Rodičovský príspevok z Nemecka

jankamarc
14. nov 2021

Dobrý deň, sestra býva na Slovensku, tu sa jej v októbri narodilo dieťa, pred pôrodom bola evidovaná na UPSVaR. Otec dieťaťa pracuje v Nemecku od augusta, na úrade ju odmietli, že nemá nárok na rodičovský ani na prídavky na dieťa zo Slovenska, že si má žiadať z Nemecka. Nie sú spolu zobratí, je slobodnou mamičkou, otec dieťaťa ju opustil ešte počas tehotenstva. Od dňa narodenia dieťaťa ju odhlásili zo zdravotnej poisťovne, chcela by som sa opýtať, ako ďalej postupovať, keďže po nemecky vôbec nerozumie, a od pôrodu nie je prihlasená v zdr. poisťovni, preplatí vôbec poisťovňa nemocnici pôrod? Má niekto podobnú skúsenosť?

hanelka1
14. nov 2021

@jankamarc tak to je veľmi zvláštne,,,z akého dôvodu ju odmietli? Otec dieťaťa je zapísaný v rodnom liste dieťaťa?

jankamarc
autor
14. nov 2021

@hanelka1 áno, otec je zapísaný ..

jankamarc
autor
14. nov 2021

@hanelka1 povedali jej, keďže on pracuje v Nemecku, tak si má žiadať dávky z Nemecka, že na Slovensku nemá nárok

hanelka1
14. nov 2021

@jankamarc no ak je on zapísaný v rodnom liste tak má on vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu aj matke, to znamená, že naozaj si musí požiadať o prídavky v Nemecku. Sú na to tlačivá, mali by jej povedať na socialke ktoré potrebujú a tiež sa prihlásiť na zdravotnú poisťovňu, tzn. Odkedy je ona nezaopatrena čiže je na materskej tak sa na ňu vzťahuje že náklady na jej ošetrovné znáša poisťovňa vyzivovatela to znamená Nemecka strana nakoľko vyzivovatel je zamestnaný Nemecku. ZP by tiež mala povedať, ktoré tlačivo treba vyplniť. To znamená že ona aj dieťa sú nemeckými poistencami len to treba poriešiť rýchlo aby nemali potom problém s ošetrením na Slovensku.

hanelka1
14. nov 2021

@jankamarc na otázku pôrodu,,, Slovenska ZP nepreplatí pôrod, treba to postúpiť nemeckej strane, rovnako ju aj dieťa lekár omietne vyšetriť pretože nie je poistená, hovorím, vybavte to čím skôr, aby ste nemali starosti.ak neviete po nemecky, treba nájsť niekoho kto vám to pomôže vybaviť.

annale
14. nov 2021

@jankamarc ja som tak bola na sk a muž v Rakúsku. Keď nevie po nemecky treba si nájsť niekoho čo jej to všetko vybaví. sú na to rôzdne agenturi.

annale
14. nov 2021

@jankamarc nech si pozrie stránku tj-legal.com mne oni riešili za syna.

hanelka1
14. nov 2021
hanelka1
14. nov 2021

@jankamarc a ešte bude treba vyplniť formulár E 401 o zložení rodinných príslušníkov

hanelka1
14. nov 2021

@annale ja som si riešila aj riešim síce sama no bola som z toho najprv pekne na ,, prášky,, 🤦

annale
14. nov 2021

@hanelka1 no mne sa to veľmi nedalo v Rakúsku je to katastrofa na syna som čakala trištvrte roka a na dcéru rok. nemala by som nervy na to. radšej som zaplatila. nebolo to až tak veľa aby mi to stalo za tie nervy

jankamarc
autor
14. nov 2021

@hanelka1 @annale Pozerali sme tj-legal, tak asi to skúsime cez nich. Akurát neviem, ako s tou poisťovňou, otec dieťaťa, ak je poistený, to ju s dieťaťom poistia k nemu? Hoci nie sú zosobášení? Potrebujeme to rýchlo vyriešiť. 😢

hanelka1
14. nov 2021

@jankamarc obaja budú poistený k nemu aj mama aj dieťa

annale
15. nov 2021

@jankamarc myslím že áno. prípadne skúste pozrieť nejakú skupinu na FB. niečo ako Slováci v Nemecku a tak. my máme tiež pre Rakúsko. je tam viac žien čo pomozu. ja som bola spokojná s tj legal vybavili všetko len komunikácia je len písomne tuším. veľa stastia

ivailo
15. nov 2021

@jankamarc trocha tomu nerozumiem..preco by jej zdr.poistovna nemala preplatit porod....ved do porodu bola vlastne na upsr...?

jankamarc
autor
15. nov 2021

@ivailo áno, do porodu bola na UPSVaR, od dna narodenia maleho za nu prestali platit poistne, v nemocnici bola dalsich 10 dni, tak nevieme ci hospitalizaciu a samotny porod za nu uhradila este poistovna..

willy185
15. nov 2021

@jankamarc ja len k tej zdravotnej poistovni,pokial nie su zobrati,v nemecku ju na otca dietata nikto nepripoisti. Na to musia byt manzelia. Toto by mala ale riesit na slovensku so zdravotkou. Uz druha otazka su pridavky na dieta,tie vie poriesit uz otec dietata.

ivailo
15. nov 2021

@jankamarc ale..no neviem ..je to trocha divne...ved ked neboli zobrati....tak len preto ze v roddnom liste je uvedene meno otca..tak oni za nu prestanu platit poistne?

jankamarc
autor
15. nov 2021

@willy185 @ivailo ja som si to myslela, ze bude problem s poistenim, dnes jej znovu na UPSVar tvrdili, ze nema narok na rodicovsky, ze davku rodicovsky prispevok z Nemecka ma ziadat otec v Nemecku, lebo on tam pracuje, jej nepatri vobec nic... sme uz z toho zufale, je bez penazi a k tomu bez zdravotneho poistenia ..

jankamarc
autor
15. nov 2021

@willy185 dnes jej bolo povedane vo VSZP, ze aj maly ma byt poistencom v DE, hoci ma trvaly pobyt na SK... uz nevieme, co dalej..

willy185
15. nov 2021

@jankamarc dieta by si vedel otec poistit na seba ( pisem z hladiska nemeckych zakonov) ale nema to vyznam,pokial ma dieta trv.pobyt na sk a realne sa tam aj s matkou zdrziavaju. A tiez nerozumiem,ako moze len tak zdravotna positovna si zmysliet prestat plnit zdravotne poistenie,ked na to nemaju papier🤷‍♀️ pokial bola vedena na Upsvar,tak by mal za nu stat platit zdrav.poistenie aj nadalej ( neviem,co sa tam udialo,ale toto by som riesila najskor,tym padom bude pripoistene aj dieta).

jankamarc
autor
15. nov 2021

@willy185 vyradili ju z evidencie uchádzačov, keď si bola žiadať dávku na rodičovský príspevok, na päte ju otočili ... ani žiadosť od nej nevzali..

willy185
15. nov 2021

@jankamarc tak ano,pokial jej vznikol narok na poberanie rodicovskeho prispevku v inom state ( inak v DE Elterngeld) tak jej ho zamietli,to vsak neznamena,ze nema narok na zdrav.poistenie. Ja by som postupovala nasledne- otec dietata by mal o pridavky - Elterngeld a Kindelgeld poziadat v Nemecku, v Slov.zdravotnej poistovni by som sa informovala,aky papier potrebuju na opätovne poistenie,myslim,ze to bude rozhodnutie z nemecka o Elterngeld a tym padom by to mohlo byt ok. Mozno by bolo fajn byt dovtedy samoplatca v poistovni,ratam,ze pokial by jej narok trval tak by jej mesacne uhrady nasledne vratili🤷‍♀️ je to vela vybavovaciek...ale da sa to...treba sa obrnit trpezlivostou a pistit sa do toho 🍀

frankahunady
15. nov 2021

@jankamarc Dobry deň je to pravda my sme to teraz riešili nedavno s manželom od jula vyšiel novy zakon a aj zo zdravotnou je to pravda lebo ona na Slovensku uz nie je zamestnana pri tych papieroch co dostane by mali byt aj papiere kde vypise ze nezije s otcom dietata v jednej domacnosti

frankahunady
15. nov 2021

@willy185 Pokiaľ otec dietata je poisteny v zahraniči a ona na Slovensku neni zamestnana tak ona aj dieta spadaju pod jeho zahraničnu poistovnu teraz som to riešila aj ja

frankahunady
15. nov 2021

@willy185 Može od 1 jula vyššiel zakon aj mne sa stalo pred 3 mesiacmi to iste všetko som si musela riešit sama urad s ničim nepomohol

willy185
15. nov 2021

@frankahunady je mozne ,ze sa nieco zmenilo. Ale sama zijem v Nemecku a pokial viem, toto sa doteraz nemenilo-teda pripoistit sa da iba k manzelovi...pokial nie su zobrati,jeho Krankenkasse ju nepripoisti.

frankahunady
15. nov 2021

@willy185 chapem vas ale unas na Slovensku sa to od jula zmenilo a povedala mi tiez Pani na zdravotnej že pokial niesom na Svk zamestnana tak spadam pod otca dietata no tak ako mi povedala tak pisem,ja som sice vydata ale Pani mi povedala ze ajkeby dom nebola tak na Svk uz poistena niesom

willy185
15. nov 2021

@frankahunady no prave,to je ten problem,ze vy ak ste vydata,tak je to uplne ina situacia...ja len pisem ako je to v Nemecku a tu teda vynimky nerobia ( donedavna som zila s priatelom bez sobasa a nepripoistili ma ,aj ked uz sme mali spolu dieta a to zijem tu v ich krajine) 🤷‍♀️ sama som mala s uradmi na sk pletky,iba preto,ze sa samy nevyznali vo vlastnych zakonoch🤦‍♀️ treba asi skusit obvolat viacero subjektov,snad sa slecna dostane k relevantnym informaciam

frankahunady
15. nov 2021

@willy185 ako ano to nevravim no kazdy povie dačo ine a to je dost na prd noo ja viem kde by sa mohla slecna obratit ohladom toho rodičovskeho no zatial neodpisala tak už asi niečo maju😊