Je tu niekto komu zistili v krvi zvyseny kortizol??? Chcela by som vediet ci niekto nato nieco uziva ci su nato lieky.
Ak je zvýšená hofnota kortizolu môže to byť aj stresom ... ale mlže to byť pri nadprodukcii tohto hormonu nadobličkami alebo hypofýzou..tam sa doplnajú šete parametre ACTH..a treba urobiť dexametasonový test.. t zn že ráno sa zoberie krv na kortizol... večer o 23.00 sa podá tbl dexametasonu...a na druhý de sa odoberá zasa kortizol. normálna reakcia by mala byť hodnota kortizolu 50% a menej v porovnaní so vstupnou hodnotou kortizolu. ak klesne ta to bola len prechodná takzvan funkčný stresový hyperkortizolizmu....ak k takému poklesu nedôjde tak sa pátra po tom prečo je ten kortizol zvýšený.. či tumorom ktorý sa nachádza na úrovni nadobličiek.. alebo hypofýzy...alebo to môže byť v rámci tzv paraneoplastických prejavov..t zn že tumor kdekolvek v tele.. sú na to funkčné testy apodla hodnôt kortizolu v krki a moči sa vyhodnocuje,ktorá z tých eventualit prichádza do úvahy...
@bashee a nespominas si aku si mala hodnotu?
@braute stresy nemam mala som aj zvyseny prolaktin ale bol pod 50 tak neviem ja mam zbierat v nedelu 12 hodin moc z toho doniest vzorku a v pondelok musim behat na krv rano o 7 00 11 00 a 17 00
ja som užívala ADRENALUX a pomohol mi. Ešte mi zostali 4 ks.
Mne zistili, ale nebol extremne zvyseny, len mierne. Idealne podporit nadoblicky, pretoze tie su v pripade vysokeho kortizolu vycerpane. Uzivala som adrenalux, maca kapsuly a koren zihlavy v tabletkach. Mozes uzivat aj ashwaghandu, zensen a podobne adaptogeny. Prestat docasne pit kavu a cierny caj. Davaj si aj kupele v epsonskej soli ak mas vanu. To ta zrelaxuje. Odporucam aj homeopatikum sedatif pc. Drzim palce