Pekný deň, ženy, beriete nejaké vitamíny na zníženie alebo udržanie dobrého cholesterolu? Ak áno, viete mi napísať aké?
Dakujem
dlhodobo Lecitín ale rýchlepšie je znížiť ho drveným pestrecom
https://www.zdravapecen.sk/ako-pestrec-pomaha-p...
my máme skúsenosť s tým drveným pestrecom za cca mesiac cholesterol išiel dole z 6,7 na 5,8 - samozrejme sa obmedzlio vysmážané, mastné a sladké(pozor na skryté tuky v kupovaných lekvárových koláčoch či buchtách
na tejto stránke to máš aj pekne vysvetlené že gro cholesterolu 75% sa vytvára v pečení, len 25% sa prijíma stravou....
Arterin - prirodny. A pomaha. 🙂
Tiež beriem Arterin ci pomaha neviem zatial uzivam necelé 2 mesiace.
Arterin doporučujem, beriem dlho.
Odber krvi, idem na kontrolu mojej internistke. Cholesterol v norme, sice horna hranica - 5,20. Čo ma trápi sú Triglyceridy a tie mam 3,13, v maji 2021 boli 2,82. Horna hranica je 2,20.
tento tyzden ma cakaju odbery ohladne cholesterolu, tak nemam taky vnutorny pocit, ze to nedopadne prave najlepsie. existuje aj nieco ine nez rovno tabletky, co sa moze uzivat na upravenie cholesterolu? musim stale na to mysliet, tak sa takto pripravujem na to rovno.
@ludmilik13 hlavne sa zbytocne dopredu nestresuj, ked este ani nevies, ako dopadnu vysledky. to neprospieva a skor si to aj privolas, ze ti nieco bude. ked nie lieky, tak myslis nejake vyzivove doplnky, vitaminy alebo nieco na takyto sposob? moja svokra ma tiez zvyseny cholesterol, ale netusim, co a ci vobec nieco na to uziva.
podla mna bude na to nieco brat, aby sa jej upravili vysledky. ale netreba zabudat na to, ze nie je to vsetko len o tych liekoch. treba aj ine veci zaviest a upravit v zivote, aby bolo lepsie. mozno by som nesiahala rovno ani po tych liekoch ale skusila najst nahradu v nejakom tom doplnku. predsa len tie su take setrnejsie k telu.
@julinka65 tak to je samozrejme si myslim, to hadam kazdy, komu vyjdu nie dobre vysledky si vstupi do svedomia a toto nejak upravi. akoze jednak kvoli tomu cholesterolu, lebo to nie je sranda, ale tak celkovo sa podla mna cloveku lepsie funguje, ked aj ta sprava je taka pestrejsia a vyvazena.
to ano, len keby si to chcelo viacej ludi takto dopredu aj uvedomit a nemuseli by konat az ked je v uvodzovkach neskoro. ale tak stale dobre, ked aspon potom sa uvedomia, lebo niektori ani to nie. co som spominala tie doplnky, resp akoze nieco ine ako lieky, tak som nieco pozerala a toto sa da zakupit aj potom normalne v lekarni bez nejake predpisu, ze aj toto je mozno na tom ako keby taka vyhoda, ze netreba zakazdym hodit po recept k doktorovi alebo vyvolavat, ze dochadzaju lieky.
@marty_4 vsak ja viem, ze stresovanie nicomu nepomoze, ale je to take no.. vsak to asi poznate, ked na nieco cakate a bojite sa toho najhorsieho. podla mna sa stravujem akoze v pohode. neviem, ci je nejaka ze uplne specialna dieta na toto. musim to pozriet, alebo ak mate nejaky zoznam, ze co ano a co uplne vylucit, tak mi kludne poslite do spravy, budem len rada 🙂 kludne aj ohladne tych doplnkov, radsej by som isla touto cestou.
ono je to s tym stresom take, povedzme si tak, kto v tejto dobe nema stres. ja sa tiez snazim stravovat zdravo, no ked to na mna dolahne, zvyknem mat bohuzial pazravku a idem jedno cez druhe
A tak pokiaľ sú to nie pravidelné prejedačky, tak by sa to na ňom ani nemuselo odraziť. Ale áno nesprávna životospráva jeho zvyšovaniu veľmi ľahko pomáha. Beriete niektorá niečo na chorestelor aj tak nejak preventívne?
taketo prejedacky, to ma sem tam podla mna kazdy z nas. tiez mam niekedy take veceri, ze by som zjedla hadam vsetko, co doma najdem :D ked je to takto raz za cas, tak to podla mna az tak skodit nemoze. nehovorim zas, ze je to uplne okej, ale tak stale lepsie ako keby to bolo pravidelne. preventivne mas zbytocne nieco uzivat. pokial nie je problem, tak nie je co riesit. preventivne staci ta spominana zivotosprava a aspon nejaky pohyb, bicykel, korcule, turistika, to si uz kazdy vie najst to svoje.
tak zatial nie ale moj manzel s nim ma problem tak mavam niekedy take vycitky, kedze rada by som sa vyhla nejakym tym problemom. no v tej chvili je mi jedno, proste to musim zajest 🙂 ale poviem tak je to nastastie raz za cas. a nevedeli by ste mi aspon pre neho nieco poradit, co by mu ho teda stiahlo do zdravej hladiny?
aj na to nieco berie? moc ma zvysene tie hodnoty? som sa pytala svokry, ze co na to uziva teda a ze ona si kupuje armolipid plus. neviem, ja sa v tom moc nevyznam, ale ona je taka, ze si dava velky pozor aj ohladne stravy aj takto celkovo, co proste zje, vypije a podobne, tak aj toto bude asi take lepsie nieco.
nooo tak na moj vkus hej zakazdym ked ide na odbery, tak ho vystraha, ze zas ho ma zvyseny. a on nie je z tych co by si daval proste pozor na to, co zje a tam je ten hlavny problem. armolipid? no idem si ho hned vygooglit. to je nieco prirodneho alebo je to na predpis?
popozeraj to, ako ti hovorim, ona si dava pozor aj na stravu, tak si myslim, ze aj tieto lieky by neuzivala len take hocijake. ono rozhodovala sa medzi tymto armolipidom a potom este arterinom. ze oni su dost podobne, len ten armolipid ma viacej nejakych tych ucinnych latok a zloziek a tym padom aj lepsi ucinok. a je v podstate prirodny, takze myslim, ze to ani dlho nerozmyslala, ze ktory si vyberie.
@marty_4 takze hovoris, ze tento je v pohode? a co sa tyka uzivania, tak to asi sa bude uzivat nejak dlhodobo, ze? potom sa aj robia nejake prestavky v tom uzivani napriklad?
@vierka_z je to skor take nieco prirodnejsie, taka omnoho lepsia statinov by som povedala. a ano, normalne ho vies kupit v lekarni alebo si ho objednat. mojalekaren ma teraz nan aj zlavu 10%, som na to natrafila, ked som tuto v skupine zlavovych kuponoch pozerala, ze co kde maju v zlave teraz.
@ludmilik13 prestavky to vobec nie, nie je to nejak nutne. to nemas priamo ako liek alebo skor doplnok. a dlhodobo ano, v podstate kym nedosiahnes lepsie vysledky. ale aj potom pre udrzanie takej tej spravnej hladiny cholesterolu je dobre pokracovat v uzivani. to by ti presnejsie uz potom lekar povedal, ze ako co dalej.
@marty_4 po akej dobe uzivania sa da hovorit o tom, ze uz su tie vysledky lepsie? kedy sa to uzivanie realne odzrkadli na vysledkoch?