Chystame sa o par dni , mate nejake tipy ako to v DE funguje,napr. ceny potravin oproti SK? 100 rokov som tam nebola, neviem co cakat🙂 planujeme Mnichov,Drazdany, Lipsko ,Augsburg, Regensburg atd . Emisnu znamku uz mame. Dakujem za kazdy tip.
@zuzinabila tak to je krásna trasa. V Mnichove je super technicke múzeum. V Regensburgu Wallhalla východne od mesta. Oplatí sa zastaviť. Nemecko je krásna krajina, skvelí ľudia. Potraviny lacné. V reštauráciach je trochu drahšie ale dá sa nájsť jedenie za 10€. Pozor na odpad. My sme boli v Alpach pri Garmisch Parkenkirchene a všetok odpad sme museli separovať a niektorý koncom týždňa odviezť do dediny do zberneho dvora. Bola tam šóra áut. Bývali sme v prenajatej chate, v hoteloch to určite nebude potrebné. No aj tak tam ľudia už pri nákupe potravín si dávajú pozor v čom je čo balené.
@slovakboy dakujem. A co odporucas kupit domov?.napr.ako z Talianska olivovy olej?🙂 maju nieco Nemci take ich typicke chutne, co si treba priviest?😀
@minenkak preco? Husta premavka?🙂
@zuzinabila tá emisná nálepka je povinná? Čo to je, načo to je?
@zuzinabila potraviny ako sk ci lacnejsie , benzin vca 1.75 na dialnici 2e , restiky ako vyššie napisane od 10 po vela , priemer 20 e to myslim aj na SK uz.a dialnice vela opravuju , takze celkom pomaly ides aj ked rychlost neobmedzena:/ a typicke Würste klobasky a Haribo ha ale nvm ci sa ti to oplati nosit.inak typ drogéria lacna hlavne nivea oproti sk.
@skeblicka777 v niektorých mestach mas zony kde mozes len s tou plaketou ( kontrola emisii)
@jovka ooo ja sa práve chystám budúci týždeň k sestre ako prekvapko, jej sa spýtať nemôžem 🙈, tak teraz neviem čo urobiť
@zuzinabila strašne veľa áut
@skeblicka777 sú emisné triedy a nie s každou môžeš ísť do každého mesta alebo sú zóny,kde môžeš ísť napríklad len s najvyššou triedou,teda najnižšie emisie
my sme boli v Mnichove minuly rok, ceny sa mi zdali podobne tym u nas, nezaregistrovala som nic specialne, co by som si domov nakupila
Super Zuzi, užívajte👋. Tipy nemám, ale bude vám super.
@skeblicka777 ale kamoška platila 5 eur za tu emisnú...neviem ci to je podľa veku auta...alebo prečo tak malo
@jovka dakujem za tipy!
@skeblicka777 na nete mas zoznam miest,kde bez emisnej znamky nemozes vojst. Neviem kde byva tvoja sestra..nie vsade treba tu znamku. Ale v cca 70 -80 miest ano
Čo si ale určite dones jw drogéria, prášky, avivaze atd. Keď náhodou natrafis na Španielsku značku Amalfi, sprchace, vzala by som, ja som ich našla aj v HR minulý rok. Veľmi kvalitne a za par eur.
@pieksamaki nejde mi o cenu, ale skóre o to, či môžeme ísť bez toho, respektíve, či sa to dá vybaviť niekde v DE na pumpe. Vôbec ma takéto nenapadlo a chceme cestovať v stredu 😏
@zuzinabila no kuknem lepšie ešte, jej mesto som tam nenašla a pôjdeme po De len pár km, čiže by sme mohli ísť bez
@skeblicka777 ak mam dobru znalosť....to sa vybavuje tam kde STK
@pieksamaki áno už som to vybavila, dajú mi to na počkanie, robí to Dekra.stk na počkanie.
@zuzinabila vďaka zs títo tému. Možno si mi ušetrila pokutu 🙂
@zuzinabila v mnichove odporucam auto odparkovat niekde blizko u-bahnu (ak nemate ubytko s parkovacim miestom) a prepravovat sa metrom.
@skeblicka777 ale nemaju to vsetky mesta .. si to poggogli ci vobec potrebujes umweltplakette sa to vola
este raz dakujem vsetkym za tipy. Nemecko je ozaj krásna krajina, urazili sme skoro 4000 km. prešli sme veľký kus Bavorska, napr. Altotting (odporúčam Panorámu, to je skvost, o ktorom som predtým nikdy nepočula), Norimberg (miesto, kde sa konal súdny proces s nacistami bol zážitok, ktorý vtlačí trvalú stopu..), rovnako koncentračný tábor Dachau, Augsburg (nemecké Benátky), Dresden (vzhľadom na zachovanú zámernú čierňavu ako pripomienku ohnivej búrky pri náletoch rovnako silný zážitok ako predtým spomínané vojnové miesta) a koopec ďalších krásnych miest...darčeky sme chceli echt nemecké, tak sme doniesli odporúčané Haribo🙂, kozmetiku a Faber Castell produkty. a naplánovali sme rovno road trip na budúce leto v inej časti Europy, keď budeme zdraví a schopní, lebo je to veľké dobrodružstvo za 10 dní spoznať a objaviť toľko nového.
@zuzinabila super, áno, cestovanie je úžasná vec. Tiež už plánujeme budúce leto👋. Keď budeme zdravi atd…
@slniecko5 no, ja som sa bála hlavne toho premiestňovania, lebo je iné ostať na jednom mieste na klasickej dovolenke a iné sa presúvať ako nomádi na road tripe🙂 ale môžem povedať, že síce v nohách ťažko, ale hlava vyčistená dôkladne🙂
@zuzinabila tak pevné nervy želám v Mníchove