Zvýšený kortizol a problém so spánkom

8. jan 2024

Ahojte , je tu niekto kto mal zvyseny kortizol a nemohol spavat ?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aaadkaaa
8. jan 2024

Mala som to tak,ale kortizol len z krvi zistovany

hugger
8. jan 2024

@taynee aky lekár robi taky rast a co je ten provokačný?

hugger
8. jan 2024

Autorka: nevies zaspať alebo sa budis o tretej?

autor
8. jan 2024

@hugger neviem zaspať :( máte skúsenosť s tým?

autor
8. jan 2024

@aaadkaaa a prešlo vám to ? Mala ste z toho aj nespavosť?

autor
8. jan 2024

@taynee slinny test len

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aaadkaaa
8. jan 2024

Ano, preslo a ano,mala som obrovsky problem s nespavostou

autor
8. jan 2024

@aaadkaaa z coho sa vam ustalil ten kortizol ?

autor
8. jan 2024

@taynee nie vobec

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aaadkaaa
8. jan 2024

Netusim. Mala som ho vysoky v tehotenstve,par mesiacov po porode uz bol na tej hornej hranici. Uvidim na komtrole na jesen ako na tom bude

autor
8. jan 2024

@aaadkaaa tiez ste nevedela zaspat ? Ako dlho ste mala nespavost ?

autor
8. jan 2024

@taynee aky lekar to vykonava ? Ja som si slinny test dala robit ako samoplatca tak neviem

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
karush
8. jan 2024

Autorka, slinný test ráno alebo pred spaním bol kontrolovaný? Hormonálnu antikoncepciu neužívaš?
Ak je len zo stresu zvýšený, tak treba riešiť príčinu, potom sa časom pekne zníži.
Ak by bola vážnejšia príčina, tak príznaky sa budú časom zhoršovať a rozhodne to neostane len pri nespavosti. Slinný test na Slovensku takmer žiaden endokrinológ nekontroluje, ani v národnom endokrinologickom ústave to nie je súčasťou diagnostiky.

autor
8. jan 2024

@karush mala som tri odbery ranny , potom 17.00 a 23.00, HAk neuzivam . Praveze stres nemam ziadny len z toho nespania mam nervy . Ano viem ze endokrinologovia na SK toto nevysetruju len z krvi jeden endokrinolog mi to vzal a z krvi to bolo vtedy ok .

karush
8. jan 2024

Všetky 3 hodnoty boli zvýšené? Ono to môže byť aj tak, že trpíš nespavosťou a tak kortizol sa musí držať na vyšších hodnotách, lebo práve jeho pokles umožňuje zaspať a jeho nárast vstať ráno.

autor
8. jan 2024

@karush ano

autor
8. jan 2024

@karush nezaspim ani cez den keby som neviem ako chcela nejde to

karush
8. jan 2024

Tak treba sa znova pýtať k endokrinológovi, on potom už bude riešiť ďalej, pravdepodobne žiadankou na endokrinologické oddelenie alebo aspoň dexametazónovou blokádou či 24h zberom moči. Nepracuješ ani na zmeny?

autor
8. jan 2024

@karush nepracujem na zmeny

autor
8. jan 2024

@karush môže ma ten kortizol aj cez den držať takú nabudenú že nezdriemnem ?

karush
8. jan 2024

Samozrejme, on počas dňa postupne klesá a pred spaním poklesne na nízku hodnotu, aby človek zaspal, v noci sa zas začína postupne zvyšovať do rána, aby človek dokázal vstať a fungovať.

autor
8. jan 2024

@karush ako ho je mozne znizit ? Okrem redukcie stresu . Endokrinologovia davaju na to nejaky liek?

majamat
8. jan 2024

napada mi, ze by teoreticky mohol byt zyvseny kortizol aj dolsedok, nei pricina nespavosti, je to stresovy hormon a aj nedostatok spanku je pre organizmus stresor.

majamat
8. jan 2024

no kazdopadne asi by bolo dobre popatrat,c im to je.
aj teda stres moze kortizol zvysovat.

karush
8. jan 2024

Vždy sa rieši príčina, ak je tam hormonálne aktívny nádor produkujúci ACTH alebo kortizol, tak prevažne chirurgicky, ak príčina iná, tak tam už endokrinológ má obmedzené možnosti, treba zistiť príčinu či to nespôsobuje akútny alebo chronický stres, prebiehajúca choroba, práca na zmeny, ťažká obezita, depresia, posttraumatická stresová porucha, veľká fyzická či psychická záťaž, PCOS, užívanie HAK/tehotenstvo, skleróza multiplex, AIDS, alkoholizmus, panická porucha, bulímia/anorexia n. ...

trevis12
8. jan 2024

@hugger ahoj prosím ťa keď sa budím o tretej v noci, čo to môže byť?