Dobrý deň,
V januári má čaká plánovaná sekcia(prvé dve som mala v Leviciach) rada by som počula názory,skúsenosti aj s inými pôrodnicami(NR,Komárno,Nové Zámky) nakoľko zvažujem aj inú pôrodnicu mimo Levíc, hlavne čo sa týka sekcie, prístupu, bonding po sekcii asi v žiadnej z týchto neponúkajú,ale ubehlo 6rokov od poslednej,tak dúfam že za ten čas sa už nemocnice posunuli,keďže by som za to bola veľmi vďačná 🙏😔 nad Levicami váham. Kvôli tomu by som bola vďačná za každú skúsenosť 🙂
@babika25 Suhlasim, ze podpora dojcenia je nulova. Kazda ukazovala iny sposob a pohorsovala sa nad sposobom akym dojcim (sposob aky ukazala jej kolegyna)...hned v prvy den sa mi zapalili prsniky, nemali odsavacku, tak musela som zapalene prsniky odstriekovat rucne...bolestive. Dcerku prikrmovali aj ked tvrdili, ze nie...nasledne mi odmietala prsnik, lebo lahsie sa taha z flasky ako z prsnika...4 mesiace boj o kojenie ale ani laktacna nepomohla, ani telo na telo...nic. Nikto mi nepovedal, ze po sekcii nemam dvihat hlavu a hybat sa...mala som neskutocne migreny a este ma seklo v krcnej chrbtici, lebo sestricky nechali otvorene vetracky kym som spala asi den po narkoze (bol marec). Nikoho to netrapilo, pristup sestriciek bol hrozny celkovo, mozno som trafila akurat taku partiu, neviem. Od zaciatku az po koniec kym nas pustili domov same negativne zazitky...osobne by som uz nikdy do NR rodit nesla
@babika25 ja som rodila za 5r dvakrat v nitre a raz v leviciach. Rodila som prirodzene vsetky tri deti, za mna vyhoda levic...uzasna porodna asistentka, skvely pristup aj na novorodeneckom, laktacna poradkyna aku by som pri prvom dietati v nr asi na rukach nosila. Bonding bol, nechali na mne dcerku nahu asi 5m, potom ju az zabalili a na chvilu odniesli, muz ju potom 2 h pestoval.Maly minus bolo len starsie vybavenie a 3 zeny na izbe. Nitra plusy za mna lekari, nevyhoda,ze dieta ti zabalene ukazu a hned odnesu, starsiu dceru a syna mi nechali aj chvilu telo na telo,ale to by som ratala v sekundach. Niektore sestricky,hlavne tie novorodenecke,boli fakt neprijemne,ale niektore boli aj velmi mile. Podpora dojcenia slabsia,aj ked musim povedat,ze mne o polnoci sestricka rozmasirovala plny prsnik co ma bolel jak slak,lebo mlieka vela a mala pila po troske. Zalezi co je pre teba priorita, za mna nitra ani levice nie su zla volba,len kazda v niecom lepsia a v niecom horsia
@babika25 bonding si treba vydupad! Aj v pripade sekcie. Ja som rodila v CZ akutnym CS a bondingoval moj manzel! Vyse 2 hodiny a nasledne, kym ja som bola na JIP-ke, tak cely cas sa o syna staral muz. Ked si tieto veci nezacnu zeny vydupavat same, tak sa nikdy nic nezmeni. V Cechach bol obrovsky tlak na porodnice jednak zo strany porodnych asistentiek a jednak zo strany rodiciek. Zakladom je mat napisany porodny plan a porodnica by ho mala dodrzat.
@scholastika nic si vydupavat netreba,ani porodny plan netreba, staci sa normalne spravat k personalu, povdat co chcem a vacsina z nich nema problem ak to je mozne. V nr bol hlavny problem s bondingom v nedostatku personalu, ktory pretrvava na mnohych oddeleniach. Nastrih ne
@isssabelll bonding ale nepovazujem za nieco, o co by mal clovek ziadat, bonding by mal byt v kazdej porodnici samozrejmost (v pripade akutneho CS bonding na otcovi), rovnako ako dotepanie pupocnika, ci vysetrenie dietatka na tele matky a nepretrzita pritomnost rodica. Pokial to nie je porodnica schopna zabezpecit, tak je niekde velka chyba a treba ju napravit. A porodny plan je nutnost. Porodny plan ma sluzit hlavne rodicke, ale aj personalu, ktory si jednotlive body moze v klude prejst a nasledne komunikovat s mamickou (pripadne, ak by rodicka nebola schopna si to odkomunikovat sama). V tych kontrakciach sa totiz moze stat, ze na polovicu veci rodicka aj zabudne.
@scholastika ja som porodny plan nemala, ved s lekarom som sa nevidela prvykrat az pri tlaceni, ked ma bol skontrolovat, povedala som ze sa chcem vyhnut nastrihu, chcem dieta na prsia aby sa mohlo prisat, dokazala som si poriesit aj pocas kontakcii ze nechcem oxytocin a to mi nikto ani nenutil, v leviciach dokonca neodporucali. Bol tam so mnou muz,ktory tiez vedel pocas mojich kontacii komunikovat s personalom co chcem a co nie. Ani najlepsi plan nepomoze,aj nie je ochotny personal a ani najlepsi personal nezaruci dodrzanie planu. Rodila som tretiu dceru cez covid,bola som rada ze v leviciach je vobec moznost mat partnera pri sebe. Takze ano, v idealnom svete je bonding samozrejmost o ktoru netreba ziadat, v realnom hned po mne rodili akutne dvojicky a vzapati dalsie babatko,takze personalne neboli schopni v Nitre pokryt 2hodinovy bonding.
@isssabelll to je super, ze si si vedela odkomunikovat, co chces, ako to chces a tesim sa s tebou. Vacsinou sa do planu pise este mnoho dalsich veci, ktore sa este pred porodom riesia/doriesuju aj s personalom z neonatalogickeho. Samozrejme, vsetko je o ludoch a ako pises, ked nie je profesionalny personal, moze dojst k neopodstatnenemu nedodrzaniu porodneho planu, a prave v takomto pripade je taketo konanie sudne napadnutelne. Ak by si plan nemala (fyzicky vytlaceny na A4 v aspon 3 kopiach a podpisany), tak by to bolo len tvrdenie proti tvrdeniu a nepomohla by si si.
A ja teda neviem, preco taka averzia voci planu, ale ja ked som prisla do porodnice, tak prva vec, co sestricka po mne chcela, bol porodny plan.
@babika25 ahojky ja som rodila akútnou sc vo februári tohto roku v Nitre.
Bola som spokojná. Lekari profesionáli a mili takisto aj sestričky. Izby boli čisté. Za mna mínus že Bonding bohužiaľ nerobia a čo sa týka dojčenia nikto sa o mna nestaral a nepomohol mi. Ale ja som asi iba vychytala zlu sestričku lebo kamoske čo bola so mnou na izbe sestrička veľmi ochotne pomáhala 🙂