Ahojte,
Chcela by som sa opýtať ci nemate skúsenosť v nitre z farármi ktory vie urychlenejšie spravit krst dospelého?
Ďakujem za odpoveď
@gianna kvoli krstu maleho dieťaťa.
@ninanovakova aby mohol byť krstný?
@ninanovakova trošku rozpis, aký je problem a poradím, ako to riešiť 😉 kľudne aj do ip 🙂
@gianna ano aby som mojla byt krstná mama, a vedia to ze aj za rok spravit ale to tiez dlho.
@ninanovakova tak v prvom rade, ak chces prijať krst, tak bolo by dobré, aby to bolo z vlastného presvedčenia, že veríš v Boha a poznáš učenie cirkvi, ktorej chces byť súčasťou. Význam krstného rodiča je ten, že pomáha rodičom vychovať dieťa k viere. Preto sa vyzaduju od krstnych rodičov, aby mali tzv. iniciacne sviatosti (krst, eucharistia a birmovania). Pokiaľ ty sama vieru v Boha nemáš, nemôžeš ju ani ďalej odovzdať a ani nemôžeš plniť úlohu krstného rodiča, ktorú má na mysli cirkev. Ak ti smiem poradiť, konaj voči sebe v pravde. Ak naozaj sa chces dať pokrstiť, chod za kňazom a poziadaj o prípravu (napr. taký Gašpar Fronc, kaplán Univerzitného pastoračného centra by bol úplne super na prípravu). Ak to chces len kvôli tomu, aby ťa to dieťa mohlo volať krstná a neplánujes ho viesť k viere, nech rodičia požiadajú o krst a s tým, že budeš zapísaná ako svedok krstu.
Mozes byt svedok krstu a mas to vyriesene.
@gianna ja toto vsetko viem v com spočíva byt krstným rodicom a samozrejme ze to nechcem len kvoli tomu, len som chcela vediet ci je to mozne aj skorej ako o rok. 🙂 ale ďakujem
@ninanovakova v tomto prípade skús normálnu ľudskú komunikáciu a vysvetli kňazovi o čo ide 🙂 dĺžka prípravy je individuálna, tak skús zájsť na faru podľa svojho bydliska a dohodnúť sa s miestnym farárom 😉
No bežne je príprava na prijatie sviatosti u dospelého okolo 2 rokov. Rok je už ozaj skrátená verzia. Mozes osloviť kňaza ale neviem či sa to skôr podari. Aj deti sa na PSP pripravujú cely školský rok.
@ninanovakova myslim, ze priprava katechumenov na krst trva dva roky. ja som isla na birmovku dospela az po tridsiatke a pripravovali sme sa rok. ak si veriaca a mas prehlad, poznas ucenie cirkvi, mozno by sa to dalo urychlit. ale nejako bleskovo sa to urobit asi neda a ta priprava ma svoj vyznam.
@janetinka27 ahoj mozem nejake info ohladne krstu, da sa cez spravu?
@mattuliatko30 jasne mozes, neviem, ci ti budem vediet odpovedat🙂 u nas toto riesi farnost a je to aj v oznamoch a da sa informovat telefonicky🙂
@ninanovakova no tak musí tam byť nejaká príprava, neviem presne ako dlho trvá. K čomu to potrebujete rýchlejšie? Nedá sa to poriešiť napr. dispenzom?