icon

Nárok na platenú PN - podmienky a zmeny

21. apr 2025

Ahojte
Od 6.4.2023 do 3.4.2024 bol moj muz na PNke, prvej vo svojom zivote a vyuzil teda narok na cely rok kedze mu zdravotny stav nedovoloval pracovat,nasledne bol 6 mes.na UPSVAR kym mu neschvalili ciastocny ID..Zamestnal sa 8.2.2025 pretoze nie je jednoduche "vyzit" len z ID a situacia na SK je taka aka je..Moze vsak nastat situacia kedy bude musiet opatovne ist na PN
Za aky cas ma narok na platenu PN?Kedze som postrehla ze sa nieco menilo v tych dnoch po sebe odpracovanych?
Dakujem

balerina2025
21. apr 2025

preco si nenajde pracu ktora vyhovuje jeho zdravotnemu stavu?
prepac a teraz akoze bude tahat len PNky do konca zivota?
musi odpracovat dalsieho polroka, ak PLANUJE znova byt rok na PN
inac ak odpracuje mesiac, ma narok len na isty pocet dni.
bud rada ze Vam id Schvalili, kolkym ani neschvalia !!!!
pises ze moze nastat situacia ze bdue zasna PN, to znamena ze uz dopredu s tym akoze pocitate? smutne

mikadooo
21. apr 2025

@balerina2025 asi to nie je také jednoduché.... Už to, že sa mu podarilo nájsť nejakú prácu s čiastočným id je super. Obyčajne takých pošlú rovno do hája na pohovore, keď zistia, že majú čiastočný ID. A aj zdravý si občas ťažko hľadá prácu, nie človek s čiastočným ID, že by si mohol ešte vyberať...

martinkatinka
21. apr 2025

@mikadooo ano, ale ciastocny ma asi preto, ze predsa len je schopny prace. Inak by mu zrejme uznali cely, i ked aj pri celom moze pracovat.

markusrasford
21. apr 2025

@balerina2025 v krajine zázrakov to takto funguje.

mikadooo
21. apr 2025

@martinkatinka hej, to hej. Len u nás napr. je to dosť dôležité, lebo zamestnávateľ napr. takéto človeka nemôže len tak vyhodiť, keď má invalidný, aj keď len čiastočný. (Nevadí, že napríklad robí otrasne, fláka sa, atď., nestačí zrušiť miesto a vyhodiť ho z dôvodu zrušenia miesta - myslím, nechcem šíriť hoaxy, nemám presné info, len viem, že je status ID dôležitý pre zamestnávateľa). Tento človek je nejak zákonom chránený. Podrobnosti presne neviem. Čiže takému človeku sa ťažšie hľadá zamestnanie ako zdravému. Takže návrh "nech si nájde prácu, ktorá lepšie vyhovuje jeho zdravotnému stavu" je taký, no, hmmmm... Možno v nejakom ideálnom svete
Na svk je celkom fajn, že si našiel nejakú prácu. Samozrejme závisí od pozície, niekde je ľudí nedostatok a zamestnávateľ vezme každého, kto má danú kvalifikáciu a potrebné skúsenosti.

balerina2025
21. apr 2025

@markusrasford uz nie na dlho, SP slape po PNkach, lebo oni nas chcu zjavne chorych pracovat

balerina2025
21. apr 2025

@mikadooo vazne? ale pre niektore pozicie to verim nevadi. tak chapem je rozdiel byt psychicky chory alebo taky, co ma problem s pohybovym aparatom...:/...

balerina2025
21. apr 2025

@mikadooo inac nema zamestnavatel daku ulavu od platenia odvodov ked zamestna ID cloveka? ja poznam ludi co s plnym ID pracovali / aj ked asi na cierno . ale chapem, zavisi od diagnozy....

mikadooo
21. apr 2025

@balerina2025 myslím, že na určitý počet zamestnancov musíš mať 1 id zamestnanca, alebo si kúpiť z chránenej dielne nejaké výrobky v určitej hodnote, alebo platíš nejakú pokutu. Štandardne to firmy riešia kúpou napr. reklamných predmetov z chránenej dielne a sú vybavené.

markusrasford
21. apr 2025

@balerina2025 keď lekár vypíše PN a pacient dodrží liečebný poriadok. Môžu šliapať koľko chcú

balerina2025
21. apr 2025

@markusrasford uz nie up;lne tak lekari su ostro sledovani SP co sa tyka longterm PN

mamina7070
21. apr 2025

ak chce mat znovu narok na platenu pn na rok tak musi bez PN OCR odrobit 26 tyzdnov

a plus si treba uvedomit ze lekar ho uz nemoze vyposat na dlhodobu PN z dovodu preco bol uznany invalidnym, socialna poistovna ma uz pracomoc prikazat PN zrusit a aj to robia

ak ma ciastocny ID musi si najst pracu co vyhovuje jeho zdravotnemu stavu

mamina7070
21. apr 2025

@markusrasford nemas vobec pravdu

markusrasford
21. apr 2025

@mamina7070 v čom nemám pravdu bud konkrétna

mamina7070
21. apr 2025

autorka do 9.8.2025 musi pracovat bez PN, OCR a potom bude mat narok na rok platenu PN ale pocitajte s tym ze ho uz tak dlho urcite nenechaju ak ma ID max par tyzdnov

markusrasford
21. apr 2025

@mamina7070 ktoré zákony prikazuje to co píšeš. Prečo by musel byť na PN ké kvôli tej diagnóze ako ma ID. Občas sa stáva ze sa zamotame a miešame hore dole veci. Určite lekár odborník posúdi ci môže ísť na PN alebo nie. Tvoje a moje dohady natom nič nezmenia

mamina7070
21. apr 2025

@markusrasford v tomto nemas pravdu keď lekár vypíše PN a pacient dodrží liečebný poriadok. Môžu šliapať koľko chcú

menil sa zakon ak sa chces vyjadrovat k niecomu a nie iba tliachat do vetra dostuduj si ho zorro

zakon o socialnom poisteni na webe ho hadam najdes aj sam

markusrasford
21. apr 2025

@mamina7070 čakal som zhruba takúto odpoveď. Nič konkrétne len osobne útoky. Kto tliacha si ty. Ty tvrdíš niečo co vôbec nevieš preukázať.

markusrasford
21. apr 2025

@mamina7070 pre tliachaca každý tliachač

balerina2025
21. apr 2025

@markusrasford ono s tou logn term PN to uz nie je tak jednoduche. mozes dodrziavat, brat lieky ale lekar ta posle spat do prace. viem o com pisem.

markusrasford
21. apr 2025

@balerina2025 kto rozhoduje ci pôjdeme na PN? Lekár. Kde tvrdím niečo iné? Skus ma dostať do obrazu. Ďakujem. To asi všetci vieme ze lekár odborník začína aj ukončuje PN.

markusrasford
21. apr 2025

@mamina7070 keď si zákon na stránke sociálnej poisťovne nasla ty. Tak potom ho aj 10 ročne dieťa nájde.

martinkatinka
21. apr 2025

@markusrasford ale on ma na diagnozu ID, ma si najst pracu adekvatnu jeho zdravotnemu stavu, aby znova nemusel byt na PN.

markusrasford
21. apr 2025

@martinkatinka ID môže mať kvôli problémom chrbtice napríklad. A na PN sa môže dostať kvôli srdiečku napríklad.

martinkatinka
21. apr 2025

@markusrasford ano, ale ved citaj, co ti pisali, na tak dlhu PN znova ho nevypisu s tou istou diagnozou. To ti tu pisali.

balerina2025
21. apr 2025

@markusrasford nemam chut ta dakam dostavat, sam mozno pochopis.