Zvýšená štítna žľaza, chudnutie, úzkosť a búšenie srdca

27. aug 2021

Mám zvýšenú štítnu žľazu ale lekár mi nedal lieky: chudnem, úzkosť, búšenie srdca, nepokoj čo mám robiť?

jaaty
27. aug 2021

Aký lekár? Endokrinológi?

autor
27. aug 2021

@jaaty áno

jaaty
27. aug 2021

V tom prípade zrejme výsledky nebudú také zlé. Ja keď som prvý krát išla, dostala som 8 tabletiek tyrazolu denne, také boli výsledky zlé. Postupne sa zlepšovali. Aktuálne som rok bez liekov, ale chodím každé 3-4 mesiace na kontrolu. Dostali ste termín kontroly? Dal nejaké odporúčania?

autor
27. aug 2021

@jaaty už som bola výsledky z krvi boli ok len na usg že zvýšená struma hypertyreoza

autor
27. aug 2021

@jaaty
@jaaty a viete chudnem stále mám aj úzkosti

jaaty
27. aug 2021

Chápem, ale ak sú výsledky hormónov v krvi ok, nie je dôvod na lieky. Zrejme bude len kontrolovať štítnu žľazu. Aj ja som chudla, no bohužiaľ vďaka liekom som zase potom rapidne pribrala. Takže ak sa dá, vyhnúť liekom, je to dobré. U mňa to spôsobil stres. Odporúčam magnézium a možno nejaké vitamíny alebo bylinkové čaje. Termin kontroly Vam dal?

autor
27. aug 2021

@jaaty nie len v prípade potreby píše na papieri čo robiť aby som pribrala na váhe? Keďže lieky nemám

7lenka11
27. aug 2021

ja sa liečim na štítnu už 10 rokov a mám tiež zvýšenú činnosť, resp. tyreotoxikózu (zvýšená činnosť, ktorá prešla do autoimunitného ochorenia - tvorby protilátok).. aktuálne som takisto bez liekov, nakoľko krvné testy boli dobré.. tiež však cítim na krku nejaký tlak, zrejme kvôli zväčšenej štítnej, aj som schudla.. ver mi, že lekár vie, čo robí.. vždy rozhodujú krvné testy a hladina hormónov.. ja som mala naposledy hladinu ok, aj sono, no napriek tomu mi nechali udržiavaciu dávku liekov a stalo sa to, že mi zrazu začala štítna spomaľovať a prechádzala do zníženej funkcie.. takže som lieky musela vysadiť.. ak ti lekár nedal lieky, vie, prečo to robí a zrejme tvoj stav nie je taký, aby si ich nevyhnutne potrebovala.. podľa mojich skúseností ťa budú priebežne kontrolovať a keď to bude nevyhnutné, lieky hneď nasadia

matabb73
27. aug 2021

Mne sa toto nezdá v poriadku. Jedna vec sú krvné testy a druhá ako sa cítiš. Moja endokrinologička berie aj toto do úvahy. Ak sa cítim zle a hodnoty sú na hranici normy, tak mi upraví liecbu. Skús napísať do skupiny Štitna žľaza tu na MK, je tam veľa žien, možno niektorá poradí.

7lenka11
27. aug 2021

@matabb73 lenže to ako sa cíti, nemusí vždy súvisieť len so štítnou žľazou.. ja som si myslela to isté, až kým mi pred pol rokom nezistili histamínovú intoleranciu, zmenila som životný štýl, stravovanie a neskutočne sa mi uľavilo.. dovtedy som úplne všetko pripisovala štítnej žľaze - únavu, akné, oslabenú imunitu.. takže treba sa na seba pozrieť komplexne.. ak sú vylúčené iné ochorenia, intolerancie, problémy, tak vždy sa dá lekár-endokrinológ vymeniť alebo ísť si po názor k nejakému inému odborníkovi.. je to aj o dôvere k lekárovi a ak sa jej čokoľvek nepozdáva a je si istá, že problémy spôsobuje výlučne štítna, tak potom treba skúsiť napríklad endokrinologické centrum v Ľubochni, špecializované pracovisko výlučne na štítnu žľazu.. ďalšia vec je, že ak má hodnoty ukážkové a predpíšu jej lieky, práve tie jej môžu zmeniť výsledky.. presne s tým mám skúsenosť aj ja.. dovtedy mi ponechávali udržiavaciu dávku, kým štítna nezareagovala tak, že mi prešla do hypo funkcie a mohli sme začať od začiatku s liečbou... ale toto všetko patrí do rúk odborníka, nikto ti na MK nedá odbornú radu, len skúsenosť.. ak sa budeš dlhodobo cítiť zle, volaj lekárovi.. ak nebudeš stále spoko s jeho prístupom, choď inde

matabb73
27. aug 2021

@7lenka11 predstav si, že súvisí. Ja nemám štítnu žľazu a beriem L tyroxin. Už dva krát sa mi stalo, že som išla k lekárke s tým, že sa cítim zle, búši mi srdce, som nespokojná, proste podobné prejavy ako má autorka témy. Zakaždým mi znížila dávku a vždy to zabralo. Posledne som mala výsledky v norme, ale na hranici. Sama lekárka povedala, že ona pozerá aj na to ako sa pacient cíti, nie len na výsledky a zakladateľka píše, že ma hormóny vysoké a nie v norme.

autor
27. aug 2021

@matabb73 ja mám hormóny z krvi v poriadku ale zvýšenú činnosť mám podľa dotyku a usg takze neviem 2-x som to už riešila a nedala mi nič neviem čo ďalej ako zo riešiť

matabb73
27. aug 2021

Ja by som skúsila konzultáciu u iného lekára.

autor
27. aug 2021

@matabb73 skúsim obvolat iného 🙂 to môžem ho vymeniť ? Lebo chcem iný názor keďže tam sa to moc neporisilo

hyberncia
27. aug 2021

Nemáš hypertyreozu. Máš len strumu. To nie je nič,čo by sa liečilo. Ak sú výsledky hormónov v krvi v poriadku nie je,čo liečiť. A nepolieci to ani iný lekár.

matabb73
27. aug 2021

Podľa mňa môžeš vymeniť lekára. Ja som bola na prvom vyšetrení v Ľubochni, lebo u nás bola čakacia doba až 3/4 roka. Potom som išla aj s výsledkami k terajšej doktorke. Obvodná mi napísala odporučenie pre oboch.

luccija
27. aug 2021

Asi zhodnotil, že netreba...ak je krv v poriadku.Uzkosti a chudnutie môžeš mať z niečoho iného.

7lenka11
27. aug 2021

@matabb73 zakladateľka píše, že krv je ok... ja nepopieram, že ťažkosti nesúvisia so štítnou.. ak je to naozaj len o štítnej a má pocit, že jej lekár nič nerobí, tak nech slečna/pani vyhľadá iného odborníka.. len hovorím o svojej skúsenosti, že aj lieky dokážu robiť šarapatu a nie vždy sú také nevyhnutné, ako si pacient myslí.. ver mi, že viem, o čom hovorím, do Ľubochne chodím 10 rokov každé tri mesiace.. počas liečby som brala už asi všetko, čo je na trhu - od Carbimazolu, cez Thyrozol, Euthyrox, Propycil, aj lieky na srdce.. dokonca som mala kombinovanú liečbu Thyrozol+Euthyrox, žiadny lekár tomu nechápal, keď som povedala, že beriem takúto kombináciu.. a predsa som dnes po x rokoch bez liekov.. ešte v máji bola moja hodnota TSH 4,2, v tom čase mi doktorka vysadila Propycil, lebo sa TSH tlačilo nahor.. a v júli? hodnota 1,9 bez akýchkoľvek liekov.. mám menší tlak na krku a očividne zväčšenú štítnu, aj som na začiatku leta schudla, ale tiež mi žiadny lekár nepovedal, že musím opäť užívať lieky.. takže stav pacienta by som nechala naozaj na posúdení lekárovi a nie na diskusné fórum.. a vzhľadom na to, čo sa tu už medzitým popísalo, zvýšená činnosť by naozaj mala byť potvrdená krvnými testami a hodnotou TSH, resp. pomerom TSH a FT3/FT4.. podľa mňa je to tento prípad výlučne o strume.. a na ňu, ak sa nemýlim, občas predpisujú Euthyrox, keď je to potrebné

matabb73
27. aug 2021

@7lenka11 ja som zas napísala moju skúsenosť, keď som mala krvné testy v norme a napriek tomu som sa cítila zle a pomohlo zníženie dávky. Ako som už písala moja lekárka rieši aj to ako sa pacient cíti. Inak, mne v Ľubochni po vyšetrení povedali, že uzol na štítnej mám neškodný a nie je potrebná punkcia. Táto lekárka aj napriek tomu dala punkciu urobiť, lebo sa jej ten uzol nezdal, našli sa tam onkocytné bunky a celá štítna išla von. Takže, aj lekár sa môže mýliť. Preto by som na mieste zakladateľky skúsila vyšetrenie aj u iného lekára, ak má pochybnosti.

mpg
27. aug 2021

Možno by bolo dobre ísť k obvodnej (aj s tými výsledkami) a povedať jej všetky problémy,
kde by s tým poslala na vyšetrenie (na základe celkového zdrav.stavu).

yvett78
2. feb 2023

Ahoj, ja mám veľmi dobre skusenosti s kurkumou, uz 2 roky som bez liekov.Ked sa mi meni hodnota, tak max tak, ze som ale v norme.

yvett78
Autor odpoveď zmazal
Zobraz