Chcem sa opýtať, že či sa môžem evidovať ak poberám opatrovnícke. Je to len okolo 420 eur. Evidovať by som sa chcel z dôvodu, že zvýšiť si nejaké šance na zamestnanie. Takto nemôžem nič s toho využiť. Podmienka je byť evidovaný.
@alickapusinka Vieš UP ponúka aj poradenstvo prípadne preplatenie rekvalifikačného kurzu. Nič s tohto nemôžem bez evidencie využiť. Chápem asi sa to nedá teda.
Pocas poberania OP mozes byt evidovana ale musis si plnit vsetky povinnosti ako uchadzac. Ak ti ide len o kurz, vies sa zaevidovat ako zaujemca o zamestnanie (nie ako uchadzac o zamestnanie) a poziadat o kurz takto a nemusis sa chodit hlasit.
a pracuješ ako opatrovateľka dostavaš opatrovateľske to je ako práca aj som tak opatrovala svoju choru dcéru.Normálne mi išlo aj do SP aj do ZP a rata sa to aj do starobneho dôchodku
@alickapusinka ale nie je to pracovnopravny vztah z ktoreho su odvadzane odvody- nemocenske a pre davku v nezamestnanosti, rata sa len do dochodku, je to statna socialna davka a preto to nie je prekazka pre evidenciu.
@9lf9 si si tým istá?
Ano
@9lf9 Poberateľ príspevku na opatrovanie je tzv. poistencom štátu, a teda štát za neho platí poistné na dôchodkové poistenie a zdravotné poistenie. Osoba, ktorej sa poskytuje príspevok na opatrovanie, je dôchodkovo poistená počas celého obdobia poberania opatrovateľského príspevku
tak bud si hľadáš pracu alebo opatruješ.To je tiež práca a ide to aj do SP aj ZP odvody.Takže áno je to práca.Neviem či nezoberu opatrovateľský ak sa zaeviduješ o prácu na úp.