Život v Nemecku

niky6
1. feb 2022

Ahojte, za mesiac sa sťahujeme do Nemecka hneď pri Holandských hraniciach Nettetal, máme 9 mesačnú dcérku a malého psíka. Priateľ pracuje v Holandsku bo Venle a aj ja tam začnem na polovičný úväzok v Nemecku chceme len bývať. Tí ktorí žijete v Nemecku tak keď ste tam prišli dalo sa na úrade dorozumieť po anglicky? Pretože po nemecky žiaľ neviem. Keďže prihlásiť sa tam musime a aj nahlásiť pobyt atď musime to povybavovať . Ešte som sa chcela spýtať kde nahlásiť psíka, keďže budeme odvádzať daň zaňho. Ďakujem 🙂

nique
1. feb 2022

Je to rovnake ako na SK. Na uradoch pracuju bezni ludia, vsetko je v nemcine. Ak budes mat stastie, niekto co to po EN vie a pomoze Ti. Ale z manzelovej skusenosti (ja mam nemcinu na urovni expert-tlmocenie), bez DE sa nepohnes. Ani v banke.

niky6
autor
1. feb 2022

@nique no banku a takéto veci, lekar a prácu budeme mat v holandsku, len bývať tam budeme 🙂 nakoľko to majú tak aj známi tak že sa to viac oplatí.. Len som sa chcela spýtať na tej jazyk tak hadam sa uz nejako dorozumieme 🙂

klaudiadia99
1. feb 2022

@niky6 ahoj na prihlásenie pobytu a takýchto vecí budeš musieť byť sama.. stačia ti tam dva tri slová dáš jej papier, občiansky povieš jej PRIHLASENIE - ANMELDUNG. Pozor na to ako to vysloviť lebo si to môže pomýliť z odhlasenim. Ona sa ťa spýta ci veríš v Boha a to je všetko. Nehovoria tam anglicky a ani inak len Nemecky ale nemusíš sa ničoho báť 😉 žijeme v Nemecku vyše roka a pol a tiež sme si tým prešli a nevedeli sme nemecky nič

niky6
autor
1. feb 2022

@klaudiadia99 ďakujem za info.. No dúfam ze to bude ok, lebo treba prihlásiť mňa, priateľa a dcérku. Co sa tyka tých papierov ktoré im mám dať na prihlásenie tak to najdem niekde na internete?

klaudiadia99
2. feb 2022

@niky6 nie to by ti mal dať automaticky prenajímateľ bytu. Ak ti to nedá tak si popytajte ... nič také tam nieje len meno priezvisko, datum narodenia, adresa bytu kde idete bývať a od kedy bývate v byte

niky6
autor
2. feb 2022

@klaudiadia99 aha, dobre ďakujem 🙂