Ahojte, chcela by som sa opytat ci viete doporucit kde zozeniem domace produkty (zelenina, ovocie, maso, vajicka) v Nitre a okoli hlavne kvoli babatku. Zaciname s prikrmami a nechcem jej davat chemiu z nakupnych centier. Vdaka za tipy.
@ivanka_kud Dobrý deň, domácu zeleninu a ovocie mám aj ja. Kľudne sa ozvite.
@andreakotesova mas nejaky tip, ci len potrebujes rypat pre sprijemnenie dna?
@ivanka_kud nemám tip, lebo presne viem, kde podaktore farma obchody to maso kupujú. A ja si ho tam kúpim tiež, no omnoho lacnejšie.
@andreakotesova prave preto sa to pytam, lebo nechcem to kupovat v obchode, pripadne na trhu/farma obchode prekupene a predrazene napr z Kaufu.. Tak ci nahodou niekto tu nema info o niecom/niekom s fakt domacimi produktami.
@ivanka_kud ale to neznamená, že v Tescu alebo v Jednote kúpiš mäso "s chemiou". U nás v meste chodí jeden farma obchod nakupovať mäso do obyčajného masokombinatu/masiarstva... a potom to predáva ako bio.
@andreakotesova Aj si to nahlasila? To su vazne obvinenia
@ivanka_kud na trhu
@liv1 nie, ja tam nenakupujem. Nezaujíma ma to.
@andreakotesova co sa tyka masa, to mam doporucenie napr v Yeme kupovat, ale hlavne tu zeleninu a ovocie by som potrebovala a uz teda k tomu by sa pridalo aj to maso a vajicka idealne od niekoho z dvora radsej ako obchod. Nie som odtial, byvame tu len 2 roky, a viem ze u nas to tak funguje.
@tim23 nad tym som rozmyslala len tam asi treba tiez vediet od koho kupit nie? Ci je to tak kontrolovane, ze nemalo by sa stat, ze natrafim na niekoho co to ma z obchodu nakupene?
@ivanka_kud zeleninu, ovocie kľudne na tržnici kup.
@ivanka_kud staré tetky to určite nebudú nakupovať v obchode. Normálne doma vypestuju a predaju na trhu
Poradit kde moc neviem, ale tiez si myslim ze "domace" je sakra zavadzajuci nazov.
Matka si kupila zahradu, veci nestrieka, lebo sa jej nechce a nevie to. Ma to uz 15 rokov, takmer vsetky stromy a kriky maju nejake choroby. Minuly rok sme mali konecne nejake marhule - 3, a vsetky padli na zem pred dozretim. Aj ked je to domace, neznamena ze to nie je striekane. Lebo ak to fakt nechate volno rast, tam mate z toho viac menej prd makovy. Veci musia byt hnojene a chranene pred skodcami a chorobami.
A ak by sme teda napriklad predavali (sice neviem co, ale teda pre priklad) tak aj tak vam nevieme zarucit, ci je to "bio". Rozbor zeme a vody sme nikdy nerobili a susedia zo vsetkych stran striekaju o dusu. Sused sa mi akurat stazoval ze uz tu ceresnu striekal tento rok 2x a aj tak nieco dostala.
To "domace" fakt nieje svate a dalsom rade, ludia nemaju paru co "chemia" vobec znamena. Ludom je srdcu blizsie ked to postrieka stary dedusko boh vie cim, ako komercna, prisne kontrolovana farma.
Rozbor zeme a vzduchu, to je pravda. Nič už nie je celkom čisté. Ale my si napr.sadíme a nepoužívame vôbeč nič. A máme úrodu. Nie je potrebné používať chémiu. Je to ale na každom kde si kúpi. Niekomu chutí z Kauflandu niekomu zo svojej záhrady. S vedomím, že je to určite zdravšie, keď sa žiadne postreky nedávajú. Chuťovo neporovnateľné aspoň pre nás. Zem a ovzdušie neovplyvníme. Stačí sa o to starať, odburiňovať. V záhrade je veľa práce, ale potom sa príroda aj patrične odmení za starostlivosť. Treba si pomáhať napr. vysádzaním rastlín proti škodcom. Všetko sa dopĺňa. Napr.aj také lienky majú svoju úlohu v záhrade ako všetko. Len toľko k tomu. Pekný deň
Dakujem vsetkym za tipy/rady/nazory
@ivanka_kud BIO ovocie a zeleninu môžeš kúpiť napríklad z "farmove". Je tam aj debnička na príkrmy
Ja odporúčam taktiež yeme v Promenáde. Navštívte a urobte si názor sama, nechcem pretláčať svoje presvedčenie
@ivanka_kud toto si vážne myslíš?