovalci, sklad, obchod, a podobne pomocne neodborne prace. Bez zmluvy nedostane to ich osobne cislo. Najom vysoky - byvala som v bergene aj za uplnu kuticu. Cestovne listok na mhdku mi preplacala skola kde som robila. Inak skolstvo, no ehm tie deti mi prisli viac sproste ako tie nase slovenske 🙂 Rasisti urcite nie su, ale bff s nikym asi nebudes. Su taki viac odmerani.

martinmmartin
5. jan 2024

myslim ze v Norsku nemas prvy rok absolutne ziadnu dovolenku .Dovolenka v praci sa moze cerpat az druhy rok ( tu co si si zarobila za ten rok prvy)

autor
5. jan 2024

Ďakujem vám všetkým za odpovede. Stále som skôr priklonená tomu, že nepôjdem, hlavne kvôli mužovi, ale ak by to tu išlo už úplne do kytek, chcela by som si vytvoriť nejaký plán b. Mame sa to vcelku dobre, nemyslím si, že by sa nám sťahovaním rapídne zvýšila životná úroveň, keď vidím aká je tam drahota. Hlavne fakt som počula už veľa krát, že tie severské krajiny sú proste voči cudzincom odmerane. Slovo rasista je asi prehnané, ale chápete ma. Rada by som žila aj mimo moju rodinu, neviem či je tam šanca nejak zapadnúť, či tam sú nejaké sk/cz komunity a tak

aktarina
5. jan 2024

Práve som čítala článok o živote tam: https://www.postoj.sk/144062/vsetci-sa-sice-usm...

beata_k
5. jan 2024

Su extremni nacionalisti, nie rasisti.