Život a výdavky v Nemecku

anastazia93
4. okt 2023

Ahojte, je tu niekto kto býva v Nemecku? Stále sa tu omiela že sú tam lacnejšie potraviny, je to pravda?
Ale tiež ma zaujíma, platí sa tam zdravotné poistenie resp za ošetrenie lekára- teda nejaký viac menej americký systém alebo viac slovenský?
Vysoké školy sú platené? Alebo aj škôlke na SS, zš, mš?
Materská aká je dlhá ?

Lebo keď sa stále porovnáva ten život tam a tu, tak ma zaujímajú aj iné veci než len cena masla a mlieka.

lenuska9999
4. okt 2023

@anastazia93 žila som tam pár rokov, zvyšok mojej rodiny tam stále žije. Náklady na život sa pohybujú aj podľa toho v ktorej časti Nemecka žiješ, teda v ktorej spolkovej krajine. Ja som žila v Baden- Württemberg. Nájom za 3 izbový byt niekde mimo mesta odkiaľ treba dochádzať počítaj s energiami tak 1000eur, v centre Stuttgartu podstatne viac. Pohonné hmoty sú tam drahšie ako u nás. Potraviny sú lacnejšie ako ktoré. Také tie základné potraviny sú lacnejšie, ale skús si tam kúpiť kilo sviečkovej alebo jahnacinu to zaplatíš podstatne viac. Zdravotné poistenie funguje ako na sk - teda platí za teba zamestnávateľ, prípadne štát ak zaevidovaná ako nezamestnaná, alebo sama. Není tam žiaden americký systém.. u lekárov sa neplatí nič naviac, apson som sa s tým nestretla. Dokonca za zubára som nikdy nič nedoplácala a to mi ťahali v celkovej anestéze všetky 4 zuby múdrosti... čo sa týka školy - školský systém je tam iný ako u nás , to ti nebudem teraz vysvetľovať je to na dlhsie- daj si do Google nemecky školský systém. Čo sa týka škôlky ta stojí cca 400 eur na mesiac. Služby ako kaderník, nechty, solárium atď sú drahšie ako u nás. Máš ale viac možnosti vyžitia sa a voľnočasových aktivít, vyššie platy atd. + zamestnávatelia si voči zamestnancom nedovolia to , čo na Slovensku. Zasa ak by ste tam mali ísť ako rodina už s deťmi a obaja s manželom budete mať len nejakú prácu v sklade za minimálnu mzdu neviem či by sa vám tam oplatilo ísť.

wade
4. okt 2023

Ceny vo vseobecnosti by som nejak neriesil. Nieco je vyrazne lacnejsie (elektronika), kvoli konkurencii, potraviny +/- to iste, mozno veci z lokalnej produkcie su drahsie, lebo sa tam premietaju vyssie mzdy, sluzby (kadernik, remeselnici, automechanik) su drahsie. Ubytovanie je vacsinou problem (nie len zaplatit, ale aj najst). Zdravotnictvo lacnejsie (minimalne priplatky), dostupnejsie a kvalitnejsie. Skolka sa plati (aspon u nas) podla prijmu. Ak prides, zaplatis nejaku sumu a oni ti to potom zuctuju podla danoveho priznania neskorsie - ale rataj medzi 200-400 eur na mesiac. Materska je 1-2 roky (viem ze si vies rozdelit nejak peniaze na 2 roky, ale presny system nepoznam). Vacsina mojich znamych dava deti do jasiel okolo roka. Kvalita zivota - aspon tam, kde zijem je ale neporonatelna. Cyklisticka infrastruktura, dostupnost sluzieb, kultura a nepomerne vyssi prijem (ja som ale trosku vynimka, velmi specificka praca). Politicke problemy su tam tiez, ale takyto fuck-up ako na slovensku, spolu so spolocenskou diskusiou okolo vymyslenych pseudo-tem tam nehrozi.

osky
4. okt 2023

Ja sice zijem v Rakusku,ale vseobecne by som to povedala tak:
NAJSKOR treba najst pracu ktora vas uzivi.
To znamena,ze nebudete zit nadoraz.
Pretoze,potraviny a cistiace prostriedky su cca tak drahe a v niektorych pripadoch trochu lacnejsie.urcite vsak kvalitnejsie.
Na druhej strane sluzby ako udrzbar, murar,maliar...proste sluzby su na zapade riasne zaplatene,vycolujes neporovnatelne vysoku cenu v porovnsni so Slovenskom.
Elektrina detto,voda....ako kedy a kde...no.
O najme sa bavit nemusime,aj na Sk su drahe,ale iste nie az tak ako na zapade/,ak nezijes v Blave ci Trencine..../
Ked mas dobre platenu pravu jasne.mozes si zit.
Ked robis len nejaku jednoduchsiu pracu,asi to neitiahnes...

anastazia93
autor
4. okt 2023

Ďakujem, ja sa neplánujem sťahovať. Len ma už naštvala táto tuná spoločenská situácia, a keď stále smeraci a fašisti vyťahujú že tu sú také drahé potraviny oproti iným krajinám na západe, často hovoria Rakúsko a Nemecko, tak ma zaujímal širší kontext, že ako je to s ostatnými vecami.

rebrambora
4. okt 2023

@lenuska9999 ja len chcem podotknut, ze my sme za standartny byt v Baden-Württemberg platili skoro 2000, tiez s dochadzanim, islo to velmi hore v poslednej dobe a co sa tyka skolky, ako kde. Platili sme presne ako pises 400, o dedinu dalej stala skolka 60.
Vo vsetkom s tebou suhlasim.

Podla toho, kde v Nemecku si. Momentalne by som uprednostnila skôr Rakusko a ak Nemecko, tak Bayern. Podla toho ako si kto svoj zivot predstavuje.

kadika123
2. feb 2024

@lenuska9999 a mozem sa Vas spytat,ako je to so stravnymi listkami?Maju take nieco Nemci?Resp je tam povinne aby umoznili svojim zamestnancom stravu,alebo teda listky?Ako je to u nas na Sk..Dakujem za.odpoved..

lenuska9999
4. feb 2024

@kadika123 na to ti neviem odpovedať, ja som v práci stravné lístky nedostávala a ani nepoznám nikoho , kto tam v práci dostáva stravné lístky

kadika123
5. feb 2024

@lenuska9999 takze asi to tam nefunguje resp nemaju tam nic take ako tu na Sk..dakujem za odpoved 🙂

wade
5. feb 2024

@kadika123 Zakon na to myslim nie je, ale vela zamestnavatelov jedlo nejakym sposobom dotuje. U nas napriklad - prevadzkovatel kantiny neplati najom a ma urcene ceny menu (od 3 do 5 eur). Mojej manzelke prispieva zamestnavatel kazdy den do hodnoty 8,50 (naskenuje blok, a oni jej zaplatia 8,50).

klarasamuelko
5. jún 2024

Ahojte potrebujem pomoc ako sa cestuje vlakom v nemecku a kde zistim cenu vlaku. Magstadt stutgart potrebujem súrne pomoc

wade
6. jún 2024

@klarasamuelko https://www.bahn.de/ - vytukaj si, odkial, kam. Cena sa lisi podla spojenia, času a aj koľko dopredu si kupuješ lístok (ako letenka). Vyklikávaš, zaplatíš a lístok ti príde na mail. Nemusíš ho vytlačiť. Vo vlaku len načítajú QR kód.

klarasamuelko
6. jún 2024

@wade áno ale neukazuje tam žiadnu cenu.takze keď dám magstadt do stuttgart neukáže len čas.vies mi to pozrieť a poradiť či je to spoplatnené?pomohlo by mi to velmi

wade
6. jún 2024

Pozrel som to teraz. Veď to je úplne blízko. To kúpiš na stanici prinajhoršom. Je tam automat. Tam zadáš odkiaľ a kam a vyberieš najbližší prípoj. Bude to okolo 10 EUR. A online vidím ceny (keď klikneš na konkrétny čas).

wade
6. jún 2024

Chodí tam nejaký lokálny vlak S60