Škôlka pre deti s NKS (porucha reči)

kukulienka83
26. máj 2020

Dobrý deň maminky. Je v Nitre škôlka, keď aj súkromná alebo nejaké centrum, kde sa venujú takýmto detičkám? Malý nerozpráva, porozumenie slabé. Má 3,5 roka, mala by som ho podľa odborníkov zaradiť do kolektívu. U nás v škôlke ho nechcú. Ja by som rada aspoň na skrátený úväzok išla naspäť do práce ktorú mám v NR.
Ďakujem za každý tip

zizi85
26. máj 2020

@kukulienka83 mš Štiavnicka sa zameriavala na taketo deticky,mali aj logopedicku ale ci ju este maju🤷‍♀️ treba skusit zistit

mogaa
26. máj 2020

@kukulienka83 a prečo ho nechcú zobrať do škôlky? veď bežne berú do škôlky deti čo nerozprávajú, veď tam sa rozrozprávajú....predpokladám že k logopedičke chodíte...na tvojom mieste ak ho nechcú v štátnej tak ho dám na určitú dobu do súkromnej, tam ti ho zoberú.....veľa detí sa rozrozpráva v škôlke, možno zle ale zistia že ak niečo chcú - tak to musia povedať(to že zle to vôbec nevadí ale komunikujú)

pininka1
26. máj 2020

@mogaa je rozdiel keď deti nerozprávajú a keď má dieťa NKS, tam sa treba úplne inak venovat.

dupinka
26. máj 2020

A na Hôrke?

zizi85
26. máj 2020

@dupinka horka nieje skolka,ale skola

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kukulienka83
autor
26. máj 2020

@mogaa no nechcú, lebo s ním by bola robota a ako povedala sama riaditeľka, nemôže predsa okolo jedného chodiť a 20 deti nechať tak🙄 prihlášku sme tam dali, ale viem že keď ho aj zoberie, tak iba na 2 hodinky...

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kukulienka83
autor
26. máj 2020

Mne nejde do hlavy že v takom meste ako Nitra nieje nič pre takéto detičky... Ja by som aj súkromnú škôlku skúsila, aj keď by celá moja výplata išla len na škôlku a cestu do Nitry 😟 ale lepšie než nič...

kukulienka83
autor
26. máj 2020

@ayanamirei áno, boli sme na diagnostike. Má NKS s ťažkou pervazivnou poruchou reči. Inak je šikovný, pohybovo. Len je aj hyperaktívny.

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zizi85
26. máj 2020

@ayanamirei nieje to az taka pravda,ze je s nimi.minimum viac prace...90%tychto deti ma poruchu porozumnia a ADHD Cize ked je 20 deti ona nemoze byt pri jednom a ked je a pohne sa prec,dieta je uz mimo stolicky alebo robi ine.Viem o com vravim.Mam syna s NKS +AdHd Ale v skolke mi ho nastastie nasupu vzali na cely den.ziadne 2 hodiny

kukulienka83
autor
26. máj 2020

@ayanamirei áno, to som už pozerala. Len tam sú zameraný na jazyky, multikultúrna škôlka. To by nebolo vhodné ale ďakujem za ochotu pomôcť😉

eevviittaa
26. máj 2020

@zizi85 horka ma aj MŠ

eevviittaa
26. máj 2020

@zizi85 Štiavnicka je pre sluchovo postihnuté deti su tam dve logopedicky deti su tam v triedach zaradene s bežnými detičkám a logopedicky si ich potom berú venujú sa im individuálne

zizi85
26. máj 2020

@eevviittaa ano horka ma MS ale je to klasicka ms.Na horke je statna zakladna skola a tam je materska skolka ale na horke je aj sukromna zakaldna skola pre deti s NKS,ale tam skolka nieje.Stiavnicka je pre sluchovo postihnute deti,ale venuju sa detom aj s NKs

eevviittaa
26. máj 2020

@zizi85 tak to by sa bolo treba spýtať pani riaditeľky ona určite poradí

kukulienka83
autor
26. máj 2020

Ďakujem pekne za tip, pozriem a zistím čo sa dá 🙏

anamaria84
8. dec 2020

@kukulienka83 ahoj, nasla si nakoniec nejaku skolku?
dakujem

kukulienka83
autor
3. jan 2021

@anamaria84 ahoj, prepáč, nemsimla som si správu. Našla som minicentrum v nových Zámkoch, a v práci som musela dať výpoveď, keďže tam je len na doobedie a chodiť do práce do Nitry bolo nemožné. Ale akurát chcem písať do škôlky v Nitre na tej stiavnickej... Ale na ich stránke nič nepíšu o NKS...tak neviem. Malý sa posunul, ale aj tak potrebuje individuálny prístup. Ja už som zúfalá z toho

anamaria84
9. jan 2021

@kukulienka83 to ti verím, ja tiež hľadám pre malého v TT alebo okolí, no nič tu nie je, čo je úplne zúfalé... Ak by si dačo nasla kde je malý spokojný, daj vedieť prosímta, ďakujem

ellinqa
26. mar 2021

@kukulienka83 ani neočakávaj, že by si dostala priaznivú odpoveď zo Štiavnickej. Môj malý tam chodí, má oneskorený vývin reči, skôr teda už narušený vývin, keďže má 4 a pol a slovník dvojročného. Bývame hneď pri Štiavnickej, čiže ho zobrali, ale nijako nám nechceli pomôcť ani logopedicky ani nijak inak. Ja som s ním zostala na rodičovskom a do škôlky chodí len na doobedie (má aj iné zdravotné problémy, napr. HIT, čiže sa tam nemôže stravovať). Držím palce, nech sa vám podarí niečo iné vyriešiť.

kukulienka83
autor
27. mar 2021

@ellinqa ahoj, ďakujem za odpoveď.....no popravde sa mi ani neozvali na môj mail. Mne to bolo jasné každý mi hovoril že v Nitre je ťažko so školkami. Ja som chcela kôli práci, lebo mne predĺžený RD stále zamietaju.

zizi85
27. mar 2021

@kukulienka83 moj syn ma NKS a v skolke nemali problem, chodil do klasickej mš a na cely den

kukulienka83
autor
27. mar 2021

@zizi85 u nás na dedine je to ťažko. A.moj drobec je ťažký prípad, je aj hyperaktívny takže ozaj potrebuje väčší dozor a viac pozornosti....

zizi85
28. mar 2021

@kukulienka83 moj ma tiez diagnostikovane NKS dysfaziu a ADHD, povedali, ze je jak 3D obraz, odvasial vyskoci 🙈 Ale pravda, je to aj o pristupe personalu. Dokonca mi ho aj na vylet zobrali a to mu nerozumeli absolutne nic.

ellinqa
28. mar 2021

@kukulienka83 áno, vybaviť predĺžený rodičovský je naozaj strašne ťažké, nám sa to podarilo len preto, že mu konečne diagnostikovali na gastre tú histamínovú intoleranciu. inak by mi ho určite znovu nepredĺžili. to, že sú problémy s rečou, ostatní majú problém mu porozumieť, to nikoho nezaujíma. len my rodičia s tým máme neustále problém, úradom je to všetko jedno.

kukulienka83
autor
28. mar 2021

@ellinqa a môžem sa spýtať, aký doktor toto urči? Malému brala kožná krv na potravinové intolerancie a vyšiel my pozitívny lepok vajcia a hit na hrane...ale nikam nas neposlala s tým, že vyhýbajte sa tomu

ellinqa
29. mar 2021

@kukulienka83 my sme chodili ku gastro, lebo pôvodne mal obstipáciu. ale gastro v nitre mu len dvakrát zobrala krv na tie základné veci, mal tam nábeh na lepok, ale nakoniec sa to nepotvrdilo a viac odmietala robiť. tak sme sa objednali do bratislavy a tam mu doktorka spravila kompletný krvný obraz, aj iné intolerancie a vyšlo mu, že má málo toho enzýmu diaminooxidáza. čiže keby mu to ona neurobila ani by sme nevedeli.

noemi125
29. jan 2023

@kukulienka83 dobry mozem sa spytat ako je teraz syncek na tom s recou a ze kde v nz je ten kolektiv? Dakujem