Zvýšené pečeňové testy po pôrode

smejkuskaa
5. dec 2024

Ahojte , je tu mamička ktorá mala po pôrode zvýšené pečeňové testy? Chcela som si dať predpísať HAK, ale dostala som dosť prekvapená keď mi doktorka volala že mi ho nemôže dať kvôli zvýšeným pečeňovým testom ALT. Asi má pošle na hematologiu. Mali ste to niektorá? Ak áno , ako ste to riešili ? Lebo netuším čo môže byt príčinou 🙄

zzzzza
5. dec 2024

@smejkuskaa preeklampsia? Pred pôrodom

nevenka
5. dec 2024

@smejkuskaa ja som mala zvysenu alkalicku fosfatazu tusim, ale to mi zistili na endokrinologii, ja som mala zvysenu cinnost stitnej zlazy a ze to suvisi so zvysenym metabolickym obratom v kostiach, ze to patri k tomu ochoreniu. Takze neslo o problem pecene. Toto, co mas Ty, neviem. To by bolo treba asi dovysetrovat. A este to moze vraj mat suvis so samotnym tehotenstvom, dakde som citala, ma to tak napadlo, ale neviem uz kde a ani co presne, tak by som trepala.
Skusila by som ja osobne uzivat asi pestrec, cerstvo mlety plod, nie caje a po istom case znova odbery, ci to nie je lepsie.

nevenka
5. dec 2024

@zzzzza no ja som mala aj zvyseny tlak, ale bielkoviny a opuchy som nemala, takze vraj som preeklampsiu nemala, len gestacnu hypertenziu.
Moze to suvisiet?

cecilia29
5. dec 2024

Mala som to, dlho sa hľadala príčina. Nakoniec to bol piesok v žlčníku. Je to hormonálne, máme to v rodine. Na usg ho nebolo vidieť , az na MR. Brala som lieky na rozpustenie . Potom to bolo OK. Po treťom pôrode mi už nechce zmiznúť.

zzzzza
5. dec 2024

@nevenka nie som lekár ale podľa mňa je preeklampsia častejšia než ju diagnostikuju lekári a mohli ste ju mat

1michaela1234
5. dec 2024

Ahoj, mam 7m po porode a tiez mi pri preventivke zistili zle pecenove testy, po kontrole stale ALT vyssie. Uz pred tehu som bola na gastre kde mi hovoril Dr ze mam stukovatenu pecen, teraz som na diete kym sa pecen zregeneruje.

mima172
5. dec 2024

Ja som mala veľmi zlé pečeňové testy, zlepšili sa cca 3 roky po pôrode, čiže to trvalo dosť dlho. Som sledovaná na hematologií a ako sa tu spomína, tam som mala preeklampsiu a ta je toho často dôvodom. Pečeň už som si dala do poriadku ale chce to trpezlivosť.

mtn112233
5. dec 2024

@smejkuskaa ja som mala po pôrode katastrofálne pečeňové testy.. u mňa bolo príčinou nadmerné užívanie vitaminom na kojenie.. laktacna poradkyna ma nimi predavkovala a ja blba neskusena ktora chcela za každú cenu kojit som ju posluchala.. jednalo sa konkrétne o senovku a benedikt kde som namiesto odporúčaneho davkovania 3x2 tablety užívala denne 3x8 takže dokopy 24 tabliet denne... dostavala som sa z toho rok, nasadili mi pestrec a postupne sa pecenovky zlepsovali

smejkuskaa
autor
5. dec 2024

hodnotu mám vraj 0,9 a má byť asi 0,7. Nemám presne info . Preeklampsiu som nemala 🤷‍♀️ a ani žiadne iné ťažkosti. Neviem či to dačo nesúvisí s akútnou sekciou. Štve má to, aktuálne druhé bábätko nechceme a chcela som sa nejako chrániť a toto je asi najpohodlnejšie riešenie. Človek teraz nemá sexuálne žiť ?
Chápem že zdravie prvorade, ale tým sa to da všetko dokopy , kým pobeham xy vyšetrení , asi ešte veľa vody pretečie 🙄

zzzzza
6. dec 2024

@smejkuskaa skúste essentiale, pestrec, zeleninové šťavy, diétu na pečeň...

cecilia29
6. dec 2024

@smejkuskaa HAK je lepšie sa vyhnúť, ved to je taky sajrajt

smejkuskaa
autor
6. dec 2024

@cecilia29 ďakujem za názor, máte nejaké iné odporúčanie ? Čo by bolo vhodnejšie ?

mima172
6. dec 2024

@smejkuskaa Tiež neberiem HAK a fungujeme. Hľadaj spôsoby, poraď sa s gynekologičkou.
Skus kombináciu pečeňovej diéty + kvalitné zelené potraviny a do pár mesiacov máš testy ako z katalógu 👌

smejkuskaa
autor
6. dec 2024

@mima172 áno si budem musieť celkovo si dať diétu a štýl dávať si pozor veľmi už tomu neverím lebo tak vznikla moja dcéra 😁

smejkuskaa
autor
6. dec 2024

@cecilia29 kondom nepreferuje ani jeden z nás , taktiež samotný kondom spoľahlivý nie je a z prerušovaného mám aktuálne 3 mesačnú dcéru 🙂

cecilia29
6. dec 2024

@smejkuskaa samotný nie je, hovorím o kombinácii. Ale už ako kto uzná za vhodne. Ja len ze malo sa hovorí o tom aká je škodlivá. Ako vplýva na prírodu... pričom sa dajú kombinovať iné metódy, ktoré neškodia

smejkuskaa
autor
6. dec 2024

@cecilia29 ak by bola škodlivá až tak ako uvádzajú niektore články , nebola by na trhu roky a áno … je rozdiel keď to má 15ročne dievča a 30rocna žena ktorá má už jedno zdravé dieťa 🙂

cecilia29
6. dec 2024

@smejkuskaa bohužiaľ je to tak. My sme na fakulte pitvali ryby, veľa bolo kvôli tomu obojpohlavne. Ale je to biznis