Vytopila som susedov a nemám poistku

Včera o 20:51

Dobrý deň,
bývam v paneláku a stala sa situácia, že sa roztrhla hadička ktorá vedie od vodovodného ventilu do nádržky záchoda. Nebola som doma a tak som vytopila pár poschodí. Byt podomnou mal zatečené steny na wc, kúpeľňu, kuchyňu, vytopenú plávajúcu podlahu. Je to relatívne novo prerobený byt. Ja nemám poistenú domácnosť, susedia majú. Nahlásili poistnú udalosť, všetko sa spísalo, už im prišiel aj odhadca pozrieť škody. Spolupracujem najviac ako sa dá, ale je to moja prvá takáto skúsenosť a preto sa chcem opýtať, aký bude teraz postup? Poisťovňa im vyplatí náhradu škody a potom tú čiastku bude poisťovňa vymáhať odomňa?
Susedom povedal odhadca, "že vraj by to odomňa vymáhať nemali", len potrebujú priznaného vinníka, aby im nestrhli nejaké poistné body. Vôbec sa do toho nerozumiem, preto sa radšej pýtam kto má skúsenosť, ako to vlastne je.
Najradšej by som sa v pšačej riti videla od hanby, aj keď som to nezavinila úmyselne😓...
Ďakujem.

janicast
Včera o 20:55

Fiha.. ja si práveže myslím, že bude poisťovňa vymáhať od Teba..Keby si mala poistku,vyriešia si to poisťovne medzi sebou.Staloo sa,ale treba poistiť naozaj

13uzivatelka11
Včera o 20:59

Keď sa to stalo nám veľa rokov dozadu, ze niečo prasklo a vytopili sme susedu, zaplatilo sa to z bytového fondu. Ale neviem konkretne čo sa stalo, bola som ešte v podstate dieťa.

dzulli1980
Včera o 21:01

Veru, od Teba budú vymáhať ... strašne nezodpovedné mi príde nemať domácnosť poistenú, fakt sa môže stať hocičo ... z bytového fondu, do ktorého prispievajú všetci, nebude nikto hradiť Tvoju nezodpovednosť.

janicast
Včera o 21:03

@13uzivatelka11 tam bol možno dôvod napr.na medzi..stúpačky alebo niečo,vtedy sa relatívne dá z poistky domu,čo teda nie je tento prípad

zuzanaete
Včera o 21:18

S najvacsou pravdepodobnostou to bude drahe ponaucenie. Osobne nechapem, ako moze niekto kludne spavat bez poistenia domacnosti a zodpovednosti. Tie poistky nie su sialene drahe, ale poistna udalost zvykne byt draha.

autor
Včera o 21:19

My to riešime, chystáme sa v priebehu roka prerábať byt, tak som si povedala že positím až potom keď bude prerobené. Z bytového fondu z poistky sa to hradiť nebude, lebo to nebol problém v stupačke (spoločný priestor domu), ale u mňa, lebo prdla moja hadica. To už mám všetko vyjasnené s domovníkom, s bytovým družstvom, so susedmi, ja si uznávam zlyhanie môjho zariadenia, no stalo sa. Dva mesiace som bola doma na PN po operácii- žiadny problém, druhý deň čo som išla do práce a toto sa stalo. No proste nemala som možnosť predvídať poruchu alebo jej zabrániť. Ani nemám problém nahradiť spôsobenú škodu, len proste neviem ten postup, alevo čo očakávať, na čo sa pripraviť...

petradenis
Včera o 21:29

Nečakaj kým budeš mať prerábku v byte spravenú. Poistku treba mať či je byt prerobený alebo nie,nikdy nevieš a predsa len niekedy zákon schvalnosti funguje,čo si bohužiaľ zažila. Po vyčislení škôd,to budeš musieť platiť ty

luliu
Včera o 21:37

Poistka nemá nič s prerabkou bytu, je to nezodpovedné z tvojej strany. Keby ti teraz vyhorel byt nemala by si nič, uvedomujes si to?
Poisťovňa zaplatí klientovi a budú si to vymáhať od vinníka, teda od teba

minenkak
Včera o 21:39

Choď si hneď spraviť poistku, budeš mať aspoň kľud

lulu0123
Včera o 21:50

Hned zajtra si chod spravit poistku. A hlavne kym zacnete prerabat. Pri prerabke sa hocico moze stat. Nam sa stalo presne to iste.Jedine, co sme spravili bolo,ze sme to nahlasili na poistovni.Susedia, co mali poistky si to riesili cez svoje poistky,tie poistovne potom skodu vymahali od nasej poistovne.Ti, ktori poistky nemali, ti si to vymahali v nasej poistovni a dostali zaplatene priamo.Takze podla mna to budu vymahat od teba.

dadulala
Včera o 21:52

Presne to sa stalo susedom nad nami,vytopili nám ročný komplet prerobený byt horúcou vodou. Odhliadnuc od toho,že ma museli pomaly kriesiť,dve malinké deti,ešte že bolo leto,tak sme pár týždňov bývali na záhrade, tak áno,nám poisťovňa uhradila všetko komplet zničené a potom to vymáhali od nich. Ešte boli múdri,dali to na súd a nechceli platiť. Nič im nepomohlo,museli to poisťovni zaplatiť. Tiež nemali poistku. Asi 14 rokov dozadu,škoda viac ako 5000 EUR

anjelicek26
Včera o 21:52

Tak je to tvoja zodpovednosť a určite to od teba budú vymáhať,, prečo by to poisťovňa mala brat z peňazí ostatných poistených ľudí a vyplatit to?

alickapusinka
Včera o 22:03

nemáš poistku budeš platiť všetko aka bude škoda.Nás tak susedia vytopili ked sme bývali v pánelaku tak nemali poistku tak všetko museli zaplatiť z vlastneho vrecka.

pribinak
Včera o 22:27

Zajtra si vyrieš poistku a nie že poistku až po prerabke bytu
Ja nechápem ako niekto vôbec môže byt bez poistky

lizatko1009
Včera o 23:48

No budeš to musieť uhradiť a nebude to malo, myslím si, ze platenie poistky nestalo za tento problem. Ja by som bez poistky ani nezaspala. Fakt obdivujem taku odvahu.