Ahojte, prosím Vás, dá sa niekde v reťazcoch ako je Tesco, Lidl a pod. kúpiť chlieb bez droždia? Na nete som našla nejaký v sekcii obrázky/produkty. Viem,že si môžem aj upiecť, no radím sa v tomto smere skôr medzi lenivých ľudí 😀
Ak by ste mi nejaku značku vedeli poradiť, na ktorú sa môžem v obchode pýtať, našla som jeden bio obchodík, tam ho majú, no je v NZ, no ja hľadám v NR - TO okolí 😀
Budem za každú radu vďačná 🙏
@zupka33 no to je to,že zatiaľ som iba bezlepkové videla, prípadne taký "zrnieckovy" alebo ako to nazvať 😀
@mirkasmile u nas mávajú v Kauflande aj Lidli kvaskovy chlieb.
V Kauflande mama tam kupuje lebo má nejakú diétu
Ja peciem domaci, ale dalo mi to veru dost zabrat, aby vyzeral a chutil ako ma. V skupinach o peceni chleba sa o tom kupovanom kvaskovom vedu riadne diskusie. Bud je to s drozdim, ako napriklad v Lidli a Bille, alebo potom hutne, tazke chleby, s jaskynami, nedokysnute, pripadne prekysnute, chutia kyslo a ludia si myslia, ze kvaskovy ma taky byt. No nema. Peciem aj sladke s kvaskom a kysle je to vtedy, ked Ti cesto v prvej faze kysnutia alebo rozkvas prekysne. Inak je to strasna mnamka.
Takze v tomto neporadim, len uvadzam na pravu mieru. Nie vsetko oznacene ako kvaskove, je vylucne kysnute s kvaskom bez drozdia.
@mirkasmile v každej jednote majú kvaskovy. Kvalita neviem aká, ale majú
Ja som hladala pre syna. Tie kvaskove napr. z Billy obsahuju drozdie. U nas v meste sa da objednat v bio obchode cisto kvaskovy, ale ten tiez synovi nesadol. Tak som musela upiect...skusila som irsky chlieb a uz mu len ten pecem...je to fakt rychly a jednoduchy chlieb, ziadna prplacka...
Hladaj kvaskovy, ale asi taky, kde je zlozenie uvedene alebo v nejakých bezobalovych pripadne bio obchodoch. Lebo častokrát aj do kvaskoveho supnu drozdie... No alebo si ho skús upiecť doma 🙂 chce to cvik, ale potom je to jednoduché
Zalezi, preco potrebujes bezkvasnicovy. Lebo ak kvoli HIT, tak ani kvaskovy ti nepomoze.
@sashka22 vobec to nie je jasne, kvaskovy chleba je nieco uplne ine. AK davaju do kvaskoveho chleba drozdie, tak je to dobry "ofajc" :D Kvasok do "kvaskoveho chleba" sa nerobi z drozdia.
@mirkasmile v retazcoch podla mna bezne nie, nemate nejaku pekaren v NR? V bb chodim kade tade..
@nevenka presne, ja som v ZV kupila pred 10r kvaskovy chlieb v bio obchode, pol chleba 7EUR a kysly tazky hnusny mokry :DD radsej som to zacala piect. Teraz uz sme nan nasli pekaren ale teda ja mam podozrenie ze tam drozdie davaju, ale teda neviem 🙂
V Nitre je pekáreň Krajec, skús tam
@mirkasmile kvaskove v tesku su zmrazene dopecene, tak asi kvalita klesa ... lidl mal (ked som chodila na nakupy) kvaskovy slovensky, nie dopekany - bol baleny v sacku - pohladaj. tomu by som doverovala.
No....nemám histaminovu intoleranciu, no bola som na gastre s tým,že keď zjem proste niečo z droždia, ide mi veľká kyselina a je mi dosť na vracanie.
Zistili mi,že mám šťavy zvýšené, tak beriem lieky, no a teda droždie mi neodporúčajú, nemôžem jesť ani tie nátierky čo sú mexická, Gazdovská atď.lebo aj tam je droždie 😀 a ešte aj cipse musím pozerať,či tam není kvasnicovy extrakt,lebo aj z toho mi býva blbo 🙈 a dneska som dostala chuť na maslový chleba, a tak reku bola som v tescu ale nič som nevidela takéto,tak že reku spýtam sa.
Našla som v Metre takýto a zloženie Pšeničná múka 46%, ražná múka 14%, voda, soľ. S týmto nemáte niekto skúsenosti,či je dobrý ?
@mirkasmile oremus ma dobre. A este ten krajec nr, na novozamockej je to tusim.
@mirkasmile Upeč si domka 👍
@vanda323 lenivá som 😂 preto najprv skúšam,či dakde nekúpim už rovno upečený. Ale jak tak pozerám, asi budem musieť premôcť démonov lenivosti 😭😂
@mirkasmile a mozem sa spytat na cele zlozenie? Teda, cim to drzi a nie je to kamen?
@mirkasmile Jaaaj jasné aj ja som lenivá neboj, niesi v Tom sama 😀👍
@mirkasmile to moze byt, ze to drozdie mozno ani nie je taky problem, ako priemyselby pristup k tomu, on je casto nedokysnuty, ostane aj po upeceni taky makky. Ked mas total dokysnuty chlieb, tak po upeceni je ako kamen, ako chladne, tak zmakne. Aspon co ja sledujem. Alebo davaju do cesta urychlovace este. To mi hovorila jedna znama, ze pecie doma z drozdia a v pohode, kupensky ju naduva...🤔
No tak mozno to budes mat podobne. Ale chapem, ked hladas bez drozdia.
Ja som raz doma piekla aj z minima drozdia, trvalo to dlhsie, ale nebolo to tak citit.
Aj v tom kvasku su divoke kvasinky, ale aj bakterie mliecneho kvasenia, taka zmeska a kedze to kysne pomaly, tak sa stihne aj lepsie spracovat lepok a nenaduva tak. Drozdie su uz ciste vyslachtene kvasinky, kysne to rychlo a nespracuje sa ten lepok, celkovo muka tak dobre. A mozu citlive brucha na to reagovat.
@mirkasmile v máji by sa malo v Nitre otvárať Yeme a tam maju určite kváskové 🙂 treba sa pre istotu opýtať lebo asi 2-3 druhy majú v sebe aj droždie ale väčšina je kvaskova 🙂
Ideálne si nájdi v okoli niekoho, kto doma pečie kvaskovy chlebík a máš istotu, že ti z neho nič nebude.
@mirkasmile ako je nemocnica je obchodík pozriem to na fb a napisem .myslím že tam majú od horného vchodu
mozno "odveci"
ale IRSKY CHLEBIK je prave pre LENIVE GAZDINKY:
1 velky biely jogurt
1dcl vody
450g muka (aku das, taka bude...ja som skusala aj spaldovu aj bezlepkovu a v pohode)
1 lyzicka cajova soli
semiacka podla chuti
1lyzicka cajova sody bikarbony
len zamiesas a rovno das piect na 180 stupnov cca hodinku
Hmmm taky som si veru v tycho retazcoch nevsimla no isto mate v meste nejaky ten zdravy obchodik, kde je teda vyssia sanca, ze by si ho mohla zohnat