S príjmom okolo 3600 € netto, na aký maximálny nájom by ste pristali, keď hľadáte 3i byt? V meste, nie na vidieku a s detmi. NRW. Koľko by ste si z toho chceli ideálne mesačne ušetriť?
@anjelicek26 ďakujem. To som ešte nepočula. Je to nejaký zákon?
Na periferii budete radi, ak zozeniete nieco za 850 eur(3izbak), skor drahsie. K tomu pridat samostatne platene el.energie, ktore idu nahor.
Zalezi, co chcete. Chcete tam zit na cely zivot, vtedy nebudete hladat co najlacnejsi kompromis, alebo tam idete na par rokov a chcete usetrit na vlastne byvanie a vratit sa (ist do lacnejsej stvrte ...).
Ak sa chcete vratit, nie je od veci dnes kupit, prenajat a kym sa vratite, mate sa kam vratit a mate uz cast bytu splatenu.
To by mi vychádzalo max. 1080 nájom, resp. 1440 už s energiami. Mne sa veľmi páči byt za 1450€ + energie (asi 300€) a viem, že je to dosť k tomu príjmu, ale perfektná lokalita, blízko práce a školy, ale váham kvôli tej cene.
@liljana tak na 3 roky. Chceli by sme pekné žiť a aj ušetriť na vlastné, ale uvažujem, či je to vôbec možné.
Vow, vyhodit tak velku cast platu na byvanie a zaroven sa chcete vratit? Ked pridas naklady na zivot, cestovanie, domov sa vratite s prazdnymi rukami.
Zakon na to samozrejme nie je, ale je to odporucanie. Rovnako ako setrenie na urovni 10%... 1450+energie (ktore isli radikalne hore, takze s tym nerataj, ze je to fix) mi prijde, ze velmi odvazne... kludne o rok mozes platit energie 450e (realne) a davat 1900e/3600e len za byvanie je uz supa... hladaj nieco ineho, neverim, ze nenajdes ♥ Popri tychto vydavkoch plus skolka, skola kruzky, viem, kolko to stoji - na vlastne byvanie neodlozite nic...
@anjelicek26 áno, presne s tým rátam. Čo je teraz 300€ bude viac. Aj keď my sme z tých, čo neznášajú teplo doma. Pre nás ideál tak 18 stupňov, v noci kľudne aj menej. Takže možno 400€ by to bolo. Ktovie. Ale asi je to fakt nad rámec. Bojím sa, že o trochu lacnejšie keď nájdem, bude to spojené s cestovaním a nervami. S týmto drahým bytom by bolo peso všetko v dosahu.
@liljana cestovať sa práveže nikam nechystáme
Ale máte pravdu. Tak možno za 1000, 1100 so všetkým by bol taký zdravý priemer.
Prve dva roky, ak zdokladujete, ze na sk drzite druhu domacnost (doppelte Haushaltsführung), mozte naklady na prenajom v de, cestu do prace a cestovne domov na sk odpisat v nemeckom danovom priznani. Potom uz nie.
Idealne hladat nejake byvanie do 1000 eur. Nepises, ci idete sami, mate deti,...
Ono ide hore aj elektrika a vsetko, navyse ak idete do bytu tak spolocne priestory sa rozratavaju, tam si moc nepomozes...pohladaj este dalej, ja viem, ze cestovanie je narocne, ale ja by som chcela mat tu financnu istotu. Jasne, ze to cestovanie musi byt v rozumnom rozmedzi.
Zakon to nie je, ale prenajimatel pozera na to kolko je prijem, kolko osob a v pomere k tomu si vyberie najomnika. Nepises ake mate deti atd. Ale rodina z 2 detmi je 3600€ pekne zit a usetrit, je malo … takze buď si nájdeš robotu aj ty alebo periféria, pekne žiť a usetrit.
Do bytu za 1450 by som nešla, pretože keď to spočítať vyjde ti pomaly 2000€ len bývanie komplet 1450 + energie, elektrika, internet, GEZ … ostáva ti 1600€ na zivot … Skolka, škola tiež chcú svoje a nechceš žiť len na vlastnom balkóne.
@olimuc toto je cez kolegov. Byt nie je ešte niekde verejne vyhlásený, takže by sme ho určite mohli mať.
Škôlka a družina rátam tak 300€, takže by tých 1300 € bolo na jedlo a život a presne toho sa obavam, že to nie je na šetrenie 😕
Ja sice nezijem v Nemecku, ale v Spanielsku a prijem mame rovnaky, ale do tak draheho bytu by som nesla. My sme si dali strop 900€. Na Malorke sme platili 850 pkus energie, v tom case boli omnoho nizsie. Elektriku sme platili kazde 2 mesiace cca 80€, teraz 120. Plyn bol tiez lacnejsi a tam sme v zime takmer nekurili, ked to spriemerujem za mesiac tak cca 40€. Tu v Katalansku mame byt za 660€, ale ten plyn siel tak hore, plus omnoho viac kurime v zime, ze to vychadza aj na dvonasobok z pred 2 rokov. Uz rok hladame byt, ale ako pisem, max 900.
@amelie2017 ďakujem za názor. Tak som sa presvedčila, že hľadám radšej ďalej radšej o tých ideálne 500€ menej...
Jediný problém je v tom, že chceme byt rovno od začiatku jednu adresu, nie hľadať dlho ten ideál už na mieste. Kvôli škole, ktorá bude podľa adresy
Ako nam suxasne byvanie vyhovuje vsetkym, velky byt, 5min do centra, 5 min do dcerinej skolky, neskor skoly, dovre parkovanie, rychly vyjazd z mesta von,.. jedine, co nam vadi su susedia a chyba nam velka terasa. Hladane bud prizemie alebo opak stresny byt. A tie su vacsinou drahe. Keby sme chceli za 1200 a vyssie, tak sa mozeme stahovat zajtra, ale my ratame tak, aby sme vyzili bez siahania na rezervu, alebo minimalneho aj v pripade straty jedneho prijmu.
@amelie2017 no hej, tento je hore a mal by aj presne takú veľkú terasu, ale asi človek nemôže mať všetko naraz, hneď a lacno
a ake je to mesto? lebo napriklad blizko Frankfurtu je aj 1000 na dvojizbak normal cena...ked tu vsetci pisu akoby nesli...zial nemecko tam nie su hlavne vo velkych mestach podnajmy vobec lacne
@darkswan je to Bonn alebo Kolín. Asi skôr Bonn kvôli práci a aj by mal byť lacnejší. Máš pravdu. Stuttgart a Mníchov ešte drahšie než Frankfurt
@darkswan a aj keď to porovnáme s tým Španielskom, jasné, že sú nájmy trochu nižšie, keď tých 3600 € sú tam 2 príjmy. V Nemecku bude 3600€ jeden príjem. Vlastne ešte rodinné prídavky som zabudla, takže dokopy tie 4000€ to budú.
Tak tu, kde sme su lacne. Na Malorke su ceny sialene, aj ked platy su nizke. Ten byt co sme mali za 850 bol skor zazrak ako normalka.
@amelie2017 hej, to bude asi kvôli bohatým, ktori tam chcú mať prázdninový (druhý, tretí) dom a ženú tak celkovo ceny hore. Hádam.
Stále uvažujem, ako to zariadim, lebo s trojuholníka si môžem vybrať asi takto: pekný byt - neusetrim, lacný byt - ušetrím, ale buď sa budem naháňať (od ruky) alebo to bude stará kuchyňa/kúpeľňa (alebo aj staré aj od ruky) a podobné za tých 1000 € tam
No ved to. Ale ak planujete v buducnosti vlastne byvanie, tak by som radsej ozelela par rokov peknu kuchynu. Nasla by som taky stred. My mame tento byt taku klasiku. Ziadny luxus, ale ani stare, plesnive..ako sme mali moznosti vidiet. Taka ikeacka klasika. Kupelna cca 20 rocny nabytok. Neohuri, ale ani nevystrasi
@amelie2017 naposledy som mala presne taký byt, presne ten zlatý stredný ideál. Len sa mi ho nepodarilo nájsť hneď. Isla som tam z takého spolu s energiami 1600€ bytu, ktorý som vzala na začiatku tiež. Vtedy to bolo jedno to spraviť tak na dva kroky, lebo deti boli malé. Len teraz by to bolo blbé, vybrať školu podľa prvého bytu a potom hľadať / čakať na ten ideál. A aj kvôli deťom - zvyknú si a potom preč. Bábätkám to bolo jedno.
300€ na mesiac na dve deti je malo. Musíš mat nejakú rezervu
@olimuc myslíš tie výdavky na škôlku a družinu či niečo iné tými 300€?
Pani autorka, ten prijem je detto ci brutto? v kazdom pripade je to velmi maly prijem na na to,aby si s rodinou/nebodaj 4 ludia/ zili v de na beznej urovni aku aku si ty asi predstavujes a este na dobrej adrese...nehovoriac o setreni...
. naklady na zivot v de/a este teraz v tomto obdobi zvlast/ su neporovnatelne s tymi na sk.... a tiez pocitaj stym,ze majitel bytoveho domu moze davat prdnost bud dtarsim najomnikom, bud slobodnym ci bezdetnym.. tam sa to nemiesa zvycajne tak,ze dochodca byva vedla rodiny z detmi.... na to si majitel dava pozor....a teiz si vybera podla nielen prijmu buduceho najomnika, ale aj to,kolko ludi ma obyvat kolko st.metrov a pod.. aky je to clovek ci rodina.. ci snim budu pripadne problemy .....a pod...
A ked hladas lolalitu na byvanie,treba si vsimat nileen to,ze mas do prace blizko,ale aj aki ludia ziju v tej stvrti.... aby to bola bezpecna stvrt a aj skola aj pre deti.-. pretoze z prjmu aky udavas nebudes mat na ziadnu sukr.skolu ani skolku financie..
. stym prijmom budete zit na harnici ziv.minima .to je tak prijem pre jedneho ..nie pre rodinu... aj tymi rod pridavkami samozrejme pocitajuc...
Dufam,ze vies,ze sluzby tu su drahe,enerie este szupnu a znacne.... plati sa dan z auta tiez.... lek.stariotlivoat na ´kasu´ tiez nie je nic moc.... to poznas sama ...
takze si dobre zvaz svoj krok....
Myslim, že to na 2 deti nestaci. Družina sama môže vyjsť medzi 100 -150€ plus jedlo, plus výlety a škola sama o sebe. Ono je to zadarmo, ale zadarmo nie je nic. V Mníchove to niektoré škôlky prestalo baviť byt zadarmo a síce neúčtuje školné ale tiež ti pošlú sek za každú blbosť. A k tomu jedlo. Škôlkari tiež majú kadejaké akcie a tu 15€, tu 20 … nazbiera sa. A ešte je to závislé aj od zriaďovateľa … či je to “štátna” Skolka, cirkevná alebo súkromná …
Tak neviem, ci to plati len pre nas v nemecku, ale najomne nikdy nesmie presiahnut 30% s netta, s nakladmi na energie a vodu - 40% netta...tak si to uz zrataj... neviem, kolko je cenova hladina v NRW, ale u nas je to strasne zavisle od lokality, nie je mesto ako mesto, nie je vidiek ako vidiek, nie je mestska stvrt a mestska stvrt... usetrit neviem, tam ma kazdy ine vydavky...