Nemecko alebo Švajčiarsko

9. feb 2022

Ahojte potrebujem sa poradiť. Práve riešime dilemu... žijeme v nemeckú muž tu pracuje a ja som tu tiež s ním. Mame 2 male deti. V DE žijeme už 6 rokov mame tu byt. Manželovi sa naskytla príležitosť stabilnej práce vo Švajčiarsku. Zarobil by tam o 2000e viac. Ale ja sa bojím. Zasa začínať odznova. Tak sa chcem spýtať aké máte skúsenosti so životom vo Švajčiarsku. Mesto je Bazilej hranici s De.

mama4444
9. feb 2022

Urcite chod !

breznica
9. feb 2022

Určite radšej Švajčiarsko ako Nemecko

elizabet173
9. feb 2022

porovnaj náklady na život, podľa toho sa rozhodni

ankare
9. feb 2022

Švajčiarsko. Neboj sa zmeny. ste mladí, zvládnete to.

dulazh
9. feb 2022

Porovnaj si naklady v DE a v CH.Manzel by zarobil o 2000viac ,co niekedy pri porovnani ani nezbadas.Zisti ceny najmu,vysku dobrej Krankenkassy,naklady na Kittu,Schule,ceny potravin-da sa chodit na nakupy do DE,ale mas limitovane mnozstva potravin.Vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody.Vlastna skusenost-zila som aj v DE aj v CH.

osky
10. feb 2022

Na prvy dojem jednoznacne Schweiz,ale suhlasim s
@dulazh
Zistite si najmä ako je to s lekarmi,ci si nemusite viac menej vsetko platit a pod.
A samozrejme,ceny byvania a pod.

sense
10. feb 2022

Porovnaj si aj vydavky nielen prijem. Nepises ani kam by to bolo. Ak pohranicie oplati sa ostat v nemecku a nech dene dochadza. Pretote vo Swiss su drahsie najmy, krankenkassu si plati kazdy sam pre celu rodinu, u lekara sa v zavislosti podka franchisu plati. Zubar pod zakladne poistenie neplati. Kita neviem ako v nemecku ale vo swiss je podla platu, vela len sukromnych, cakas ak niekolko mesiacov na statnu.

ivka67
24. okt 2023

Ahoj, Ako ste sa nakoniec rozhodli? Keby mám dve malé deti, do Švajču nejdem. Ale záleží od príjmu, samozrejme a výšky prenájmu bytu , krankenkasse , tagesmutter alebo kity ak pracuješ. Ak si s deťmi doma, tak aspoň nemáte náklady na opatrovanie alebo jasle … keď som žila vo Svajci sama , bolo to super. Keď sa nám tu ale narodilo dieťa, už by som si vybrala radšej Rakúsko - Viedeň. Bližšie domov , lepšie sociálne istoty … aspoň pre mňa keď to porovnám.

vroni
24. okt 2023

Pri 2000e navyše by som do Svajcu nešla.