Život v Nemecku bez nemčiny

anmr4
27. okt 2021

Ahojte baby. Potrebujem povzbudiť poradiť. Mam sa sťahovať za priateľom do Nemecka. Ešte zostávam par mesiacov na svk ale point. Nikdy som sa nemčinu neucila a idem len na kurzy aby som vedela základy. Bol ste niektorá v nemecku tak? Prácu neviem ako si zloženiem a upratovať nechcem. Chcela by som poprípade opatrovať deti keďže angličtinu mam dobru. Aspon na začiatok. Ale ani agentúru si neviem nájsť. Sťahoval ste sa niekto takto do inej krajiny naj Nemecko? Vôbec neviem co očakávať . prácu mam na svk dobrú ale kým sme obaja mladý tak nech sme spolu než od seba. Priateľ tam ma prácu ja idem bez ničoho a tiež tam je len chvíľu. Vôbec neviem co kde mi treba vybaviť.

Vďaka
Pekný dník.

sapetka
27. okt 2021

@anmr4 my sme tak isli. Ja som nevedela nemcinu vobec./ teraz po troch rokoch som na tom lepsie. Mala som aj kurz a ucila sa doma. Vsetko sa da zvladnut, ak vies anglictinu tak az taka stratena nebudes. A nemcinu sa budes ucit. A kam sa stahujes?

anmr4
autor
27. okt 2021

@sapetka vďaka. V okolí braunschweig pravdepodobne. Asi keď prídem za priateľom tak sa budeme sťahovať.. Uvidime 🙂

lavienocka
27. okt 2021

@anmr4
Ahoj, nemusíš sa ničoho báť určite je to správne, keď budete a priateľom spolu, ja by som to tiež urobila.
Moja skúsenosť je, že počas strednej školy som bola sama na tri mesiace v Nemecku a tiež som mala len základy nemciny. Prácu som mala vybavenú zo školy, ale za mňa super skúsenosť. Jazyk sa urcite postupne naučíš, Nemčina je podľa mňa celkom jednoduchá. Ja som mala pri sebe slovník a stále som sa tam učila, aspoň trošku každý deň.
Možno na začiatok môžeš mať aj inú prácu napr v kuchyni alebo na obsluhe a potom môžeš hľadať svoju vysnívanú, keď budeš vedieť lepšie nemecky.

kvetinka75
27. okt 2021

nemusíš sa ničoho báť. Ak máš záujem sa nemčinu naučiť, tak sa v pohode naučíš. Ja som nejaký čas chodievala často do Rakúska. Mám iba pol roka v jazykovke ale stačilo mi to na základné dorozumenie sa, čo som potrebovala a postupne som sa doučovala čo bolo treba. Potom cesty prestali, tak ustala aj nemčina. Ale ak tam budeš žiť, kto chce, jazyk sa naučí. Nie je to až tak ťažký jazyky. Držím palce.

luciannka83
27. okt 2021

Ak mas tu dobru pracu a zazemie, ja by som do cudziny nesla ,,hrnce umyvat,,. Predsa tie rozdiely v platok az take radikalne niesu po odratani vsetkych nakladov a tam budeš bez jazyka len cudzinec. A priatel ked je tam este kratko a ani nevie v ktorom meste bude robit. Do toho teraz este ta korona,kedy nevies aka situacia bude zajtta....l

spadnutaslivka
27. okt 2021

Jazyk sa najlepšie naučíš v cudzine. To nech ťa neodrádza.

kvetinka75
27. okt 2021

@luciannka83 ja by som napriek tomu išla. Ak by sa chcela vrátiť, vždy je tá možnosť. Práca sa vždy nájde, bývanie tiež a keď tu má rodinu, ktorá ju podrží a pomôže v prípade návratu, nevidím dôvod, prečo to nevyskúšať. Môže tým len získať - naučí sa jazyk a hlavne aj hovorovú nemčinu. V zahraničí to vždy ide ľahšie a rýchlejšie . A časom, nikto nikdy nevie čo sa stane. Možno nezostane pri ,,umývaní,, hrncov. Pokiaľ je človek mladý, mal by vyskúšať možnosti, ktoré s a mu núkajú. Škoda, že ja som svoju prepásla, ale kedysi neboli také možnosti.

jani727
27. okt 2021

skús pohľadať nejaké skupinky týkajúce sa Nemecka bud tu, alebo na fb. Vedeli by ti lepšie poradiť, ako sa efektivne naučiť cudzí jazyk. Držím palce 🙂

mamka1984
27. okt 2021

Manželky viacerých bývalých kolegov sa do Nemecka prisťahovali bez znalosti jazyka. Reč sa naučíš, ak budeš chcieť. Toho sa neboj. Ani vybavovačiek, administratíva je tam oveľa efektívnejšia. Ide skôr o to, či ti bude partner dostatočnou oporou - na začiatku na ňom asi budeš dosť závislá. Ak to ale spolu myslíte vážne, vôbec by som sa na tvojom mieste nebála sťahovania. Inak, okolie Braunwchweigu je super 🙂

elbar
27. okt 2021

@anmr4 ooo, tak to je uplne blizko nas 🙂
Ja by som sa nebala, takmer vsade sa dohovoris anglicky, ci uz na uradoch alebo v obchodoch. Existuju (alebo teda existovali, neviem aka je situacia teraz) intenzivne kurzy nemciny, tie by na zaciatok, kym nemas pracu, boli asi najlepsie.
Ja osobne nemam skusenost, ale z blizkeho okolia mam pripad, kedy clovek v priebehu par rokov presiel z nulovej nemciny na plynulu odbornu komunikaciu. Jasne ze nie bezchybnu, alebo bez problemovo porozumitelnu. A to dokonca bez intenzivnych kurzov. Vsetko sa da, ked sa chce 🙂

oli18
27. okt 2021

@lavienocka
@kvetinka75 asi z tej nemčiny veľa neviete, ak tvrdíte, že je to ľahký jazyk 😨

pupavapampeliska
27. okt 2021

@anmr4 obkolop sa nemčinou už teraz - filmy, seriály, hudba, nejaké kratučké články, ktoré si budeš prekladať. nachytáš základnú slovnú zásobu "hravou formou" a hlavne, dostaneš ten jazyk do ucha. plus by som odporučila youtube, kde určite nájdeš kopu videí od ľudí, ktorí sa do Nemecka prisťahovali + tipy ako prežiť 😁 ďalej rôzne skupiny na fb atď

sofiafranko
27. okt 2021
kvetinka75
28. okt 2021

@oli18 ja som napísala že to nie je ťažký jazyk. V nemčine sa bezproblémov dorozumiem. Nie na profesionálnej úrovni, nerobím tlmočníka ale keď niečo treba vybaviť, zariadiť, nemám s tým problém. Kto chce, nemčinu sa naučí. Oproti čínštine je to veru lahôdka. Aspoň z môjho pohladu

oli18
28. okt 2021

@kvetinka75 ak si samouk, tak si dovolim tvrdit, ze sa len chvalis😃

kvetinka75
28. okt 2021

@oli18 nie som samouk, na SK som chodila do jazykovky. Keď som začala pracovať s nemecky hovoriacimi kolegami mala som za sebou pol ročný intenzívny kurz. V práci som mala nemecky hovoriacich kolegov, a chodila som aj do Rakúska dosť často. Ale nestačila iba jazykovka. Sama doma som si pozerala videá, filmy, TV, aby som čo najviac rozumela. Takže to bola kombinácia. A keď som sa dostala po určitý level, už bez jazykovky som na sebe pracovala. Ja nemám dokonalú nemčinu ale pre bežný život, v práci, v nemecky hovoriacej krajine mi to stačí. Tak isto to bolo aj s angličtinou. Základy v jazykovke a od určitého levelu som viac prešla na pozeranie filmov, videí a priamu komunikáciu s ľuďmi. A človek sa pomaly posúva. Len treba chcieť a pracovať na sebe.

kvetinka75
28. okt 2021

@oli18 a za pol roka, človek, ktorý sa chce niečo naučiť, musí sa niekam posunúť. Ak sa denno-denne tomu venuje. A keď s tým neprestane, tak sa musí posúvať aj naďalej.

anmr4
autor
28. okt 2021

Vďaka baby.. Tak verím že to pôjde 🙂

vikss1
28. okt 2021

Drzim palce 🙂 Tiez si myslim, ze sa ani nenazdas a budes vediet nemcinu ako vlastny materinsky jazyk. Najlepsie sa uci cudzia rec ked s nou prichadzas denno denne do kontaktu.

sasesoe
28. okt 2021

@anmr4 ahoj, myslim, ze anglictina ti do istej miery pomoze, ale i tak by som sa snazila co najviac podchytit i nemcinu. Z mojej skusenosti odporucam Jazykovy mentoring - pozri kurz Kluc k jazykom. Z knih mne velmi vyhovuju tie od Assimil - ucis sa cez anglictinu metodou spatnych prekladov. Na cesty do mobilu aplikacia Seedlang. A cim skor zacat rozpravat - ideal individualne hodiny 🙂 urcite vyuzi na maximum ten cas, kym si este na SR a hlavne sa uc kazdy den aspon trosku (minimalne 20min, ideal aspon hodinka, ale chod na to postupne).

oli18
28. okt 2021

@kvetinka75 ovládam nemčinu slovom i písmom po 7mych rokoch učenia v škole a nedovolím si tvrdiť, že výborne. Dobre. Ale to už je tomu nejaký čas, čo som sa učila a nekomunikujem vôbec. NJ má veľmi ťažkú gramatiku. Ale to iste vieš.

martakar
28. okt 2021

My sme sa takto vybrali do Holandska, čo je ešte trochu väčšia exotika z hľadiska jazyka asi. Môj manžel vôbec neovládal holandčinu, trochu vedel po anglicky, veľmi chabo nemecky. Sám si našiel prácu na píle medzi chlapmi, čo rozprávali len a len po holandsky. Hodený do vody sa začal učiť veľmi rýchlo. Vzhľadom na to, že on vôbec nie je na jazyky, to bolo až neuveriteľné 🙂 Ty máš výhodu, že si ešte pár mesiacov doma a teraz je veľa možností, ako sa naštartovať. Okrem toho si dovolím tvrdiť, že v západných krajinách sú veľké komunity Slovákov, Čechov, Poliakov, ktoré môžu byť tiež nápomocné, či už pri vybavovaní formalít alebo dohodení práce.

kvetinka75
29. okt 2021

@oli18 áno viem, ale ja stále píšem, že ju neovládam na profesionálnej úrovni ale na bežnej používateľskej. Jasné, že robím chyby ale nemám problém sa dohovoriť. To, čo potrebujem viem. Gramatika je náročnejšia ale stále píšem, že kto chce a žije v nemecky hovoriacej krajine, tak sa ten jazyk dokáže naučiť na takú úroveň aby sa dohovoril kde potrebuje - susedia, obchod, úrady. Nemusí ju vedieť na úrovni tlmočníka. Ja ,,pracujem,, s nemčinou už 15 rokov. Teraz síce pomenej , tiež netvrdím že ju viem výborne. Ale pre bežné používanie pre toho, kto tam žije , stačí. Momentálne žijem v meste, kde je zamestnaných dosť cudzinov. Niektorí tu žijú pár rokov. Tiež neovládajú slovenčinu na vynikajúcej úrovni , niektorí neovládajú poriadne skloňovanie ale niektorí sa dohovoria. A tiež keď sem prišli nevedeli nič. Mám suseda, ktorí tu je v podnájme, pracuje tu 3 roky. Zo začiatku nevedel ceknúť. Teraz hvoorí ,,bez problémov,, Jasné že vidno že je cudzinec ale s bežnou komunikáciou problém nemá. Má tu prácu, rodinu, vybaví čo potrebuje, nemusí mať štátnice zo slovenčiny. A o tom celý čas píšem. Kto chce, tak za pár mesiacov sa dokáže jazyk naučiť na takú úroveň aby dokázal fungovať medzi ľuďmi - obchod, susedia, práca.

eriela77
7. jan 2023

@anmr4 Ahoj, ja som tak išla tiež , po Nemecky nič, Angličtinu som sa vycibrila lepšie..ako priatel tu už žil dlhé roky, nie je Slovak..ale mala som problém najsť si pracu , hlavne kvôli jazyku ale to asi aj vela záleží v akej oblasti si..Ja som blizko už Holandskych hranic..ale mne to fakt pride ako zapadakov..tak som si založila živnosť aby som predsa len čo to robila...ked už som tu.

anmr4
autor
19. jan 2023

@eriela77 Ahoj. ja som do nemecka nakoniec prišla vpolke minulého roka a od septembra sme v berlíne. nemám prácu ešte. hladám aposielam životopisy. chodím aj na kurz nemčiny ale stále je to boj.. tak uvidíme. ale da sa tu s viacerými ludmi pekne dohovoriť aj anglicky 🙂

oli18
19. jan 2023

@anmr4 tak vela stastia v tom cudzom svete😉🍀

eriela77
21. jan 2023

@anmr4 ja ešte stále rozprávam anglicky, ale komicky miešam do toho už aj nemčinu, aspon nemci maju zábavu :D Inak do Berlina ideme buducu nedelu s priatelom, na jedno stretnutie 🙂 A hlavne v Berline , určite niečo najdeš, aj ked to potrva..skrz ten jazyk. Ja som chcela na kurz, ale tu tato oblasť, kde som ja , mi lezie na nervy..2x v jednej jazykovke si zabudli poznačiť termin..ked som prišla sa dohodnuť a porozpravať ohladom kurzu..Takže tak či tak sa chceme sťahovať z tejto oblasti ..ja som hore pri Holandsku, Berlin mam tak okolo 380 km

anmr4
autor
9. feb 2023

@eriela77 ja som našla užasneho učitela nemčiny. cez internet. mali sme 4x do týždna intenzívny kurz do 300e. je to v angličtine a fakt to odporučam.. ja som s nim dala teraz 3 levely. a teraz si dávam na chvilu pauzu. https://www.deutschstudieren.de
odporučam všetkými 10 🙂 aj vo vela veciach poradi 🙂