maly ma 6m a skoro 8kil..od mala ho nosim , lebo mal aj reflux a aj ho rada nosim, ked ideme von .sme dvaja,a nie ja a kocik.
moj chrbat to ale prestal zvladat 😒 teraz ked ho nosim picha ma az sekne v krioch.minule sa mi zablokoval cely chrbat, muz ma musel zdvihnut s postele.
mam oslabeny chrbat-hlavne krize, sa mi daco pri porode pokaslalo.
maly je na nosic zvyknuty, teraz ma aj tak obdobie placu, takze ked ho nenosim v podstate stale place.
viete mi poradit ako ho nosit, ako si posilnit chrbat?
nosim ho zatial na bruchu..odkedy mozem na chrbte?
alebo nenosit 😒 ved som uplny kriplik
@swojska ahoj, neviem zhodnotiť ergo a jeho pôsobenie na chrbticu, ale ja nosdim malu v šatke a zatial nemam žiadne problemy a je ťažšia od tvojho synčeka. Pri ergu su popruhy na chrbte prekrižene?
Ak je to spôsobene skutočne len tym oslabenym chrbtovym svalstvom tak jediný cvik, ktorý poznam na chrbat bez naradia je, že si lahneš na chrbat ruky das za hlavu a dvihaš od podložky hlavu krk a hrud.. vyskušaj
http://store.ergobaby.com/baby-carrier/organic-... je to takyto nosic,,,proste ked si ho pritiahnem okolo pasa ide ma slahnut.ramena nema prekrizene
ahoj, v ergonomicko nosiči by nosenie nemalo pretazovat tvoju chrbticu. ked bolia kríže najčastejšie je problém v slabom dotiahnutí bedrového pásu. aký máš nosič konkrétne? odporúčam dať bedrový pás vysoko na bedrá a poriadne dotiahnuť aby neodstával aby pod váhou dieťaťa netlačil na kríže. ak sa dá môžes vyskúšať aj kríženie popruhov. na nosenie vpredu je uz dost tazký takze najlepšie ti bude začať s nosením na chrbte, 6mesačné možes už bez nejakých obmedzení dávať na chrbát, len treba opatrne a pomaly skúšať. kuk na moj fotoblog, mám tam clanok o noseni na chrbte, netreba sa toho bát, ja som moju nosila od 4 mesiacov vzadu, lebo uz mi bola velmi tazká (tiez 8kg). postupne mi chrbát zosilnel a teraz ju už vládzem aj vpredu nosiť ked treba a má 13kg. no pokial más naozaj vazny zdravotný problém, nenechávaj to len tak a konzultuj s ortopédom aby sa ti to nezhoršovalo. posielam pozvánku do skupiny "nosíme naše deti" ak chces, pridaj sa 🙂
@swojska
@swojska jasne, treba uplne dotiahnut aby sa dieta pri predklone neodlepilo od tvojho tela. to velmi pomoze k pohodliu nosenia. ale samozrejme nie az tak ze budete stlačení a nebude sa dat dýchať 🙂 nevadí ked sa spotí, treba len zvolit vhodné oblečenie, najlepšie nejaké funkčné body z bambusu alebo merina. ale postačí aj bavlna. pozri v skupine vpravo sú označené príspevky, odkaz #leto
hmm ja nosim malu v satke (16kg) vacsinou vvpredu lebo vzau sa jej nepaci (nevidi mi tvar a nemoze tak dobe komunikovat a napodobnovat - to je len moj nazor preco) uvazovala som tiez nad nosicom no ked som sa u docitala ze sa v nom nosi trochu inak, neviem,..... ale k tym krizom, mna tiez sakramentsky obcas bolia, a aj v satke, bola som u ortopeda a tam mi to Dr. vysvetlila tak ze sa mi roztiahli bedrove kosti tehotenstvom a v krizovej kosti ide nejaky nerv ktory sa pri opatovnom stahovani zasekol, povedala ze po poroe to moze zmiznut do roka az 3 alebo ani nemusi a ze kazdym porodom to bude pravdepodobne horsie.....coz je uplne "super" lebo teraz mam niekedy stavy ze neviem vstat z postele lebo sa mi zasekne akoby bedrovy klb na nohe + ku tomu akoby aj krize a strasna bolest, takze niekedy sa kmasej aj 15minut z postele alebo aj ked si sadne na zem k malej a opriem sa v nevhodnej polohe je to podobne, v tehu mi to zacalo posledne asi 4 mesiace, .....a neexistuje vraj na to nic co by pomohlo,......dufam ze to nie je tvoj pripad ale kazdopadne navstiv ortopeda aby si vedela na com si, a mozno by som to riskla u teba aj s vyskusanim satky, myslim ze na nej je lepsie aj to ze ked uvazujes mas uvaz cez pas (aj chrbat) sirsi ako na nosici a tym sa mozno lepsie rozlozi vaha, chcelo by to vyskusat, prajem aby si nasla vhodne riesenie na nosenie, pretoze je to naozaj super vec 🙂
Ahoj🙂 Tak trošku napíšem. Najprv: ja som mama - nosička. Nosili sme sa od cca mesiaca, plus-mínus. Aj doma, aj vonku - malý bol a je "veľmi rozmaznaný"🙂 Šatiek a nosičov sme používali 4 druhy (najdlhšie asi pevnú šatku), nakoniec ergonomický nosič (patapum toddler - ktorý je fakt super "po období šatky" - o chvíľu by si ho/ alebo niečo ako ergo... mohla skúsiť:🙂 Ale: mali sme doteraz 5 kočíkov tiež... píšem to, lebo keď už píšeš a píšete baby o ťažkostiach s chrbtom, to už nie je dobré. Vtedy si treba oddýchnuť. Pravidelné nosenie som ukončila asi v 11 kg váhy malého, potom som už cítila, že je to veľká záťaž, aj počasie bolo veľmi horúce, tak sme si dali pauzu... potom mal malý rád kočíky a nosiť tak zo špásu🙂 Okolo 6 mesiacov bábätko zvládne aj pobyt v kočíku "v rámci srandy", a určite to nevyhodnocuje, že ono je "tu" a mama "tam"🙂 V rámci upokojovania môže byť bábätko aj s nejakou hračkou v kočíku (aj v hlbokom) - ležkať si a hrať sa, ale mali by ste to "trénovať" vtedy, keď má dobrú náladu🙂 Postupom času budeš potrebovať nové finty, ako ho zabaviť a seba nezruinovať... myslím, že mu budeš robiť program, takto aktívnejšie🙂 (keď si sa dala na nosenie🙂
@mojong ahoj🙂 tak toto tvoje nosenie je už trochu extrémne... riskuješ... že už chrbát nedáš dokopy! Väčšie dieťa sa v nosiči nosí lepšie. Nie je to také "ťažké", ľahko sa nasadzuje a je asi aj pohodlnejší pre dieťa. Vzadu by to bolo fajn, nosič nosenie vzadu nejak lepšie umožňuje🙂 Ale už to veľmi nepredlžuj. No a podľa mňa by si už mohla dovoliť 16 kg bábätku, aby spoznávalo svet aj z inej perspektívy🙂 Prepáč, keď to vyznelo nejak útočne, to som nechcela, iba ma šokovalo, že si tak dobrá mama aj navzdory tomu, že sa totálne ničíš. pa, j.
@jankali no kocikovala by som keby sme nasli idealny kocik, skor skusam :D le uz mala skor beha, a satkovanie je doplnok k behaniu a kocik k satke :P ide o to ze moje dieta odmieta byt v satke inde ako v predu takze,.....ja by som ju nosila aj na chrbte aj na boku ale Emmka strajkuje ako nahle je inde....neviem ci sa nicim, chrbat si zvykol svali sa prisposobili,.....ako mala priberala tak to bolo take ako by som pridavala kila na cinke pri cviceni :DD ale uz sa nenosime tak casto a dlho,....aj ked posledny tyzden je dost nosivy lebo mame vzdory a skusanie nervov mami revom do kedy vydrzi nekupi a nedat a neurobit co chce potomok......uvidime dokedy vydrzim....a kto sa vzda skor :D
Inak ja mam satku storchenwiege Leo, a je suprova, stale je tvarovo ako ked som ju kupovala aj farebne a nic jej nie je a je fajna pevna 🙂 no ale ten nosic by som brala len ta cenaaa, ......hmm ja by som si ho aj usila len rozmery by bolo treba odkukat nazivo....
@mojong nosič, keď Ti pasuje je fajn, hlavne na nosenie vzadu a pre deti, čo sa už nechcú nechať "omotávať" šatkou. Ak by si chcela šiť, nejaké návody sú tu:
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/behulka/clan...
@behulka ahoj dakujem, mei tai som uz sila to je u nas taky rychlo nosic do auta ked treba vybehnut do obchodu a mala zrovna nema naladu do kosika a chce sa valat po mne 🙂 ......chcela by som nieco take usit ako je ergo alebo manduca, uvidime.....rozmery by mali byt asi rovnake tak nieco skusim ;) este raz dakujem 🙂
@mojong ja mám patapum todler odložený - je to originál a poviem ti, že tam veľmi nie je čo "podliezť"".. jednoduchý pás okolo bedier, jedna placka za chrbátik dieťaťa a popruhy... Ono to nemá asi nejaké "ergonomické výpočty", len podľa strihu to zošijú.. Kukni bazárik, ráno som videla nejaký tmavomodrý za 18 aj s poštou, myslím, že to nie je zlé🙂 Ja už teraz by som volila nejaký nosič s vreckom na chrbátiku, kde sa dajú vreckovky alebo plienka.. Sranda, ako si ma chytila svojim príspevkom🙂 tak sa teším spolu s tvojou malou, že je tak max. vychádzaš v ústrety🙂 Môj malý si nič nevynucoval, takže neviem, aké by to bolo "robiť mu proti vôli" napr. v obchode.
@jankali jj asi predsalen vyskusam nejaky ten lacnejsi variant, myslim ze by ma to asi viac vyslo keby som si usila ako takto kupila ;) hehe dakujem a som rada ze aj takto sa dokazu este tesit ludia :D my mame teraz maximalne opickove obdobie, ale u nas je to sposobene tym ze sa mala citi byt trhana odomna starymi rodicmi ktory su u nas teraz castejsie a predtym chodili zriedkavejsie a ona si to tak neuvedomovala ze je bezomna, ......potom bola dlhsiu dobu 24 hodin denne iba somnou takze teraz kazdy kto sa s nou chce hrat ju chce odomna zobrat "nasilu" ......niekedy je to uz dost na nevy, ale zvladam to.....dnes napr som nemohla ani navarit poriadne lebo celi cas mi mala sedela na nohe a drzala sa ma ako simpanz okolo lytka.....bolo to dost komicke......a stale len Mama mama mama......hadam ked navstevna vlna utichne tak sa za nejaky cas zas viac osamostatni, dovtedy budeme dve opice 🙂 .....ale okrem toho ze je niekedy uz hrozne tazka a pri niektorych cinnostiach sa od nej neda pohnut je to uplne super mat to moje "malicke klbko" stale pritulene a vediet ze ma potrebuje,.....niekto by ma za toto uz ukamenoval ale je to moje dieta a aj jej aj mne to vyhovuje a nikoho do toho nic ako sa mi mojkame este stale, .......minule som vbehla do jedneho sekacu v meste a tam na mna predavacka spustila ze toto satkovanie nie je normalne a ze budem mat krivu chrbticu aj ja aj moje dieta a ze bude nesamostatne a stale mamickyn maznacik .............mam na to svoj nazor a kaslem na jej reci......kolko zien v domorodych kmenoch nosi svoje deti v satke alebo nejakom nosici aj do vyssieho veku......a nikto tam nema problem so skoliozou ani s inymi krivostami chrbtice,.....tam kociky myslim ani nepoznaju,.....to len my vyspelci sme vykriveny z toho lezania narovno......a nesamostatne,.....myslim ze deti nosene sa rychlejsie ucia lebo su priamo pri zdroji a mozu stale odkukavat reakcie, slova, mimiku.....a pritom sa citia v bezpeci nei su stresovane,.....a ked uz su "naucene" tak maju v seba aj sebadoveru a vedia ze keby sa nieco nevyvrbilo maju sa kam vratit lebo mama tam je a nebude ich stresovat este aj tym ze ich nezdvihne a neprituli ked to oni tak citia a potrebuju.....vsetko ma svoj cas,.....to len nasa spolocnost chce vsetko uponahlat a urychlit.....porody, osamostatnenie....sme nuteny zit v zrychlenom case a rychlej dobe......
boze ale toto uz ma pramalo spolocne s povodnou otazkou temy......pardon nechala som sa uniest 🤐
ahoj no, nosic je fajn len malej sa v nom nepaci,....teda na chrbte, takze velmi som si nepomohla a okrem toho sa mi zda uzky,.....myslim ze ostanem pri satke,......hmm :(
no jedine co ma napada je posilovat brusne svaly a tiez chrbat, nejake jednoduche cviky sa daju najst aj na youtube, tam je snad vsetko, na nosenie na chrbte je este asi maly