Zvýšený prolaktín z liekov

lucia851
26. dec 2021

Ahoj aké problémy vám robil zvýšený prolaktin? Mne sa tvorí mlieko v prsiach ale neviem ci aj to ze mam už pár dní po menzese a každé ráno mam bolesti ako menštruacne kŕče a silné bolesti v celej chrbtici. Som čítala že zvýšený prolaktin môže spôsobiť aj osteoporózu.

romea
26. dec 2021

@lucia851 a aké lieky uzivas? Áno niektoré spôsobujú lakťaciu, no nedá sa s tým nič robiť, len si nato zvyknúť, samozrejme ak sa nedajú zmeniť lieky

lucia851
autor
26. dec 2021

@romea užívala som sulpirid, a teraz mam tiapridal. Sulpirid mi tvoril to mlieko a neviem ci mi aj ten tiapridal to nerobi

romea
26. dec 2021

@lucia851 bežné tieto psychiatrické lieky tvoria mlieko, máloktorý to nerobí, je mi ľúto

lucia851
autor
26. dec 2021

@romea ale viaceré co som brala mi nerobili mlieko, len ten sulpirid a neviem ci aj toto alebo to mam ešte zo sulpiridu

romea
26. dec 2021

@lucia851 povedz psychiatrovi, mozno ti ich môže zmeniť za iné a vyskúšať, len ak ti to dobre robí na psychiku, by som radšej nemenila a zmierila sa s tým mliekom, lebo nastaviť dobru psychiatricku liečbu trvá niekedy dlho

lucia851
autor
26. dec 2021

@romea mne robil výborne aj ten sulpirid ten asi najviac ale nemôžem ho lebo ma hormonálne celú rozhadzal.Ten tiapridal mam na upokojenie, ale niekedy som aj tak nervózna ako aj dnes lebo mam furt hrozne bolesti v tele a už neviem z coho

euka210
26. dec 2021

@lucia851 psychiatricke lieky to robia, ja som mala hrozne dlhe cykly kvoli antipsychotikam, zmena lieku a zrazu problem prec...hoci tiez zvysuje hladinu pise v letaku.
Treba povedat lekarovi, nech zmeni liek. Poznam jednu, co tiez sa jej tvorilo mlieko po jednom lieku.

lucia851
autor
29. dec 2021

@euka210 a môžem tie lieky brat aj keď to zvyšuje ten prolaktin?

euka210
29. dec 2021

@lucia851 ...a mozes bez tych liekov fungovat?
Ja bez nich neviem fungovat, nieto zit ako vacsina ludi. Keby som nemusela, tak neberiem lieky.
...su to ich vedlajsie ucinky, ale treba hladat taky liek, co robi najmenej zle.

lucia851
autor
29. dec 2021

@euka210 mne veľa mi pomáhajú, ty aké užívaš? A tiež máš mlieko ci zvýšený prolaktin?

euka210
30. dec 2021

@lucia851 brala som Rispen a ten mi predlzoval cykly aj na 40-50d...ale dojcila som dlho, tak som to pripisovala dlho tomu...asi 4r som ho brala. Pred rokom mi zmenili na Questax a cykly hned normalne 28-30d. Ziadne negativa necitim pri nom, len utlmuje, ale ja beriem na noc co je dobre.

lucia851
autor
30. dec 2021

@euka210 to by mi tak nevadilo ale ja mám mlieko a bolesti v prsiach a v podbrušku

romea
30. dec 2021

@lucia851 ono musíš zvážiť ci ti robia na psychiku dobre, inak. By som nemenila, každý liek. Ma nejaké vedľajšie účinky, brala by som to mlieko ako menšie zlo