Ahojte chcela by som poprosiť o nejaké rady a skúsenosti od ľudí čo ste odišli zo dňa na deň do Nemecka
Mám snúbenca ktorý tam pracuje a je dosť malo doma ja končím vysokú školu ktorú aj tak končím už len cez notebook deti nemáme takze by som najradšej odisla za ním obidvaja rozmýšľame že by sme tam žili aspoň kým nedokončime dom na Slovensku aby sme boli spolu
Problém je v tom že neovládam vôbec nemčinu. Anglicky viem dobre a jazyky mi nerobia problém takze sa toho moc nebojím len by má zaujímali skúsenosti či mal niekto podobnú situáciu
Keďže on tam už prácu má myslím že by sme zatiaľ utiahli bývanie a tak kým si ja niečo nájdem
Len či je to dlhy proces veľa vybavovačiek a či je to v tejto situácii možné
Za každú radu a skúsenosť budem moc vďačná
Nemčinu sa najlepšie naučíš v Nemecku. Ale veľa pomôže si jazyk napočúvať, napríklad pozerať filmy v nemčine atď. Existuje aj veľa online kurzov nemčiny , možno by si mohla skúsiť toto. A neviem v akých podmienkach tam žije tvoj priateľ, ak býva na nejakej ubytovni, tak by bolo podľa mňa vhodné keby najskôr zohnal nejaký podnájom a tak by si prišla za ním. Môžeš skúsiť pozisťovať či sú v okolí, kde býva nejaké sklady atď kde by si mohla na začiatok pracovať kým sa nenaučiš lepšie jazyk.. ale v konečnom dôsledku ja by som na tvojom mieste určite šla. Bývalá som pár rokov v Nemecku a život tam je o niečom inom. Dá sa tam pekne zarobiť , no počítaj s tým, že napr nájmy a služby sú drahšie. Ale naopak potraviny a oblečenie lacnejšie. Ja teraz žijem na Slovenku , už mám rodinu, no rozmýšľam , že by sme tiež išli aspoň na dva roky do Nemecka.. ty to máš jednoduchšie, partnera máš tam, ktorý by medzitým mohol poriešiť bývanie atď.. tak na tvojom mieste by som to skúsila. Za skúšku nič nedáš. Stále sa môžeš vrátiť na Slovensko.
pojdes na kurz nemciny ako kopec inych cudzincov a mas to vybavene.
Ďakujem za odpovede áno na kurz by som určite išla aj doma sa snažím učiť nemčinu ale viem že keď budem tam donútená sa najlepšie naučím
Ide mi hlavne o to aby sme neboli od seba takto platíme zbytočne prenájom tu a som tu aj tak sama
Byt by určite najprv priatel našiel pomohli by mi tu známi domáci a možno aj mne s prácou na začiatok by mi bolo jedno čo robím kým by som sa naučila nemecky 🙂
Len nád tým dosť rozmýšľame keďže nemáme deti nič má tu nedrží a možno by to bola dobrá skúsenosť 🙂
@174727 Som 20 rokov v DE. A kedy by si chcela odist? Teraz je velmi zle. Lockdown predlzili. Kurzy funguju vsetky len online a to je o nicom. Pokym nebudes vediet aspon ako tak sa dohovorit, na pracu zabudni. A uz vobec nie teraz cez corona. Ak mas dobre vzdelanie, ing atd, tak podla odvetvia je praca aj teraz a stacila by aj anglina. PÜriprav sa na to, ze chlap vas musi uzivit. Byty su drahe a je ich nedostatok (ako kde. Kde je priatel?). Potrebujes zdravotne poistenie atd.
@yanni ďakujem 🙂 No do júna som študentka takze by som si asi ani nijakú prácu moc nenašla končím mgr a angličtinu ovládam a verím že máj jún bude o niečo lepšia situácia chcela by som dopísať diplomovku a začali by sme to riešiť ... priatel je v drazdanoch tam čo sme pozerali nie je to tam až take drahé a on tam má už dlho dobrú robotu a nechcela by som aby v tejto dobe on menil prácu tak že by sme to spravili tak že ja sa prisposobim a pôjdem za ním
Do teraz sme nad tým ani nerozmýšľali lebo začíname stavať dom tu na SK takze by to bolo len kým nedokončené dom
ale ako sa blíži koniec mojich študenstkych časov tak rozmýšľame čo potom a pri najhorším aspoň bude skúsenosť a naučím sa cudzí jazyk
Tak či tak to musíme poriadne premyslieť a prepočítať všetko 🙂
Ak staviate dom na Slovensku a planujete ostat tu, ja byt tebou, tak radsej ostanem tu a snazim sa najst co najlepsiu pracu v tom co vystudujes. Kym dostaviate a budete mat deti (ak ich raz chcete mat), uz budes mat na SK nieco odrobene (bude narok na matersku), budes mat svoje miesto, kam sa potom vratit. Plus stavat dom, ked ste obaja prec..neviem. kto bude kontrolovat stavbarov? Zariadovat a pod? Ak by ste tu nechceli v buducnosti zit, tak jasne, ist do Nemecka..ale takto. Kym najdes v Nemecku pracu bez jazyka v tejto situacii moze trvat velmi dlho, ak tam chces robit to, co si vystudovala potrva este dlhsie, lebo treba homologovt titul, vediet perfektne jazyk...
Dostanes kurz nemciny tam a bude. Len sa toho neboj, daj si vsetky svoje dokumenty uradne prelozit a tam na mieste povybavujete veci. Len chod , ja som tak isla pred 10 rokmi do Rakuska. Moc som nevedela nemecky, ale partner si dupol a isli sme. Teraz uz mam ineho partnera 5 rokov, ten je rakusan a hovorim plynule nemecky. Mam tu vsetko co potrebujem , mame uz dieta. Neviem si predstavit ist na Slovensko na nejak dlhsie. Aj tak sa vsetci kamosi rozutekali kade tade. Moj muz mi povedal, ked zacala Corona a zavreli sa hranice ( Jasne , ze je divne nemoct ist ani pozriet rodicov, tety, kamosov) ze moje miesto je v Rakusku. Ze tu je moje doma pri nom a pri vlastnej nasej rodine. Takze chod tam za snubencom a uvidite, ci sa vratite. Cas ukaze.
@174727 mne tak frajer v auguste 99 oznamil, ze od septembra ma stiendium na univerzite v DE a teda na rok odchadza. Ja som akurat mala nastupit do 3 rocnika na VS. Skolu som na rok prerusila a isla som do DE ako Au-pair ( nakoniec som tam bola este skor ako on ) . Nemecky som vedela par slov, ja som este generacia co mala povinnu rustinu a ked sa preslo na nemcinu, nasa ucitelka sa cez prazdniny rekvalifikovala z rustinarky na nemcinarku a bola 2 lekcie pred nami, takze nas houby naucila... zo zaciatku som sa tam dorozumievala po anglicky, isla som na kurz a do troch mesiacov som uz plynule sprechovala....
Ahoj napis mi do správy a napisem ti podrobnosti
@174727 a co by si tam chcela robiť ako keď neovláda nemčinu nešla by som tam