Ahojte, manžel je na dlhšej služobnej ceste v Nemecku (blízko Osnabrücku) a ja s tromi malými deťmi (5, 3, 1 r.) sme išli s ním. Je tu krásne, veľmi mi učarovalo miesto a celkovo krajina, ľudia... Teda nikoho tu ja a deti nepoznám, manžel pozná kolegov. Ale normálne som sa začala pohrávať s myšlienkou, či by sme to neostali dlhšie žiť..
Akurát však máme doma čerstvo postavený dom a žijeme v obci, kde je aj naša veľká rodina a mnohí blízki kamaráti. Žiť v zahraničí ma vždy lákalo, jediné čo ma v aktuálnej situácii odrádza je to zázemie na Slovensku + Ja po nemecky neviem, iba anglicky. Muž vie nemecky základy a v práci komunikuje v angličtine... Tak sa vás chcem opýtať , za akých okolností ste odchádzali žiť do zahraničia a aké ste mali začiatky? Ste spokojné za hranicami, či ste sa vrátili domov?
ja som mala moznost este za slobodna stravit nejaky cas v Nemecku .....ale teda davali mi riadne pocitit, ze som z vychodnej Europy ......bola som tam rok na stazi, ale stacilo mi, uz viac by som sa tam nevratila
v Nemecku vsetko paradne funguje, vsetci su presni...... ale medziludske vztahy neboli ktovieco ....mozno som iba nemala stastie na spravnych ludi, neviem😅
ja som sa omnoho lepsie citila napriklad v Anglicku alebo Taliansku .....tam bola atmosfera uplne o inom
ale tak mozno iba zhoda okolnosti.....neviem
doma je doma😉
@marci77 presne aj ja si to myslím Nemci sú sttasne arogantný k cudzincom zažila som si to.
@ariannazara zijem v Nemecku, pracujem tu, porodila som tu dieta…nestretla som sa so ziadnou aroganciou, a uz vobec nie kvoli tomu ze som cudzinka. Skor naopak, ludia sa snazia pomoct, chvalia moju nemcinu, vsetci velmi zdvorili. Asi zalezi v akych „kruhoch“ sa clovek pohybuje
Autorke pomoct neviem, sama si to momentalne v sebe riesim. Ale arogancia ludi pre mna absolutne nehra rolu/neexistuje ako argument, skor by som vedela rozpravat o arogancii na SVK (lekari, urady atd)
@finett Osnabrück sam o sebe podľa mňa nepatri k najkrajším častiam Nemecka ale súhlasím, že tie okolité dedinky sú podarené. Kusok odtiaľ býva kamoška takže trolilinku som mala možnosť vidieť aj za mesto.
Ak sa rozhdonete zostať, prácu si v Osnabrück nájdeš aj bez nemčiny.. aj tvojmu mužovi stačí anglina. Deti sa naučia veľmi veľmi rychlo.
Ja som odchádzala zo Slovenska pred 10 rokmi s tým, že idem na pol roka.. ďalších deväť a pol som rozmýšľala, či sa vrátime (už s rodinou) na SK a rozhodli sme sa zostať. V mojom okruhu som sa tiež nestretla s aroganciou alebo nejakym nadradenym chovanim. Práve naopak - toto skôr zažívam na SK počas tých pár dni do roka na "dovolenke"..
Ja zijem myslim okolo 11 rokov v Rakusku, muz je Rakusan a teda vratit sa nie je vobec nieco, co by ma lakalo. Isla som sem s mojim ex, bez nejakej uzasnej nemciny. Vedela som super anglicky. Teraz uz je to jedno, uz viem velmi dobre aj nemecky. A ked si zvyknes, tak je to v pohode. Najdes ludi , proste vsade niekoho normalneho najdes. A s aroganciou a niecim takym som sa nestretla. Je to iba mentalita, na to si treba zvyknut. Ale bola som teraz po 3 rokoch na SK a poviem to rovno, bud sa cosi zmenilo alebo som sa zmenila ja. Vobec som tym ludom nejak nerozumela. Ale tak ako vsade, mas vzdy ludi v pohode a ludi, co si pojdu svoje a za kazdu cenu.
@gladys_07 tak ja som si to zažila a môj muž tiež robí tam roky 🙂 takže každý má inú skúsenosť ale ja osobne by som do nemecka žiť ísť nechcela, skôr by som volila na život iné krajiny ( Švajčiarsko, Španielsko a pod.) Nemecko a Rakúsko ma neláka vôbec ale tak zas niekto kto tam žije to berie normálne a je mu tam dobre. Každý má možnosť volby.
Podľa mňa sú Nemci fajn. Žila som tam osem rokov, arogantneho blba som nestretla ani na úradoch ani v spoločnosti. Nasla som si kamarátky, navštevovali sme sa u seba doma a sme v kontakte dodnes. Rozhodne sú podstatne menej arogantní než Slováci. Ale nemčinu treba. Jasne, ze sa dá dohodnúť aj v aj, aj robota sa niekedy nájde, ale bez jazyka krajiny zostane človek stále spoločenský izolovaný.
@finett Ostali ste cela rodina v Nemecku?
@adrianka2606 nie. Ak by sme sa aj sťahovali, tak určite by sme sa najskôr vrátili na Slovensko po tej služobke a riešili z domu zamestnanie a pod. Ja som však vtedy veľmi intenzívne rozmýšľala o sťahovaní ale aj o tom aké komplikácie vs benefity by to pre nás, ako celú rodinu, znamenalo.
@finett A nelutujes toto rozhodnutie odstupom casu?
@adrianka2606 zatiaľ nie, ale ak sa dostane Fico k moci, budem mať ozaj na mále 😑.
My máme veľmi silné zázemie tu na Slovensku. Veľmi pevné rodinné aj spoločenské vzťahy. Aktuálne by sa muselo stať niečo ozaj zlé, aby sme odišli.
Ty uvažuješ nad odchodom zo Slovenska?
@finett Premyslame nad tym, ale zatial stylom, "uvidime co bude" a ked sa budu diat veci, ktore budu pre nas neprijatelne, tak sme pripraveni odist 🙂
@adrianka2606 mne to ešte komplikuje to, že najstarší ide od septembra do školy. A možno som prepasla tu lepšiu šancu, keď sme mohli byť a malými deťmi a začleniť ich do školstva tam. Ja som hlavne bola.mo prekvapená, že to Nemecko ma naozaj očarilo. Stále som inklinovala skôr k Anglicku či Taliansku ale normálne to Nemecko prebilo ☺️ Veľké mínus však je , že ja nemecky neviem. Ale to je všetko riešiteľné
@finett ja som sa po 10 rokoch vrátila domov , kôli rodine .. všetko má za a proti