Nosenie detičiek v zime

majdus
28. okt 2015

Ahojte, maminky🙂 Kedze zima pre nosenie deti v satke alebo nosici uz nastala, aj ked nesnezi, rozmyslam, co by bolo najvhodnejsie si zakupit, pripadne dat usit. Ak mate skusenosti, radte. Nech uz mozem nosit aj ja.
Este k noseniu..My mame 2mes babo, ma uz cez 6kil. Doma mam elasticku satku aj manducu. Pri prvom synovi som pouzivala od 2mes cca manducu, ale pri druhom som si zadovazila aj satku. Este stale si ju neviem poriadne uviazat, tak aby som nemala pocit, ze mi pada. Davam si ho do satky na kojenie, takze ho mam dost nizko. Da sa vam dat take male babo do satky aj bez kojenia? Dala by som si ho vyssie, ale ked je hore, tak sa vzpiera, kym nema cicu v puse. Cize ho davam do satky tak, aby mohol papat. No a kedze sa mi neda cica dat prilis vysoko, tak je potom dost nizko. V manduke som ho mala len raz. To sa vzdy spotim, ked mu chcem dat nozicky do spravnej polohy, takze ho radsej davam do satky. Ale chcela by som sa citit v pohode a nepridrziavat si ho dole pri chodzi z dovodu, ze mam pocit, ze sa smyka. Hm. Nechcem byt sklamana z kupy satky, asi ju len neviem viazat, ale asi to poriadne neviem.
No a teda k tomu noseniu v zime.... Co pouzivate vy? Kapsu alebo vsadku zazipsovanu priamo do bundy? Nie som si ista kapsou, ci mi nebude zima, ak ma byt priamo na mne, nie na mojej bunde. Alebo mikinu so vsadkou?
Ja uvazujem nad vsetkym, ale chcem nieco, co je prakticke, com nam obom nebude prilis teplo, ze sa budeme potit, ako dietatko vlastne do takychto chranicov obliekate, chcem mat skryty krk.
Uvazujem aj nad tym, ak by sa nasla sikovna krajcirka v nasom okrese (LM, RK) ktora rada sije, ze by mi usila tie vsadky na moje bundy a aj vlozky na ochranu krku. Ak by navrhla rozumnu cenu. Vdaka za Vase postrehy, skusenosti a rady. 🙂

alysea
28. okt 2015

Ja mam vsadku do bundy, dala som si usit a zipsujem do mojej beznej bundy. Ja uz dcerku nosim pomenej, predsa len ma uz viac ako 2 roky ale do roka a pol som ju nosila vylucne v satke a zboznovali sme to obidve.Skus popozerat videa na youtube, myslim, ze len potrebujes nacvicit viazanie a pojde to. Skus kapsu s krizom von alebo dnu. Tiez pozeram, mas elasticku satku a dietatko ma 6 kg, elasticke satky sa pri vacsej vahe natahuju, mozno aj tu je problem, ze sa Ti neda dobre dotiahnut. Ja pouzivam didymos satky (viazala som ju este ked mala len 2 kg a vladala som do 8 kg) a manducu od roka a pol na chrbat.

zltalienka
28. okt 2015

Aj ja som zvedava, co zienky napisu. Aj ja by som chcela ... potrebovala nosic, v ktorom sa nespotim 🙂 Kazdy den odprevadzam starsieho syna do skolky a kym je popreobliekany, ja mam pod satkou komplet mokry chrbat. A to mu pomaham iba minimalne, vacsinu zvladne sam. Tiez mam 2 mesacne, takmer 7 kilove dieta. Aj v manduce sa clovek poti? Prave tu som zvazovala kupit.

majdus
autor
28. okt 2015

@alysea jo, mam elasticku liliputi. Som si ju kvoli praktickosti. Je to rychle, len mi to poriadne nejde. Ano, ved cez videa sa to ucim. 🙂 Aj mne sa najviac vidi ta vsadka. Aj pri cestovani. Z tejto elastickej satky ho vyberiem lahko a kedze by na nom bola len vsadka, nemam zbytocne vela veci. Okrem toho by som to chcela na bundy svoje, co su pod zadok. 🙂

alysea
28. okt 2015

@majdus aj ja som volila vsadku prave pre to, ze ozaj rozopnes, babo vyberies, nemusis sa cela vyzliekat. Mam ju aj s kapuckou z nepremokavej latky, takze aj ked snezilo, len som jej prehodila kapucku a parada. Mne to ozaj velmi vyhovovalo. A k tomu viazaniu, ono najdolezitejsie je to riadne podotahovat, aby dietatko spravne 'sedkalo'. Tiez mi to dlhsie trvalo, kym som sa naucila to poriadne utiahnut. Tie prve mesiace som viazala hadam aj 15 minut kym som to nazberkala a tahala a napravala...teraz je to bleskovka, chce to len cvik.

majdus
autor
28. okt 2015

@zltalienka manduka je super, to ti mozem aj ja odporucit, ale takeho maleho prveho syna som nenosila v nej v zime, len doma. Nechcel lezat a spat ani za nic, tak sme sa nosili. Je oktobrovy, takze zacali sme von nosit na jar-leto. Ale druhy je koniec augusta a s kocom chodit a cestovat...uff, komolikovane, kedze autom jazdim zatial len s doprovodom. A aj na vylety chceme konecne zacat chodit, tak aj preto. A to spotenie, ach, presne tak.
Ja som tu manduku nosila teda az v obdobi, ked som sa nemusela naobliekat a jeho som vtedy obliekla do tepleho (overal, bunda a pod.), pripadne este prekyla dekou. Ale to mi bolo na ostaru. Preto som kvoli manduke kukala tie kapsy. Ze budem skryta aj ja aj on v teplucku.
Satka je super v tom, ze by som ho mala uplne na telo. Nasla som aj mikinu na nosenie tu na bazari v ocbhode, ale ta by bola asi len na chvilu, kedze bude rast. Preto chcem nieco univerzalne.

zltalienka
28. okt 2015

Zienky, co je to ta vsadka? @alysea, @majdus?

majdus
autor
28. okt 2015

@alysea a tiez mas elasticku? Ano, pri zrkadle sa viazem a kontrolujem. A vkladas ho tam spiaceho alebo aspon v pokoji? Lebo ja ked pred kojenim, tak sa vzpiera a po kojeni grcka. Tiez nic moc teda :-/.

majdus
autor
28. okt 2015

@zltalienka daj do googlu vsadka do bundy. 🙂 nechce mi skopcit adresu, tak skus ty.

alysea
28. okt 2015

@zltalienka vsadka je vlastne taky medzikus, ktory si vies zapnut do bundy aby si mala zakryte dietatko aj seba a aby si nemusela kupivat dalsiu bundu 😉

@majdus nemam elasticku, prave preto, ze viem, ze sa natahuju. Mam didymos to su pevne satky, ale mne vyhovuju. Ja som ju v satke nekojila, nakojila som ju, odgrgli sme a potom som ju viazala. Ja mam 3 deti, takze som potrebovala strasich nosit do skoly a tym padom som neriesila ci mala chce nechce...par krat aj poplakala pri viazani, lebo by bola radsej ozuzlavala nohy ale nakoniec sa jej vzdy pacilo, vydrzala mi aj spat 3 hodiny v satke.

jaannuusskkaa
28. okt 2015

Dievcence kde by sa dala ta vsadka zohnat???ci sa to sije na mieru???ako to je som v tom jelen a novacik v jednom 😀

majdus
autor
28. okt 2015

@alysea a da sa z nej lahko vybrat babo aj vo vlaku alebo buse alebo kdekolvek, ak by plackalo alebo bolo treba? Netreba ho pri tych pevnych cele rozviazat?

majdus
autor
28. okt 2015

@jaannuusskkaa na sashe.sk niektore zienky siju aj kapsu na nosic aj vsadky aj mikiny na nosenie aj bundy. Ja by som potrebovala niekoho, kto by mi ju vedel usit na moj kabat, aby som nemusela kupovat novu bundu.

majdus
autor
28. okt 2015

@jaannuusskkaa ale zalezi to od tvojej bundy, takze asi namieru. Aj na sashe si pytaju, aby si im poslala zips, ktory mas na bunde.
Ja som inak uvazovala, ak by aj som nemohla zohnat presny typ zispu, aky mam na bunde, tak poprosit sikovnu krjacirku, aby mi ho dako skusila nasit zvnutra bundy. Ked babo nebudem nosit, proste bude len skryty. 🙂

alysea
28. okt 2015

@majdus no podla uvazu. Z elastickej vytiahnes urcite lahsie. Ale su uvazy z ktorych nie je problem vybrat. Ja som inak zbehla s bundou do galanterky a skusala zipsy s ktorym sa skamarati. Treba vyskusat obe strany, lebo na jednom mi sadla iba jedna strana.

zltalienka
28. okt 2015

dakujem zienky, zase som sa nieco poducila, ta vsadka nie je samostatny nosic, nosic potrebujem tak ci tak. @alysea, @majdus

majdus
autor
28. okt 2015

@alysea super rada! Dik! 🙂

majdus
autor
28. okt 2015

@zltalienka ano, to ti treba 😉 manduku je ale lepsie nosit na bunde. Rychlo das diettko dole. Nas ma 2roky a manzel ho nosi v manduke - len je tazky taky naobliekany 🙂. To ho nosime na prechadzke, ked ideme v case spania von. 🙂 Rad sa v nej nosil odjakziva. 🙂 Takze manduka je super!

zdena12345
28. okt 2015

syn sa narodil na konci jula. V zime sme nosili v nosici (do 9kg) len neviem ci este k sebe otoceneho alebo dopredu- tak sme ho nosili ked vedl sediet. Naobliekali bundicku, na nozky tiez par vrstiev, rukavicky ciapocku a sup do nosica na prechadzku.

majdus
autor
1. nov 2015

@jaannuusskkaa
@zdena12345
@zltalienka
@alysea
Dievcata, tak sa nosime uz aj v satke. Mam tu elasticku, balim ho s kapsou von, takze do tej kapsy mu na chrbatik davam malu poskladanu decku. Nie je to fleece, len polyester. Obliekla som ho len do domaceho - body, kosielku, pancuchy a polodupky a na hlavicku ciapocku. Ta decka mu presahovala pol hlavicky, takze krk mal skryty. Boli sme vonku asi 3hodky, nespotil sa a ani ja. 🙂 Bol uz vecer, takze aj zima dost. Bol teplucky, ked sme dosli domov, tak som sa tesila. Zatial mam z tehu vacsie bundy, da sa mi dnu zapnut, ale vyzeram ako gula a dole mi fuka, preto potrebujem tu vsadku. 🙂
Takze, kym bude vacsia zima, kym bude vsadka, budeme fungovat takto. 🙂 A co vy, uz ste tento rok boli a skusili si nosenie v zime?

alysea
1. nov 2015

@majdus super, netreba ich babusit extra do satky. My uz len manducu. Vsak je velka uz. Tym oadom ju davam len na bundu a na chrbat. Ale kym som satkovala nebabusila som ju. Dolezite je hl. trciace nozky teplejsie zaodiet inak sa hrejete telom.

zltalienka
1. nov 2015

@majdus ja to este stale nemam poriesene. Starsich som nosila v satek pod zimnou bundou, ale teraz to uz asi nepojde, nakolko i ja som "vacsia" aj najmladsi je silnejsi ako jeho bratia, takze pred 3 tyzdnami, co sa tak ochladilo, som vzala zimnu bundu a ledva sme sa tam spolu v satke zapli. Manducu si budem moct pozicat tak vyskusam, ale zas to nie je riesenie do skolky, lebo tak nebudem moct v satni ani rozopnut vetrovku.
Kolko asi tak vyjde usitie vsadky? Material kolko a praca kolko? Dakujem.

jaannuusskkaa
1. nov 2015

@majdus ja zatial davam do tepleho overalu ktory bol nedavno v lidl-i.Malej dam body a pancusky a do overalu je to zatial fajn malej je teplo a aj sa mi lahko dava do satky takze kym nepridu tuhe mrazy tak sme zatial vybavene 😀

majdus
autor
1. nov 2015

@alysea my zacneme manduku az v decembri-januari. Rychlejsie ho dam do satky teraz. No a aj manduku budeme najprv pod bundu so vsadkou.
Inak, vcera som ho mala celkom pevno, nepadal vobec. Len bol zase az moc vysoko 😀. Ach. Ale lepsie ako nizko. A ked sme sa chystali von, tak si na posteli zaspal, kym sme sa s druhym drobcom obliekali. Takze sme tentokrat satkovali bez kojenia...az na omsi sa mi zobudil, tak som vyberala cicu. Esteze bolo nedaleko wc. Inak by to bol riadny stres, kedze bol moc vysoko 😕 😔 🙂
Povedz nam, kto ti sil vsadku a kolko ta vysla? Ono to asi nie je tazke usit, ked mas cas a sijes. Ja by som sa do toho strasne rada pustila, ale nieto casu na skusanie. Hlavne nie v tomto nasom mini byte.
@zltalienka nas druhy drobec mal 3,5kg pri narodeni skoro. A kedze papa normalne, tak aj pribera. Inak tu manduku, ak si ho oblecies do overalu, riadne zateplis nozicky (najlepsie do manduky nieco s ovcou vlnou alebo prirodnou kozusinkou) a hlavicku, tak ho mozes nosit aj von. Manduka sa da rychlo zlozit a teda aj babo vybrat, ked nie je pod bundou. 🙂 Aspon mne to slo rychlo. Vtedy som na zimu okukavala tie kapsy na manduku. Nasla som na nete dokonca navod a chcela ju skusit usit. Ale kdeze som sa k tomu dostala. Niekedy len vyvalujem oci, ako vela dokazu mamicky toho urobit. Niekedy fakt nieto casu a niekedy chuti. 😖 Ale, ak sa podujmem na to sama alebo niekoho na to nahovorim (mozno aj moju maminu, ta sije), tak ti dam vediet. Neviem, co to stoji, asi podla materialu.
@jaannuusskkaa supeeeer! 🙂 Neviem aky. Ja sa akurat chystam na prechadzku. Po manzelovi ma este taky retro overal vlneny, tak ten budem do vacsich zim. 🙂 Budem testovat. 🙂
Inak je to fakt super, mat dietko takto pri sebe. A este ked tak spinka anas aj chrapka 😀. A len tak si ist... 🙂

alysea
1. nov 2015

@majdus tak ja kebyze ju vladzem vpredu nosit tak urcite satkujem. Ale vzhladom na moju kontrukciu 😀 to nie je mozne preto uz len mamduca a chrbat aj ked vacsinou uz chodi sama. Len ked sa velmi ponahlam tak ju hodim na chrbat. Super, ze si ho zaviazala pevnejsie. Neboj pojde to. Lepsie vyssie ako nizsie urcite 🙂
Vsadku mi sila maminka. Ja som vsetko pokupila, a ona to usila. Inak som nedavno nasla ze sa da aj uhackovat taky ako tunel, skoda, ze eom to neobjavila, ked bola malicka, bola by som si to uhackovala.

jaannuusskkaa
1. nov 2015

@majdus nieco take....tiez mam retro overal pleteny este co som pouzivala ja do kociara ale ten som pouzivala pri drobcovi celu zimu....prveho som velmi nenosila bol vzdy v kociari....teraz mi na kociar len prach sada 😀 kedze viac vyuzivam satku a manducu na striedacku

zltalienka
1. nov 2015

@alysea a kolko cca stal material? vdaka

alysea
1. nov 2015

@zltalienka fuuuha su to 2 roky, neviem veru, nepremokava latka bola asi 10 ecky, zips, gumicka a take stahovacie gombiky dokopy mozno 5 a za 5 ecky som kupila deku v kiku na podsitie. Ale presne sumy si ozaj nepamatam uz.

majdus
autor
1. nov 2015

@jaannuusskkaa jej, ten vyzera teplucko. Ja mam taky tu z bazaru za par centov, fleecovy, ale az buduci rok vyuzijem 🙂. Je to velkost 74-80. Ale ten lidlovy vyzera fajne. Aj kapucku ma. Dnes sme boli neplanovane dlhsie, sli sme nakoniec aj na cintorin tiez neplanovane a veru uz bola vecer riadna zima a fukalo. Drobec sa uz mrvil, reku..skoda, ze nema kapucku. Ale trochu mi dnes sklzol, sli sme von papajuc, tak sa mi dala riadne zapnut bunda, ani ho nebolo vidno.

@alysea inak, co sa tyka toho nosenia na chrbte v manduce, tak s tym veru este nemam skusenost. Nas prvy mal v piatok 2 roky, takze to som ho este zvladala nosit vpredu, no a potom som otehotnela s druhym drobcom. Manzel nosi na prechadzky len manduku, ale dava si ho dopredu. 🙂 No a na tury mame poriadny nosic. Aj dnes boli na Baranci.
Ano, na to ponahlanie sa je to super. Ja som tak lietala na vlak, ked som sla k nasim. 😀
Sikovna maminka 🙂

@zltalienka dnes som pozerala strih na tu vsadku. Neusila by si si aj sama? 😉 A aj mne 😀.

jaannuusskkaa
1. nov 2015

@majdus A ty mas elasticku satku??ja som ju mala na zaciatku ale akosi som si nevedela zvyknut aj ked som isla dlhsie tak mi mala klesla...teraz mam pevnu a robi sa s nou super 🙂

majdus
autor
2. nov 2015

@jaannuusskkaa jo, ja mam elasticku. Som si ju kupila v domneni, ze sa s nou lahsie robi ako s pevnou. Ale ako vravis a aj ine vravia, aj s pevnou sa lahko, len to chce cvik. No, manzel vravi, ze uz nemam vymyslat, ze mame manduku. Tak uvidime 🙂.