Zdravotné poistenie Slovensko verzus Nemecko

katarinka1986
15. nov 2022

Ahojte, chystáme sa sťahovať do DE cela rodina, manžel tam už pracuje dlhšie, samozrejme ma zdravotne poistenie už v DE a slovenské zrušené.
Otázka znie - ako dlho trvá, aby sme sa prihlásili na zdravotne poistenie pod neho ( s deťmi) ? Mám ešte chvíľu platiť slovenské ako samoplatca? ( kym nemame pediatra, mladšie deti chodia aj k alergologovi do Ba, ale len 1x za rok) Alebo sa máme odhlásiť na SR a mám dať na mesiac nejaké cestovné poistenie , keby náhodou ochoreli?? ( lebo tipujem že teda zdravotne kartičky už budú neplatné)
Vopred dakujem za odpovede

kiki68
15. nov 2022

@katarinka1986 tam treba to, ze prihlasis trvaly pobyt pre celu rodinu, to pojde na muza, pobehate vsetky urady a potom prihlasis aj poistenie seba a deti na neho. Na Slovensku sa to odhlasi do 8 dni od prihlasenia v Nemecku.To uz riesia poistovne medzi sebou.

katarinka1986
autor
15. nov 2022

@kiki68 aha no super , som myslela že treba osobne odhlásiť,,..

kiki68
15. nov 2022

@katarinka1986 ja som to cele robila uz iba cez emaily a telefony. Hlavne tam si musis overit, ze ci nie si dlzna nic sk poistovni, potom je to prakticky bez problemov. Tiez budes potrebovat v Nemecku rodne listy deti a platne pasy. Pozri si vopred s muzom intrukcie na strankach poistenia v DE a celkovo info k pobytu. Aby ste nieco nezabudli.

kiki68
15. nov 2022

@katarinka1986 a ten alergolog je rieseny cez formular, vyziadas na poistovni v Nemecku po prehlaseni. Ale osobne odporucam ist k alergologovi potom priamo v Nemecku. Ja zijem v Rakusku, zdravotnictvo je tu ok, zatial sme sa vsade prepracovali. Takze nie je problem cez ten Formular ist k lekarovi na sk. Len to je dost daleko a ci to bude prakticke po nejakom case.

katarinka1986
autor
15. nov 2022

@kiki68 hej hej rodné listy máme aj preložené , aj pasy prichystané. Nie, nedlžim nič…ten alergológ je Sukromny,tam sa platí za každú návštevu…už som mu to vravela že cestujeme preč, on mi vravel že akurát s predpisom liekov by som mala problem…

kani111
22. mar 2023

@katarinka1986 ahoj
Prosím ťa o pomoc
Vedela by si poradiť?
Žijem tu v Nemecku s partnerom a s deťmi.
Neviem vybaviť DE zdravotnú poisťovňu.
Písala som e-maili do AOK a BKK a nič.
Odmietali mňa lebo nepracujem.
Čakám dieťa.Zo Slovenska som dostala certifikát vo je platný aj tu v Nemecku 3 mesiace.
Poslala som to do poisťovne ale nestačí.
Gynekológ chce DE kartu.
Ďakujem

pieksamaki
16. jún 2023

@kani111 zaeviduj sa ako poberatel socialnych davok, ak zijes s patrnerom a detmi, budes vyplnovat dotazniky