S kočíkom do MHD

11. apr 2024

Ahojte baby chcem sa len opýtať tie ktoré chodíte autobusom do mesta s kočíkom. Je šofér,, povinný,, vám s tým kočíkom pomôcť alebo nie. Mám spoj kde je väčšinou prázdny bus no bojím sa kto mi s kočíkom pomôže a nie vždy sa dá naraziť na milého šoféra...

liaka
11. apr 2024

Určite šofér nie je povinný. Má zodpovednosť aj za tržbu, minútové státie ( aby nenabral meškanie) ...

adka998
11. apr 2024

Áno, keď idem do mesta alebo cestujem niekam tak len mhd. Neviem v akom meste si a či máte nízkopodlažné autobusy, lebo tu v ZA už mame všetky trolejbusy nizkopodlazne, čiže žiadna pomoc od nikoho nie je potrebná. A ak nemáte nízkopodlažné, tak vždy sa nájde niekto, kto ti pomôže, ak o pomoc požiadaš. Žiaľ dnes to už nie je samozrejmosť. A ak by aj nikto v okoli nebol, myslím si, že šofér by nemal mať problém ti pomôcť nastúpiť a vystúpiť s kočíkom. Tak isto keď je povinný pomôcť vozíčkarovi vytiahnuť rampu z autobusu na chodník.

martinka17
11. apr 2024

Vodič nesmie opustiť kabínu autobusu a nechať ju bez dozoru, aspoň v KE je to tak. Musel by požiadať cestujúcich aby opustili autobus, zavrieť dvere autobusu - pomôcť danej osobe nastúpiť a potom by smeli ostatný nastúpiť a autobus by mohol odísť.

adka998
11. apr 2024

@martinka17 a ako to je keď musí vyklopiť rampu? To všetci musia vystúpiť a znovu nastúpiť? To mi príde ako hlúposť.
Tak isto keď mu spadnú troleje, vystúpi, kabínu necháva bez dozoru, opraví troleje, nastúpi a ide ďalej…

martinka17
11. apr 2024

@adka998 áno, podľa pravidiel by to tak malo byť. Hlúpe možno, ale aj vodič musí byť chránený. V KE sa stalo, že si vodič električky prehadzoval výhybku a cestujúci vletel do kabínky a ušiel s električkou. Tiež asi hlúpe, ale stalo sa.

adka998
11. apr 2024

@martinka17 zvláštne no, akože áno na jednej strane to dáva zmysel, ak sa kabína nedá zamknúť ale na druhej strane si neviem predstaviť, aby všetci museli vystupovať zakaždým, keď mu spadnú troleje alebo ide niekomu pomôcť. Ako som písala vyššie, ja cestujem len MHD keď idem sama s dcérou a nikdy sa nestalo, že by sme museli vystúpiť keď vodič opustí kabínu, preto mi to príde zvláštne. Ale tak všade sú iné nariadenia. A bola som aj pri tom ako vodič musel vytiahnuť rampu na chodník pre vozičkára a tak isto bol mimo kabíny, čiže si neviem predstaviť, že by som potrebovala pomôcť alebo že by potreboval pomôcť nejaký vozíčkár a vodič by mi zahlásil že mám smolu, lebo bude mat meškanie alebo že kvôli mne by museli všetci vystúpiť

lucik194
11. apr 2024

nie, nie je povinny, v BA tiez nepomahaju (ale tu je uz velka cast mhd bezbariérova).

ja som si vzdy na zastavke vyhliadla nejakeho mladika alebo skecnu a poprosila ich o pomoc, vzdy pomohli.
len vzdy treba ukazat miesto, kde maju kočík chytit

viestta
11. apr 2024

S kocikom nemusi pomahat ak ide o nizkopodlazny autobus. Ale ty mas predsa usta, vies poprosit niekoho aby ti pomohol nalizit kociar ak to sama nezvladas. Ja som s kocikom casto cestovala vlakom, budo som poprosila nejakeho chlapa, ktory mi ho pomohol nalozit a vylozit alebo mi pomohol sprievodca. V autobusoch som to zvladala s pomocou spolucestujucich ak som potrebovala, tak isto v primestskej doprave, kde nechodia nizkopodlazne autobusy, len som oznamila vodicovi, ze nastupujem s kocikom, kupila listok a nastupila som.

martinka17
11. apr 2024

@adka998 ja píšem čo je dané z pohľadu BOZP - druhá vec, že sa to porušuje, lebo to "nedáva zmysel" aj keď to má opodstatnenie.

adka998
11. apr 2024

@martinka17 hej jasne, veď ja rozumiem, len píšem že mi to príde pritiahnuté za vlasy. Ale takých veci je tu veľa 😂

ivangeline
11. apr 2024

Vodič ti nepomôže. Skôr spolucestujúci vedia byt ochotní ale nie je nič zložité naložiť kočiar a vyložiť. Aspoň nie v KE.

rozculena
11. apr 2024

v živote,a to mám už dosť rokov,som nevidela,žeby šofér nakladal kočík.

jeennyv
11. apr 2024

Ochotni ludia pomozu alebo si bohuzial pomozes sama, ked neboli nizkopodlazne spoje, kocik pod pazuchu pomaly a ides ale ludia stale niekto pomohol….a ked nic, v mhd by malo byt oznacenie pri case, ci je spoj nizkopodlazny…v sadke je to zlozitejsie, ake tie pomoc sama ci druhi ludia a ako nic v zlom…ale aby vodic pomahal..ako nie je tam na to…to nie hejt voci mamam a kociararom, ale…denne zeny cestuju s detmi a vodica kvoli tomu nevolaju…

nikpa
11. apr 2024

Nikdy som s kočíkom ani s karickou pomoc do busu nepotrebovala. Dnes sú nizkopodlazne a nie je problém do nich dostať kočík. A to som chodila dokonca s kočíkom a ešte ďalšieho 3 ročného za ruku.

kleopatra114
12. apr 2024

Ešte som nevidela šoféra , čoby pomáhal s kocarom .

simca06022011
12. apr 2024

Véd píše ze tam nik nie je... ja u nás napr tiež v 90% nastupujem sama a do prázdneho... tak ústa.by mi.boli na nič.

thoughtfulweirdo
12. apr 2024

@simca06022011 ďakujem za tvoj komentár, už som myslela, že vôbec nikto nečíta 😅

viestta
12. apr 2024

Podotykam, ze pani si pomylila MHD (mestska hromadna doprava) a primestsku dopravu. Primestske autobusy nie su nizkopodlazne.