Ako sa vám žije v Nemecku?

29. dec 2023

Ahojte baby.

Zaujíma ma hlavne školstvo a zdravotníctvo v Nemecku .

Aktuálne žijeme už 15 rokov vo Švajčiarsku no zväzujeme že sa presťahujeme do Nemecka. Tu to už začína byt fakt neúnosné. Potraviny zdraželi za tých 15 rokov čo tu sme na dvojnásobok, zdravotne poistenie si tu platíte extra, tiež platíme už dvojnásobok . Keď sme sem prišli, za zdravotnú sme platili traja 450, teraz platíme 980. Platy sa tu nezvyšujú , hlavne v našom odbore to uz stojí fakt za tých 15rokov na tom istom 🫣A nájmy tiež len zdvíhajú stále. Už sa nám tu vôbec nežije tak dobre ako na začiatku. Samotný Švajčiari sa sťažujú že to už začína byt neúnosné. Preto rozmýšľame že by sme isli do Nemecka.

Mna hlavne zaujíma to školstvo keďže mame školopovinné dieťa a zdravotníctvo.

Budem vam vďačná za každú radu ❤️

rozalia2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vilma7
29. dec 2023

Ja žijem vo Švajčiarsku 16 rokov. Plat sa mi od roku 2007 zvyšoval každý rok, za celý čas viac ako o 2000. Nájom platíme 8 rokov ten istý... Poistky sa zvyšujú, ale ak nemáte dostatočny príjem, požiadajte si o úľavu. Ja osobne by som do Nemecka nešla, Nemci sami chodia pracovať do Švajčiarska.
V akom obore pracujete s manželom? Kde žijete?

katkaseiner
29. dec 2023

kamoska sa cca pred rokom stahovala z velmi podobneho dôvodu do Švajčiarska...vraj v Nemecku to uz bolo onicom...

autor
29. dec 2023

@vilma7 obaja sme v gastre a je to veru bieda 🤦🏼‍♀️ ja som robila v jednej štátnej firme 6rokov a zvýšili mi plat za ten čas len raz o minimum (smiešnych 300frankov) mna to tu už fakt prestáva baviť

stellarstar
29. dec 2023

A AT vám neprichádza do úvahy?

autor
29. dec 2023

@stellarstar rakusko nechcechceme, tam nemáme dobre skúsenosti

autor
29. dec 2023

@rozalia2 strednú školu mám spravenu na Slovensku a tu mám správy dodatok ako majsterka kuchárom

autor
29. dec 2023

@katkaseiner dakujem za odpoved

tundra
29. dec 2023

V ktorom ste kantone?Nestalo by za zvazenie,zmenit miesto?Jednoduche to nie je aktualne nikde...Z mojho pohladu odist do nemecka je krok spät...Je to moj nazor,som v ch 10 rokov.Manzelka pracuje v gastro,takze som v obraze...Kolegova rodina (talian)zila v D 20 rokov,minuly rok prisli sem do ch lebo nedokazali nic odlozit.Nemaju to jednoduche ani tu,ale hovoria,ze lepsie ako v D.Dvaja kolegovia nemci,su tu cez 15 rokov a hovoria,ze v nemecku to ide dole vodou,tak neviem.Rezia na zivot je urcite v D mensia,ale aj platy.Ak chces napis sukromne..Prajem pohodovy Silvester a uspesny start do Noveho roka 2024.😉

rebrambora
29. dec 2023

My ideme presne kvoli tomuto z DE prec do Svajciarska 😄 Tam je ale v nasom odbore plat lepsi. Kazdopadne to, co si vymenovala, slo höre vsade. Volila by som Rakusko.

autor
29. dec 2023

@rebrambora Rakusko u nás neprichádza do úvahy 😅 známa tam odišla s rodinou a deti to v škole nemali vôbec dobre

autor
29. dec 2023

@tundra ďakujem za skúsenosť, my sme sa teraz presťahovali z Bernu do Zürichu (uz sme tu boli pred tym) ale ziadna vyhrá 🙈 a ďakujem tiež prajem krásny nový rok 😉

tundra
29. dec 2023

My zijeme na konci civilizacie😀,kanton Glarus...syn zije v Zurichu,u nas len na vikendy a teda ja si to neviem predstavit,tam zit.Mozno by stalo na zvazenie,ist na vidiek.Je pravda,vsetko ma + a - , ale co sa tyka napr.najmu,urcite je tu lacnejsie.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tundra
29. dec 2023

@walentina7 Vo Švajciarsku si platis zdr.poistenie sama,je to povinnost.Zamestnavatel s tym nic nema...Mozes si vybrat poistovnu,spoluucast a model poistenia.

klarasamuelko
5. jún 2024

Ahojte chcem sa opýtať Vás co žijete v nemecku ako mam zistiť ci potrebujem listok na vlak stuttgart magstadt. Ďakujem