Ako ste zvládali nový život v zahraničí?

finett
27. máj 2022

Ahojte, manžel je na dlhšej služobnej ceste v Nemecku (blízko Osnabrücku) a ja s tromi malými deťmi (5, 3, 1 r.) sme išli s ním. Je tu krásne, veľmi mi učarovalo miesto a celkovo krajina, ľudia... Teda nikoho tu ja a deti nepoznám, manžel pozná kolegov. Ale normálne som sa začala pohrávať s myšlienkou, či by sme to neostali dlhšie žiť..
Akurát však máme doma čerstvo postavený dom a žijeme v obci, kde je aj naša veľká rodina a mnohí blízki kamaráti. Žiť v zahraničí ma vždy lákalo, jediné čo ma v aktuálnej situácii odrádza je to zázemie na Slovensku + Ja po nemecky neviem, iba anglicky. Muž vie nemecky základy a v práci komunikuje v angličtine... Tak sa vás chcem opýtať , za akých okolností ste odchádzali žiť do zahraničia a aké ste mali začiatky? Ste spokojné za hranicami, či ste sa vrátili domov?

lily14
27. máj 2022

@finett ja som sa po 10 rokoch vrátila domov , kôli rodine .. všetko má za a proti

marci77
27. máj 2022

ja som mala moznost este za slobodna stravit nejaky cas v Nemecku .....ale teda davali mi riadne pocitit, ze som z vychodnej Europy ......bola som tam rok na stazi, ale stacilo mi, uz viac by som sa tam nevratila
v Nemecku vsetko paradne funguje, vsetci su presni...... ale medziludske vztahy neboli ktovieco ....mozno som iba nemala stastie na spravnych ludi, neviem😅

ja som sa omnoho lepsie citila napriklad v Anglicku alebo Taliansku .....tam bola atmosfera uplne o inom
ale tak mozno iba zhoda okolnosti.....neviem
doma je doma😉

ariannazara
27. máj 2022

@marci77 presne aj ja si to myslím Nemci sú sttasne arogantný k cudzincom zažila som si to.

gladys_07
27. máj 2022

@ariannazara zijem v Nemecku, pracujem tu, porodila som tu dieta…nestretla som sa so ziadnou aroganciou, a uz vobec nie kvoli tomu ze som cudzinka. Skor naopak, ludia sa snazia pomoct, chvalia moju nemcinu, vsetci velmi zdvorili. Asi zalezi v akych „kruhoch“ sa clovek pohybuje

Autorke pomoct neviem, sama si to momentalne v sebe riesim. Ale arogancia ludi pre mna absolutne nehra rolu/neexistuje ako argument, skor by som vedela rozpravat o arogancii na SVK (lekari, urady atd)

hanah3007
27. máj 2022
Používateľ hanah3007 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od hanah3007.

@finett Osnabrück sam o sebe podľa mňa nepatri k najkrajším častiam Nemecka ale súhlasím, že tie okolité dedinky sú podarené. Kusok odtiaľ býva kamoška takže trolilinku som mala možnosť vidieť aj za mesto.
Ak sa rozhdonete zostať, prácu si v Osnabrück nájdeš aj bez nemčiny.. aj tvojmu mužovi stačí anglina. Deti sa naučia veľmi veľmi rychlo.
Ja som odchádzala zo Slovenska pred 10 rokmi s tým, že idem na pol roka.. ďalších deväť a pol som rozmýšľala, či sa vrátime (už s rodinou) na SK a rozhodli sme sa zostať. V mojom okruhu som sa tiež nestretla s aroganciou alebo nejakym nadradenym chovanim. Práve naopak - toto skôr zažívam na SK počas tých pár dni do roka na "dovolenke"..

kiki68
27. máj 2022

Ja zijem myslim okolo 11 rokov v Rakusku, muz je Rakusan a teda vratit sa nie je vobec nieco, co by ma lakalo. Isla som sem s mojim ex, bez nejakej uzasnej nemciny. Vedela som super anglicky. Teraz uz je to jedno, uz viem velmi dobre aj nemecky. A ked si zvyknes, tak je to v pohode. Najdes ludi , proste vsade niekoho normalneho najdes. A s aroganciou a niecim takym som sa nestretla. Je to iba mentalita, na to si treba zvyknut. Ale bola som teraz po 3 rokoch na SK a poviem to rovno, bud sa cosi zmenilo alebo som sa zmenila ja. Vobec som tym ludom nejak nerozumela. Ale tak ako vsade, mas vzdy ludi v pohode a ludi, co si pojdu svoje a za kazdu cenu.

kiki68
27. máj 2022

@hanah3007 Presne, tiez tu nadradenost zazivame na dovolenke na sk, hlavne moj muz trpi tym ako sa k nemu spravaju. Ako keby je nejaky exoticky kanarik, lebo nehovori slovensky

ariannazara
28. máj 2022

@gladys_07 tak ja som si to zažila a môj muž tiež robí tam roky 🙂 takže každý má inú skúsenosť ale ja osobne by som do nemecka žiť ísť nechcela, skôr by som volila na život iné krajiny ( Švajčiarsko, Španielsko a pod.) Nemecko a Rakúsko ma neláka vôbec ale tak zas niekto kto tam žije to berie normálne a je mu tam dobre. Každý má možnosť volby.

vroni
28. máj 2022

Podľa mňa sú Nemci fajn. Žila som tam osem rokov, arogantneho blba som nestretla ani na úradoch ani v spoločnosti. Nasla som si kamarátky, navštevovali sme sa u seba doma a sme v kontakte dodnes. Rozhodne sú podstatne menej arogantní než Slováci. Ale nemčinu treba. Jasne, ze sa dá dohodnúť aj v aj, aj robota sa niekedy nájde, ale bez jazyka krajiny zostane človek stále spoločenský izolovaný.

adrianka2606
4. apr 2023

@finett Ostali ste cela rodina v Nemecku?

finett
autor
4. apr 2023

@adrianka2606 nie. Ak by sme sa aj sťahovali, tak určite by sme sa najskôr vrátili na Slovensko po tej služobke a riešili z domu zamestnanie a pod. Ja som však vtedy veľmi intenzívne rozmýšľala o sťahovaní ale aj o tom aké komplikácie vs benefity by to pre nás, ako celú rodinu, znamenalo.

adrianka2606
4. apr 2023

@finett A nelutujes toto rozhodnutie odstupom casu?

finett
autor
5. apr 2023

@adrianka2606 zatiaľ nie, ale ak sa dostane Fico k moci, budem mať ozaj na mále 😑.
My máme veľmi silné zázemie tu na Slovensku. Veľmi pevné rodinné aj spoločenské vzťahy. Aktuálne by sa muselo stať niečo ozaj zlé, aby sme odišli.
Ty uvažuješ nad odchodom zo Slovenska?

adrianka2606
5. apr 2023

@finett Premyslame nad tym, ale zatial stylom, "uvidime co bude" a ked sa budu diat veci, ktore budu pre nas neprijatelne, tak sme pripraveni odist 🙂

finett
autor
5. apr 2023

@adrianka2606 mne to ešte komplikuje to, že najstarší ide od septembra do školy. A možno som prepasla tu lepšiu šancu, keď sme mohli byť a malými deťmi a začleniť ich do školstva tam. Ja som hlavne bola.mo prekvapená, že to Nemecko ma naozaj očarilo. Stále som inklinovala skôr k Anglicku či Taliansku ale normálne to Nemecko prebilo ☺️ Veľké mínus však je , že ja nemecky neviem. Ale to je všetko riešiteľné