zdravím vás chcela by som sa spýtať,že či máte niekto skúsenosti so zvýšenými pečeňovými testami neviem či sa mám obávať ,alebo je to v poho vyšli mi iba tieto ALT-0,70+....GMT-0,67+....TAG-2,72+ neviem čo to znamená .....lekár sa ma iba spýtal ,že či sa cítim dobre a to bolo všetko od vtedy som uňho nebola Ďakujem za každú odpoveď .......
hodnoty su len hranicne, resp kusok nad hranicu. ALT a GMT su pecenove testy
a TAG su tuky, na tie je vhodna dieta.
ja mam roky zvysene AST, uz aj dcere obcas stupa - kolise okolo hranice, a roky zvyseny cholesterola sem tam aj TAG, dcera rovnako.
No áno svrbenie extrém hlavne ak som v kľude ,ale nepripisovala som tomu nič a bolesti ,ale nie stále na pravej strane pod rebrami ....... myslela som ,že zase vredy .... nie práve ,že mi nepovedal opakované testy ,,,,,ale som rada ,že to nie je zlé Ďakujem ......... 🙂
@mishelqa125 ahoj. Ja som mala zvýšené, robili mi sono, nakoniec po 2 mesiacoch to bolo už dobré, možno to bolo z antibiotík po pôrode, neviem. V každom prípade, pýtaj sa na sono tej pečene, ak ta boli pod rebrami. To nie je dobre. Na tvojom mieste by som išla niekde súkromné, 10e zaplatíš za sono a aspoň budeš vedieť na com si. Veľa zdaru
Tehotna nie si?
nie nie tehotná nie som ....
práveže bolesti teraz nemám a inokedy sú až neznesiteľné......,ale nepripisovala som to k pečeni alebo tak
vždy som si myslela ,že skôr vredy alebo pankreas ,keďže mám stým problémy som aj celiatička takže dietu mám bezlepkovú 🙂
@mishelqa125 ak picha pankreas a sú bolesti na tej strane treba veľa piť
@mishelqa125 pri celiakii stupaju pecenove testy a byvaju bolesti brucha, tusim aj pod rebrami. ako dlho si na diete?
@majamat 2roky
@mishelqa125 nemozes nevedomky porusovat dietu? taketo priznaky su pri neliecenej celiakii. na gastre ti kontroluju protilatky? kedy naposledy?
zial vyrobcovia si robia co chcu, ja som dcere celaiticke davala lepntilky, ktore boli predtym bezlepkove a zrazu zmenili zlozenie, bez upozornenia.
@majamat no práveže mala som kontrolu u gastroenterológa a výsledky mám v poriadku čo sa týka celiakii ...... kontrolu mám až o polroka
no uvidíme snáď to zmizne 😀
@mishelqa125 tak veru enviem. no hodnoty su fakt len hranicne.
@mishelqa125 ahoj mám podobný problém, zvýšené hodnoty sú vraj mierne a hlavne alp. Užívam antikoncepciu čiže neviem na čom som. Lekárka to zatiaľ nerieši, keďže na chorobu pečene to nevyzerá. Poslala ma na sono brucha, vraj to nesúri čiže má objednali až na koniec októbra. Mala som si svrbenie hlavne prsníkov a robili sa mi modriny. No už asi 2 týždne beriem lagosu. Svrbenie prestalo a a prestali sa mi robiť aj modriny. Chcem sa len spýtať či ti klesli tie hodnoty
@janka_01 ahoj nebola som na kontrole tak neviem či mi klesli hodnoty
Ahojte,aj ja mám zvýšené pečeňové testy ALT-0,62 a GGT- 0,82…som štyri mesiace po pôrode a urobili sa mi take žltkaste kruhy okolo oči 😞 Ďakujem za rady 🙌🏻
@livika2013 to nie je moc zvysene,skor take hranicne.
pri ochoreniach pecene to moze ist do vyssich cisel.
kamoske sa zvysovali pecenove testypocas tehu. ty si ich zvysene nemala pocas tehu? kamoska mala nejaku hodnotu aj cez 9, alebo cez 5, cez 7 a pod.
pod 1 je este nizka hodnota.
ja mavam AST podobne, ale v minulosti som mala aj 1,31. chodila som vtedy an endokrinologiu, pricom tam ordinoval internista. ten to neriesil. ani teraz to nikto moc neriesi. dcera mala to iste. mama mala vyssie hdonoty,a le uz si nepamatam ake.
@majamat Ďakujem veľmi pekne 🙂 Ja som si zo dňa na deň zázrakom vybavila sono,tam všetky orgány úplne v poriadku…akurat bilirubin mám 48 a že nad 35 už človek zvykne zožltnut…a to sa asi ani nedá nijako liečiť.Mam brat lagosu,vylúčiť alkohol.Pit veľa vody.Uvidi sa.Dakujem
@livika2013 tak to je ine, ked je aj bilirubin zvyseny.
snad sa to da dokopy a upravi sa to.
pozor na jedlo, ktore je vyrazne opecene. tomu sa tiez vyhni niekde som pocula, ze aj jedlo, ktore je dohneda opecene, moze skodit a teoreticky peceni moc neprospieva.
teraz mi napadlo, raz som pocula, ze vrcholvy sportovci, ktori sa urcitym sposoboms travuju, hlavne pred nejakym zavodom, uzivaju Lagosu, lebo pri ich strave je pecen viac zatazena.
a to sa hovori, ze sportovec je vdaka sportu zdravy. nie vzdy to ale plati.
@livika2013 dobry den, upravil sa Vám ten bilirubin? Ja mám to iste, bola som aj na sono a to je čiste. Poslali Vas aj na nejake iné vysetrenia? Ďakujem pekne za odpoved.
@ivushaaaa pekný deň,ano upravilo,bola som teraz po 2,5 mesiaci na kontrolných odberoch a pečeňové už takmer úplne v norme,bilirubin 9 a mala som 48…ale tie žlté kruhy mi ešte stále úplne nezmizli …
@livika2013 ďakujem pekne za odpoveď. Vy ste iné ťažkosti nemali, s trávením a tak? Mne vyšiel ten bilirubín zvýšený len o trošku, ale trápi ma aj trávenie . Robili mi aj sono, ale keďže to bolo v poriadku, tak ma zatiaľ na iné vysetrenie neposlali.
@ivushaaaa nieee,žiadny iný problém som nemala.Ale ved keď len mierne zvýšený,tak to je v pohode 🙂 Ja mám tie žlte kruhy a to ma trápi najviac…😒
Ja si svoje výsledky nepamätám ale teda pred 2 rokmi mi tehotenstve mi vyšlo niečo zvýšené - asi to ALT 0.85 alebo tak nejak... Šla som na sono, na kontrolnú krv, trocha sa to zlepšilo, po 2 rokoch na preventívne (medzi tím som cvičila a čosi schudla) Alt 0,70 presne hraničné a vlastne sa zlepšilo od minula ..takže v.pohode zas za dva roky na preventívnu ....toto sú také hraničné čísla a myslím že najlepšie nato fakt pomôže zdravá životospráva atď. Keby sa do toho obujem myslím že na ďalšej preventívne to už bude úplne ok. Snáď sa mi ani to podarí
@mishelqa125 Dievcata, mne dnes vyslo Alt 0.82, je to moc pruser? Poslala ma na sono, len tie cakacky..dovtedy zo strachu osediviem :/
@plnenapaprika ja som mala 0,62 ale ja som mala zvýšené aj GGT…takze žiadny strach…to su všetko mierne zvýšené hodnoty,keby tam je niečo vážne,tie hodnoty sú omnoho,omnoho vyššie…to mám všetko pozistovane.A kedy máš sono?Ja som volala poobede a ráno som mala termín,ale to som mala stastie ozaj 🙂
@plnenapaprika veru ta hodnota je pomerne nizka.
uz som videla aj hodntoy 28 a pod. kamoska mala pri prvom tehu problem, stupali jej vsetky pecenovky a dostavali sa na hodnoty 5-7.
@mishelqa125 ja som mala zvýšené pečeňové testy. Poslali ma na sono. Tam všetko ok. Bola som 3/4 roka na pečenovej diéte. Potom kontrolné odbery. Bolo všetko ok. Strava robí zázraky. Ja som sa vyhýbala alkoholu úplne, káve, mlieku, tučnym výrobkom, korenenym, vysmažanym. Všetko varene, dusene. Čerstva mixovana zelenina. Bez polotovarov, bez rýchleho občerstvenia. Bez malinoviek, len čaje a voda. A hlavne bez stresu. Telo sa mi dalo do poriadku
@mishelqa125 nie je to nejako extrémne zvýšené, sú to stále jednociferne čísla. Ja som oveľa vyššie a som k tomu tehu.. nebrala si v poslednej dobe antibiotika alebo ine lieky ? Skus zájsť na interne, predpisu ti napr Lagosu, to mohol aj obvodak inak.. nemáš iné ťažkosti ako napr svrbenie tela, fľaky po tele atď? To sa zvykne objaviť ak je tam nejaký problém. Mal ti obvodný ešte dat ďalší termín na odbery, aby videl ci tie hodnoty stúpajú (a ako prudko), alebo klesajú