Zije niekto v nemecku ?ako sa tam byva plusy a minusy dakujem pekne
Prosim specifikuj poriadne otazku... ako sa zije v nemecku je take vseobecne, ako sa zije na Slovensku...zavisi od lokality, prace, ako vsade...
@anjelicek26 Myslim to platenie najmu a praca ci sa to oplati dakujem
Kazdy mame uplne ine naroky a inu kvalifikaciu... dane a odvody mi robia polovicu mzdy.. takze hore krasna suma, dole nie az tak... toto si dobre zvaz, byvanie podla lokality, to iste prijem... a hlavne, aku pracu chces vlastne robit, ci ides sama, ci muz, ci deti... ci chces pendlovat, alebo tu trvalo zit...
@anjelicek26 Chceli by sme na trvalo odist a zmyslame ze kde by to bolo fajn mame dve deti 14 a 12 rocne ...Najprv chce odist manzel ma pracu kde ponukaju 16 eur na hodinu v cistom neviem ci je to dost Viem ze podnajmy su tam drahe mesto je Hannover...
mojej sesternici sa tam dobre žije a sused ten sa vrátil, že tu mu je lepšie.
No to je skoro minimalka, co ti ja viem...to jedine, keby pracujete obaja... hlavne Hannover veru, ked chcete aspon trojizbak kvoli detom, nech maju sukromie...
Pri 14r a 12r môžeš robiť na plný úväzok. Neviem ako ste na tom s rečou. Dá sa zarobiť,ale sú aj náklady. Nám sa viac oplatí takto keď som ja s deťmi na SK a manžel v Nemecku. My sme do júla žili v Mnichove a to bývanie bolo strašné. ako skončil covid a začala vojna nám dali bývanie o 400e hore
Najskôr 200e a potom zrazu o rok 200e.
Veľa ľudí zostáva a veľa ľudí sa aj vráti. Najlepšie je vyskúšať, to sa neda napísať,že je tam lepší/horsi život ako na SK. Mame kamarátov s myšlienkou prísť na 2r a sú tam už X rokov a neplánujú návrat, mame kamarátov kde plánovali zostať a vrátili sa(aj my sme plánovali zostať v Nemecku)
Tak za 16 eur na hodinu sa ani neunuvajte, môj syn ako úplný začiatočník, pomocník na stavbe, dostal 18€
@mamelka ano ja planujem ze budem tiez pracovat ,len on tam chce ist ako prvy najst podnajom a tak no ale ked 16 eur je malo tak to si este premyslime
Tak robia aj za menej. Píšeš,že je to v čistom. No v takom aldi viem,že mali viac...ak má, že mu zvýšia plat každý rok, tak prečo nie. Niekde človek začať musí... možno by ste mali lepšie keby ide on, skúsi a ak dokáže on niečo odložiť, tak choďte aj vy... ale neviem či by som riešila najskôr malý byt a potom zas väčší. To sťahovanie je tiež nákladná záležitosť.
Pozri, tak ti napíšem, každá rodina ma určitý štandard. Niekto na stravu dokáže minút 1000e pri 4cl rodine,niekomu stačí 600e, niekto potrebuje ísť do reštaurácie 3x do týždňa, niekto max 1x za mesiac ak vobec... tie náklady na život si vytvárame v prvom rade my. Samozrejme pri 4cl rodine nemôžeš očakávať,že nájdeš 2izbak, jedine 3izb byť,takže aj nájom bude vyšší. Teraz neviem koľko sa platí vopred,my sme museli dať 3m kauciu, niekde sa mi zda len 2mesacnu. Najlepšie je sadnúť, zapni fb, pridaj sa do skupiny Hannover (určite je taka) a hľadaj cez lupu ,,bývanie, nájom, práca,, a vyhodí ti X informácií. My sme išli do Mníchova. Vo februári 2013 som manželovi povedala,že buď ideme aj my do Nemecka a budeme spolu alebo on naspäť a v máji 2013 sme sa sťahovali. Chceli sme skúsiť.
Keď neskúsis možno budete ľutovať. Roky nevratis spat. Keď skúsiš tak budeš môcť vedieť porovnať. Nikde nemáš napísané,že tam musíš naozaj zostať. Nebude sa vám páčiť, tak sa vrátite.
Ako baby pisu … MUC je strasne drahy, aspon najomne … 3 izbak Teraz nenajdes pod 2000 … takze na najomne aj v Hannoveri rataj min 1300€, takisto auto atd … rataj min 2000-2500€ fix naklady - najomne, energie, doprava, do skoly treba stale nieco … zaroven by som rozmyslala nad tym aku uroven jazyka maju deti a vy. Nemecko ma iny skolsky system ako Svk a mas relativne velke deti. Ako su na tom s ucenim, kolko im vies pomoct atd … ake maju plany do buducnosti … mala by som velky problem s tym aby moje dieta skoncilo na nejakej Hauptschule. Nie je to len o peniazoch ale o celkovych moznostiach pre celu rodinu.
To by som hlavne zvážila, či dostaneš deti na nejakú dobrú školu a nie na Hauptschule (tam majú v tom veku ako máš ty deti na úrovni druhej triedy na ZŠ, takže si vieš predstaviť, akí intelektuáli tam chodia), proste či ich dostaneš na gymnázium alebo min. realschule.
Nájom atd., to sa určite dá, keď budete pracovať. Kolegyňa, ktorá sa nasťahovala sem s väčšími deťmi ma tento problém so školou
Zijem v DE.