Mamičky žijúce v Nemecku

21anjelik19
29. nov 2021

Ahojte...ja by som sa chcela opýtať mamičiek/ženičiek žijúcich v nemecku...... aké su tam momentálne opatrenia hlavne pre neočkovaných ?? Chcela by som overené info kedže na nete môžu písať hocičo . Alebo aj čo vláda plánuje najbližšie dni.

Ďalšia otázka ..... je v nemecku nejaký obchod podobný Pepcu? Kde zoženiem lacnejšie detské oblečenie a dekorácie .

A čo sa týka produktov ako sú smotana alebo pasírované paradajky lečo . .. najdem v potravinách niečo takéto ?

Ide o to že pôjdem na dlhší čas ku manželovi do Berlína aj s dieťaťom ... minulý rok sme boli kvôli korone od seba cez 3 mesiace ...a ďalšie 3 mesiace bez výplaty čo bol doma tento rok to už nechceme zažiť tak ideme radšej my k nemu ....
A mám strach z inej krajiny ako tk zvládneme s dcérkou 😆

Ďakujem

anjelicek26
29. nov 2021

Ako na Slovensku, aj tu sa nariadenia menia ako pocasie a co ti napisem dnes, zajtra platit nemusi. Nezijeme v Berline, tam su cisla vyssie, ako u nas, takze toto ti nepomozem... Nas Bundesland je prakticky bez obmedzeni - teda takych, ktore by som pocitovala (bezi skola, skolka, kruzky, plavarne, praca, restiky, obchody)...covid certifikat vytahujem na kazdom treningu deti, na kazdej plavarni, v kazdej restauracii, u kazdeho jedneho lekara (vratane ked idem k pediatrovi)...bez toho sa nepohnes prakticky ani tu... obchody chodim malo, potraviny, drogeria, lekaren, KIK...nikde nic nepytali...ale napriklad na vianocne trhy tiez certifikat... takze by som sa dala proste zaockovat, nech tu nesedite len doma... A jasne, ze to s dcerkou zvladnete, tiez su to len ludia ako u nas... Hlavne, nech nie ste rozdeleny ako rodina...

anjelicek26
29. nov 2021

@21anjelik19 a potraviny tu najdes absolutne vsetky...vratane kyslej kapusty, kondenzovaneho mlieka a vegety...neni nic, co by mi tu chybalo..aj marlenka gulky a kofolu si objednavam s amazonu 😂

lenuska9999
29. nov 2021

@21anjelik19 ahoj , my sme momentálne na Slovensku, ale volám si každý deň so sestrou a nevlatsnym otcom z Nemecka a z toho co vravel , je to tam podobne ako u nás. Neockovany nesmú ist do reštaurácií dnu, neviem ako je to napr s obchodmi s oblečením. Do školy sa musia testovať a tak to. Proste dosť podobne. Inak pepco som tam nevidela ale Tedy tam majú tiež. A čo sa týka smotany a pasirovanych paradajok kúpiš aj tam.. inak celkovo majú podľa mňa lepšie jedlo ako u nás, kvalitnejšie ovocie a zeleninu. Hlavne veľa národnostných menšín tam ma svoje vlastné obchody, napr turecké, ruské, poľské, mexické.. čiže ochutnas aj veľa nových potravín

21anjelik19
autor
29. nov 2021

@anjelicek26 veď už som aj chlapovi vravela že mi už asi nič ine neostáva ako dať sa zaočkovať nech isto nesedime len na byte keď bude on v práci ... (on očkovaný je ) .....
Veru aj ten lekár je pre nás potrebný

Suoer to som rada že s potravinami nebude problém 🤭😂
Vďaka

@lenuska9999 ...ďakujem takze bude to o tom istom ako tu ....🙄

anjelicek26
29. nov 2021

@21anjelik19 tak lekar ano, len potom robi u nas pediatricka ci zubarka test kym ta vezme, len to zdrzuje 😂 Neboj zvyknete si rychlejsie ako myslis.

rivini
29. nov 2021

@anjelicek26 my sme vo Vestfalsku, tu je situacia aktualne este celkom ok. Na pracovisku plati 3G na volnocasove aktivity vacsinou 2G. Nakup, skola, skolka, zatial vsetko v pohode.

guiseppinka
29. nov 2021

@anjelicek26 ze kofola z amazonu, vidis, nikdy minto nenapadlo😂

@21anjelik19 isto aj v nemecku funguju bazare. S obleckom problem mat nebudes a budes vediet splasit skvele znacky aj za par eur...

anjelicek26
29. nov 2021

@guiseppinka ja som na nu narazila nahodou a pravidelne objednavam, aj vineu 😂 Na vianoce bez toho si neviem predstavit. Uz len zohnat slovenske lokse, vacsinou chodim koncom novembra na slovensko a vrazim do mrazaku, ale tento rok nevydalo.

liusa82
29. nov 2021

@21anjelik19 to je moje oblúbené miesto pre život keby môžem tak sa tam aj hned presťahujem mne musia stačiť iba výlety🙂 Určite sa vám tam bude pačiť.A hlavne je tam kadečoho nudiť sa určite nebudete. Prajem prijemný pobyt

guiseppinka
29. nov 2021

@anjelicek26 no aj milu som nasla, aj horalky... Len teda to postovne🙄

heidy222
29. nov 2021

Opatrenia si treba pozerat na stranke prislusnej Bundesland. Ja sledujem lokalne noviny. Opatrenia Su totiz v kazdom Regione rozdielne. A Ano zaockuj sa. Obchodov s lacnym oblecenim je tiez na kazdom rohu habadej (bohuzial pre nasu planetu)

anjelicek26
29. nov 2021

@guiseppinka momentalne sa k nasim nedostanem, tak aspon takto...tu cenu uz zavriem oci 😂

annm81
29. nov 2021

Musím sa priznať, že v posledných týždňoch nesledujem podrobne opatrenia, tak skôr všeobecne s čím môžeš rátať, keďže aj tu sa veci rýchlo menia. Obmedzenia v Nemecku bývajú lokálne a zavádzali sa podľa počtu nakazených. Tuším sa už prešlo na hodnotenie podľa obsadenosti nemocníc. Väčšinu pandémie boli opatrenia podobné tým zo Slovenska (občas trocha miernejšie, často trocha prísnejšie). Rátaj s tým, že ako neočkovaná budeš mať obmedzené vstupy takmer kdekoľvek okrem potravín a že sa prechádza z OTP na OP+(stretneš sa z označením 3G a 2G+)teda že veľa obmedzení sa nevzťahuje na očkovaných a prekonaných ale s tým, že musia mať test. Samotný test bez dokladu o očkovaní alebo prekonaní už málokde stačí. Hromadnou dopravou som dlhšie nešla ale u nás sa to tuším vzťahuje aj na vlaky a autobusy. Slovensko je podľa mňa tiež zaradené do rizikovej krajiny a bude sa na teba vzťahovať karanténa po príchode. Nateraz sa snažia očkovaných zvyhodňovať, ale máme novú mutáciu o ktorej vieme málo. Zatiaľ situácia tu nie je tak zlá ako minulý rok, ale čo nie je, rýchlo môže byť. Takže rátaj s tým, že sa môžu zatvoriť obchody, že môže prísť aj zákaz vychádzania, že mužovi v závislosti od jeho povolania môžu nariadiť prácu z domu (u nás aj na pracovisku platí 2G, teda neočkovaní sú doma na home office).

Ponuka obchodov s oblečením je podobná tej na Slovensku. Z potravín môže byť náročne nájsť len veľmi špecifický tovar - hrudkový tvaroh, bryndza... Ale v Berlíne isto nájdeš nejaký poľský obchod, kde by mohli mať aj tieto veci.

Koľko má dcérka? Ako dlhšie myslíš? Len dlhšia návšteva, alebo budete riešiť aj škôlku a podobné veci?

vevesh
29. nov 2021

@21anjelik19 ako neockovana- nedostanes sa do ziadnej verejnej dopravy- ani do metra a v takom berline sa budes moct akurat u vas v okoli poprechadzat alebo este bycikel ci auto. Takisto sa nedostanes do restauracii a volno casovych aktivit. Co sa tyka obchodov, s testom mozes kdekolvek okrem diskoteky a osobnych sluzieb(a ak mate pobyt v de nahlaseny, tak mate 1-2 testy do tyzdna zadarmo). Bez testu sa dostanes do akychkolvek potravin (tu predavaju aj oblecenie aj hracky, tchibo je v kazdych vacsich potravinach ako regal vystaveny + alebo aldi/lidl/penny/netto to isti). Nie je tu ziadne "opaskovavanie"- bud je obchod otvoreny a pusti ta a bez obmedzeni nakupis, alebo ta do obchodu nepustia. Popravde podla zakona ta musia pustit do kazdeho obchodu. Ale niektori si mozu urcit vlastne pravidla nad ramec zakona a ups...

21anjelik19
autor
29. nov 2021

@annm81 a manžel ako očkovaný musí byť potom so mnlu v karanténe ? .... a musim byt 14 dni? Ci keď si dam spravit PCR test tak mi karanténa konči?

No dcéra ma rok a muz planuje byt tam 2 roky ale ja vravim ze max 1 rok 🤣 tak uvidime ...cize bude mat pootom dcera 3 roky a to dufam ze uz budeme na svk vtedy ....takze bez škôlky zatiaľ

@vevesh ...co sa tyka testiv ..stačí antigen ? Alebo test z lekárne ? ....ci musi byt pcr a musum mať doklad ...ci staci ten z lekarne ak bude neg ze ho budem nosit v kabelke 🤔

21anjelik19
autor
29. nov 2021

@liusa82 ďakujeme krasne ..... ale kym si zvyknem ...ja som ten typ co si tazko zvykna na novych miestach 😒

guiseppinka
29. nov 2021

@21anjelik19 aby si po roku nepovedala, ze ostavas🤭 to sa neda porovnat zivot na svk a von.

21anjelik19
autor
29. nov 2021

@guiseppinka veru stať sa môže hocičo 😂 aj sa teším aj mám strach tak som zvedavá aké to bude

vevesh
29. nov 2021

@21anjelik19 to je jedno aky, len musi byt oficialny a pisomny (bud papier alebo elektronicky). Ziadny domaci test.

yanni
29. nov 2021

@21anjelik19 Ked je muz v Berline a zije tam, tak predsa muis vediet eko tam je a ake su obmedzenia. Kazdy Bundesland si robi eko chce. Muz prisiel v piatok po tyzdni z Berlina a obmezenia mensie eko u nas v Bayern. Ale obmedzenia su. Mas na vyber (nech ti muz povie): vsade bud 2G, 2Gplus alebo 3G. V Bavorsku napr. oblasti s Inzidenz 1000+ Lockdown. Ja som neockovana a zatial sa da. Aj ked na plavaren sa nedostanem ale tam uz ani ockovani ak nemaju dodatocne este aj cerstvy test. Cize spontánně uz nemozes takmer nic. Jedine VSETKY obchody mozes "vybehat" aj ako neockovana a bez obmedzenia.
Co sa tyka oblecenia, je tu vela Billigkram. Kik a podobme mas takmer vsade. Potraviny. NIE nemas vsetko ako na SK. Ale zase AJ ine a omnoho väcsi vyber, hlavne vo velkomeste.

yanni
29. nov 2021

@21anjelik19 zmen si bydlisko v profile na Nemecko a automaticky ta to hodí do skupiny Německo. Možno je tam nejala Berlincanka.

yanni
29. nov 2021

@21anjelik19 musis si pozriet RKI, ado je Slovensko zaradene. Ak risiko, tak sa myslim musik halsat a minimalne 5 dni v karantene a potom mozes ist na PCR test. Precitaj si info na RKI, to je oficialne.

21anjelik19
autor
29. nov 2021

@vevesh dobre vedieť dakujem

21anjelik19
autor
29. nov 2021

@yanni ved jasne muz mi čo to povedal .ale tiež nevie všetko keďže je furt v praci a ide do roboty a potom max potraviny ...... keby viem tak sa nepýtam tu

Som rada za každu radu a info 😊

Super ďakujem idem pozreť to rki

annm81
29. nov 2021

@21anjelik19 Ako vravím, nesledujem každodenne zmeny opatrení, ale predpokladám, že na tomto sa nič nezmenilo. Karanténa sa na muža nevzťahuje. Karanténa je 10 dní a reálne sa veľmi skrátiť nedá, lebo sa čaká na test a čaká sa aj na výsledky. Samotest sa neuznáva. Ale možnosť testovať sa je na každom kroku. Ak uvažuješ o očkovaní a nemáš nejaké skutočne vážne dôvody proti, tak sa zaočkovať daj, okrem menšej šance ochorieť budeš mať aj z praktickej stránky jednoduchší život.

21anjelik19
autor
3. dec 2021

@annm81 ahoj ešte sa chcem opytať ..ked je clovek v karantene tak moze ist do potravin ? Ci musim byt stale zavreta nonstop tych 14 dni ? Dakujem

yanni
3. dec 2021

@21anjelik19 Jasne ze NEMOZE.

21anjelik19
autor
3. dec 2021

@yanni ďakujem