Zvýšené reumatické hodnoty

sandra_sul
14. aug 2013

Maminky,bola som na odbere krvi a zatial mi zistili zvysene reumaticke hodnoty (ASO).Mam 27 rokov,nie je to este skoro?A mate niektora podobny problem?Bojim sa,ze to bude reuma a doteraz mam svoju babku pred ocami,ako sa trapila.Zajtra idem na vyter z hrdla.Moze to byt len nejaka prechodena choroba,co sa mne stava stale,odkedy mam dieta a preto mam zvysene tie hodnoty?Je sice prevda,ze mi uz asi rok trpnu malicek a prstenik na oboch rukach,ale myslela som,ze to je nejaka alergia na mydlo,alebo co,lebo to aj svrbelo.Hlavne ked som si umyla ruky tekutym mydlom.Dakujem.

xlucia
14. aug 2013

@sandra_sul tehotenstvo casto spusta rematoidnu artritidu.

lovula
14. aug 2013

@sandra_sul neboj sa. Aj keby ti zistili reumu, nie je to nič hrozné. Ja mám reumu od svojich 10 rokov. Dnes sú už také lieky na to plus cvičenia, že to na mne nikto nevidí. Žijem a hýbem sa ako ostatní ľudia, no dobre, trošku ťažšie, sem tam mám aj bolesti, ale nie je to nič hrozné.
Väčšina reumatikov berie prednison, môže sa aj počas dojčenia a tehu, takže môžeš mať ešte kopec detí 🙂
A hlavne nemysli na babku a jej chorobu, ona nemala možnosť brať také lieky ako budeš mať ty. Nikto nikdy na tebe nezbadá, že ti niečo je, pokiaľ mu to nepovieš 🙂

dahra
14. aug 2013

Mne diagnostikovali RA, keď som mala 8 rokov🙂, od 7-mich som mala problemy, ale rok trvalo, kým sa prišlo, čo to je.

srdiecko9
14. aug 2013

@sandra_sul zvýšené hodnoty asla nemusia hneď znamenať reumu. Ide o to, že aslo sa môže zvýšiť po prekonanej streptokokovej infekcii. Ak teraz nemáš nejaký prejav infekcii, môže byt ten streptokok niekde v tele "spiaci" ale malo by sa po ňom patrať a prelieciť ho penicilinom, alebo odstrániť vyvolavajucu príčinu . To znamená , že by sa mali u teba hľadať fokusy, čo sú zdroje možnej infekcie.. Zubne vyšetrenie, vytery z hrdla, z nosa, gynekologicke ..
Ak máš napr. dlho neliečený zub, aj to môže zvýšiť hodnoty asla. Takže treba nájsť zdroj napr. Mandle, nasadiť penicilin a ak aj napriek tomu po kontrolnom odbere bude aslo vysoké, je to indikacia na vybratie mandli. Ak to bude zub.. Postup ten istý .. Vyliečiť zub, ak aslo neklesne ani po peniciline, vytrhnúť ho. Az Dlhodobo vysoké a nepreliečené aslo môže spôsobiť aj reumu, dokonca až aj zápal srdcoveho svalu. Takze v prvom rade zistiť , kde ten streptokok je a preliečiť penicilinom.

sandra_sul
autor
14. aug 2013

@srdiecko9 aha,uz mi dochadza,mne po tehotenstve vytrhli 4 zuby,mam umele a niekedy sa mi zda,ze tam mam hnis,nedavno mi sla von 8,mala som tam zapal...ale rontgen potom nic neukazal,streptokoka nasli teraz mojej mame,ale vravela,ze to nie je nakazlive,ze sa pytala hlavne kvoli mojej dcere,lebo zijeme spolu..co sa tyka gynekol. problemov,tak tie momentalne nemam,ale donedavna stale nieco bolo od mojich 15 rokov...vyter z hrdla ma caka zajtra...dakujem,aspon viem,co mam robit a stat si za tym,nech mi robia vysetrenia,lebo uz som sa citila ako hypochonder...

sandra_sul
autor
14. aug 2013

no a co sa tyka toho tehotenstva resp. po porode...do porodu som bola uplne zdrava,dr som nevidela niekolko rokov,iba zubara...odkedy som porodila,tak stale nieco...ale to nie je myslene v zlom,lebo dcerku by som nemenila za nic na svete... 😅

lili_mia
14. aug 2013

@sandra_sul Ahoj, aj mne trpnú prsty, už celé obe ruky, vyskakuje zápästie. ASLO hodnoty sú negatívne, ale klby na rukách mám opuchnuté, na fotkách je vidieť, aká som spuchnutá. Aj z chôdze je vidieť, že reuma, ale v krvi nič.
Na bolesti panadol a magnézium, občas flector, ked už fakt extra silné. Inak cvičím pilates, aby som nestuhla. A samozrejme, koža ma svrbí na celom tele. Pokiaľ ste to mali v rodine, tak to máš genetické, čiže nie je to skoro, cvičením spomalíš priebeh.
@lovula Ahoj, ja cvičievam pilates, pomáha na to aj niečo iné?

srdiecko9
14. aug 2013

@sandra_sul ten hnis .. To bude asi ten zdroj.. navštív zubára , nech sa na to pozrie. Určite to treba preliečiť a ošetriť, aby si sa vyhla možným komplikaciam. Nie nadarmo sa vraví , že zuby sú zodpovedné za mnohé ochorenia, dokonca aj srdcove.. A to presne z toho zvyseneho asla. Držím palce .. Určite sa daš doporiadku, veľa ľudí má dlho zvýšené aslo a nevie najist ten zdroj infekcie a vtedy je ta liečba horšia a zdĺhavá a neefektivna nakoniec..

lovula
14. aug 2013

@lili_mia no mňa ešte ako decko naučili cviky pre reumatikov v nemocnici.
Pilates som nikdy necvičila. Voľakedy dáááávno som chodila do posilky, tam mi taký pekný šuhaj 🙂 urobil plán len pre mňa a aj to bolo super

sandra_sul
autor
15. aug 2013

Dakujem vsetkym 🙂

majulino
19. aug 2016

Baby malemu z krvi zistili zvysene aslo, nieco vyse 500. Od jeho dvich rokov sme sa trapili so strepto a stafilokokmi, u nas v rodine.nikto reumu nemal, citala som tu prispevok, ze to moze sposobovat streptokok, uz aj.sestricka mi hovorila ze nasadia pravdepodobne penicilin. Viete mi porafit nejake konkretne vysetrenia okrem sterov z hrdla a nosa? Dakujem

laurika25
9. apr 2017

@lovula ahoj,ake cviky pouzivas?

lovula
9. apr 2017

Momentálne žiadne, behám poctivo celý deň okolo detí 😉

laurika25
9. apr 2017

A beries aj nejake lieky? Ja som zistila ken tento mesiac, ze mam opucnyre klbiky na prstoch...alebo pomaha nejaka altern.liecba?