Zdravotná poisťovňa v Nemecku

kani111
22. mar 2023

Žijem tu v Nemecku s partnerom a s deťmi.
Neviem vybaviť DE zdravotnú poisťovňu.
Písala som e-maili do AOK a BKK a nič.
Odmietali mňa lebo nepracujem.
Čakám dieťa.Zo Slovenska som dostala certifikát čo je platný aj tu v Nemecku 3 mesiace.
Poslala som to do poisťovne ale nestačí.
Gynekológ chce DE kartu.
Ďakujem

savoya
22. mar 2023

Ja mam Technikel Krank poistovnu,najlepsiu v Nemecku.

kani111
autor
22. mar 2023

@savoya ahoj
Ako si to vybavila?

liljana
22. mar 2023

Manzelky v domacnosti su poistene s manzelom v statnej poistovni. Vy ste partneri a nepracovala si predtym v de, preto ta ziadna poistovna, statna ani sukromna, samozrejme nechce. Nedas im nic a okamzite budu musiet za teba platit. Partner ma ake zdravotne poistenie, statne, ci sukromne? Svadba narychlo asi nehrozi, ci? Prinajhorsom mas moznost do porodu ist a rodit na Slovensko ... Treba poguglit, nebudes prva ani posledna v takejto situacii.

kani111
autor
22. mar 2023

@liljana partner má zdravotnú poisťovňu AOK

savoya
22. mar 2023

@kani111
Moj priatel ,ktory je nemec mi to vybavil,a t9 som este vtedy nepracovala.

sapetka
22. mar 2023

@kani111 mala by si byt automaticky pripoistwna k manzelovi aj a detmi. My sme tak lebo ja som teraz doma bez prace s babatkom. Ale aj ked sme sa tu nastahovali som bola bez prace iba muz robil a isli sme automaticky pod jeho poistenie.

heidy222
22. mar 2023

Ja som sa kvôli tomu musela rýchlo vydať aby ma mohol manžel k nemu rýchlo pripoistiť. Lebo niekto za poistenie musí platiť: buď ty ako samoplatca, alebo manžel z odvodov, alebo Arbeitsamt. Ak máš nahlásený trvalý pobyt v Nemecku môžeš cez formulár E niečo si vybaviť Nemecku kartičku poistenca v AOK, formálne si ale na Slovensku poistená. Do poisťovní treba volať a nie písať

rebrambora
22. mar 2023

@sapetka presne tak. Ale muz to musel vybavovat, automaticky to nebolo. AOK

sapetka
22. mar 2023

@rebrambora no ano jasne.

yanni
22. mar 2023

@kani111 no mas smolu. Nie si manzelka, tak ta nemoze poistit pod seba do Familienversicherung. Vo vasom pripade mozu ist pod neho do gesetzliche Versicherung len jeho deti. Ty mas par moznosti: 1. vydaj sa a mozes sa poistit pod Manzela, 2. zamestnaj sa a budes mat zo zakona narok (a nie len naro, je to MUSS) na zdravotne poistenie-odvody ti budu stahovat z platu, 3. zaevidovat sa ako nezamestnana na urade prace a zdravotku ti bude platit stat, 4. poistit sa freiwillig do gesetzliche a platit si sama alebo 5. uzavriet Private Krankenversicherung, co ale je dobra palka. A ano Notfall mozes ostat poistena na SK a modrou EU kartičku ta nevyhnutne a Notfall vysetria aj v DE.

sapetka
23. mar 2023

@yanni myslela som ze sukromne mozu byt poisteny len s urcitym platom

kani111
autor
23. mar 2023

@heidy222 cez formulár E som skúšala no nestačilo.
Volali sme a aj sme tam boli.Nic sme nevyriešili.

kani111
autor
23. mar 2023

@yanni zaregistrujú mňa aj vtedy keď som tehotná?

yanni
23. mar 2023

@sapetka ano, ked si Angestellte. Ale su aj ine skupiny. Napr. podnikatelia/zivnostnici/Beamter/bez prace a nie evidovani na urade prace, tito vsetci sa mozu poistit aj bez urcitej vysky platu v private Krankenversicherung alebo freiwillig gesetzlich. Samozrejme si to komplet platia vsetko z vlastneho vrecka (okrem Beamte).

yanni
23. mar 2023

@kani111 chod na urad a opytaj sa. Ja toto presne neviem. Nikdy som nebola evidovana, takze v tom velmi neporadím.
Najlepsie bude ak sa zoberiete. V DE to ma viac vyhod.

kani111
autor
27. mar 2023

Ďakujem každému za odpoveď