Sťahovanie sa do Nemecka/USA

maafr
22. sep 2024

Ahojte
Aj keď som iba študentka strednej školy prvého ročníka, mojím už dlhodobým želaním je ísť do zahraničia, konkrétne do Nemecka. Veľmi by som tam chcela žiť a pracovať, a preto by som sa chcela opýtať na to aké dokumenty treba a celkovo dozvedieť sa vaše skúsenosti. Viem že je ešte veľmi priskoro, ale chcem to začať riešiť čo najskôr lebo chcem odísť hneď alebo krátko po skončení strednej školy. Chcem sa to dozvedieť čo najskôr až viem čo mám očakávať, ako sa mám na to všetko pripraviť atď...( Samozrejme niektoré zákony sa môžu ešte zmeniť)
Vopred ďakujem za odpoveď

wade
22. sep 2024

Uč sa jazyk. Ak budeš vedieť ten (level C1), všetko ostatné je easy. A k tomu angličtinu. Keďže je Slovensko (zatiaľ) v EU, žiť v inej krajine EU je administratívne veľmi nenáročné.

maafr
autor
22. sep 2024

@wade a aké dokumenty treba?

wade
22. sep 2024

@maafr pas / občiansky. Odhlásiť sa zo zdravotnej poisťovne a hotovo. Nepamätám si čo ešte niečo ale to sú drobnosti.

annm81
22. sep 2024

@maafr chceš sa sťahovať o štyri roky? Zatiaľ sme v EÚ a pokiaľ sa geopolitická situácia extrémne rýchlo významne nezmení, je nezmysel teraz pre Nemecko riešiť papiere. Ako občan EÚ máš voľný prístup do Nemecka, môžeš tam bývať, študovať aj pracovať, konkrétne papierovačky sa za 4 roky môžu veľmi pomeniť. Sústreď sa na štúdium a na jazyk, prípadne si zabezpeč nejaký výmenný pobyt či brigádu v DE.

olimuc
22. sep 2024

Do DE platny pas/ obciansky, odhlasit sa s z poistovne, v DE si vybrat poistovnu prihlasit sa a vybavit si na KVR prihlasenie na byvania a nasledne na Finanzamte Steuernummer… samozrejme jazyk na vynikajucej urovni a odlozit iluzie o DE … to fungujuce Nemecko, na kt sme sa pozerali cez plot a neskor v 90 rokoch a zaciatok noveho milenia uz neexistuje … za poslednych 10 rokov znicili a postupne nicia, co od 1945 vybudovali … skus najskor brigadu aby si nebola sklamana

vilma7
22. sep 2024

Jazyk perfektne ovládať a potom mať super školu, s ktorou sa bez problémov zamestnaš.
Ostatné aj tak budeš musieť riešiť v Nemecku, nepotrebuješ žiadne pracovné povolenie keďže je to v rámci EU.
Iné by to bolo do USA, ale to.neporadim.
Ak ovládaš nemčinu, čo tak skúsiť Švajčiarsko, nemecký hovoriaci oblasť?

kiki68
23. sep 2024

@maafr ucit sa nemcinu, spravit si C1 certifikat, potom si das uznat vzdelanie, alebo mozes studovat na Uni priamo v Nemecku, alebo nejaka Hochschule. Maju vela ponuk pre aj zahranicnych studentov. Zaklad je ten jazyk c1, cas mas, Takze pusti sa do toho. Naozaj tam nemusis robit v sklade alebo co, ako su ludia zvyknuti. V Nemecku je vela ponuk prace a studia

kiki68
23. sep 2024

@olimuc odhlasit sa z poistovne moze jedine na zaklade platnej pracovnej zmluvy, potvrdenia o pobyte, alebo studiu. To nejde len tak.

kiki68
23. sep 2024

@vilma7 preco by nemala studovat po skole priamo na ich Uni? Jedine jej treba mat certifikat o urovni jazyka, ktory vyzaduje system pre studium v krajine. Zbytocne natahovat dalej studium na Slovensku.

vilma7
23. sep 2024

@kiki68 ja nepíšem nikde ze tam nemá študovať, alebo?

maafr
autor
28. sep 2024

@vilma7 Môj sen je Nemecko, aj keď rozmýšľala som aj nad Švajčiarskom
@kiki68 ak sa môžem spýtať certifikát z nemčiny je potrebný ? Lebo viacerí spomínajú certifikát C1

maafr
autor
28. sep 2024

@maafr Cudzie jazyky ma bavia, dokonca som sa aj naučila za 2 roky hovoriť po rusky, takže nemčina by mi problém nerobila, akurát ten certifikát. Nemôžem si len urobiť štátnice z nemčiny ?

kiki68
28. sep 2024

@maafr ano bez c1 sa nepohnes, co sa tyka nejakej lepsej prace a studia. Ako ked chces napr nieco studovat na vyske, pripadne nieco ucit, proste tie vyssie intelektualne joby to vyzaduju

kiki68
28. sep 2024

@maafr statnica je ekvivalent c1, Ja odporucam mag vypisanu presne uroven toho certifikatu. Napr Goethe Institut ponuka c1

maafr
autor
28. sep 2024

@kiki68 1.Ponúkajú iba certifikát alebo rovno aj kurz ?
2.Kolko sa za to platí ?
3. Musím ovládať iba aj gramatiku, alebo stačí vedieť sa rozprávať a písať na tej úrovni ?

maafr
autor
28. sep 2024

@kiki68 Ja študujem odbor grafik digitálnych médií, ale je pravda že by som neskôr chcela študovať na vysokej škole