Ahojte,
bola som na preventívnej prehliadke a mám zvýšenú kyselinu močovú ,vyšlo mi 379. Z čoho vzniká? Je to spôsobené nadváhou alebo stravou. Dostala som užívať Milurit 0,5 tbl denne . Dá sa to upraviť aj bez liekov? A môže to mať nejaké následky? Ďakujem
@viestta nie zatiaľ len užívať tabletky, preto sa čudujem, že jem málo mäsa
Moze byt spôsobená aj nedostatocnym pitnym rezimom.treba zvysit prijem tekutin
Aj ja ju mám zvýšenú....
@moni106 ahoj, to môže byť ja vypijem za deň asi 3 kávy a pohár vody, vôbec necítim smäd
Pri dne sú absolútne nevhodné potraviny s vysokým obsahom purínov:
• vnútornosti – pečeň, obličky, brzlík, srdce, mozoček, pľúca
• mäsové vývary, silné mäsové polievky a vývary
• divina
• údené výrobky
• sardinky, šproty
• hotové koreniace zmesi, sójové omáčky a bujóny
• alkohol, hlavne pivo a ťažké vína
Potraviny, ktoré treba obmedziť:
• červené mäso – hovädzie, jahňacie, bravčové
• strukoviny – hrach, fazuľa, šošovica
• špenát, karfiol, cvikla
• tuky, maslo, oleje
• plesnivé syry
• káva, čaj, kakao
• víno
Ja som ju mala tiez zvysenu.dr.poradila viac pit.a teraz mam vysledky ok.skus pridat s pitnym rezimom a napravi sa ti to
@moni106 ďakujem
@nika1971 ďakujem
Jednoznacne si dehydrovana. Je to neprijemne ale zial musis nasilu. Nastav si budik na kazdu hodinu a vypi pohar vody.
No tak to mas nedostatocnym pitnym rezimom. A okrem purinov, zvysuje kyselinu mocovu aj fruktoza, napriklad taky glukozovo-fruktozovy sirup, ktory davaju do sladenych vod.
Ahoj, presne tak, málo vody a skús pridať pohyb. Bez pohybu zaťažuješ obličky, treba im pomôcť.
No zvyčajne najskôr odporučia diétu. Bezpurinovu. Načítať si skús.
Okrem diety o ktorej tu uz píše treba piť veľa čistej vody a žiadne sladené nápoje. Môj syn mal tiež zvýšenú, aj lieky bral a jemu pomohlo najviac toto. Žiadne malinovky, len čistá voda alebo nesladený čaj.
@matabb73 o koľko mal zvýšenú a po akej dobe mu to pomohlo?
Zdá sa mi, že okolo 390 mával. Je to už dávnejšie, tak neviem presne. On bral tiež Milurit pár rokov jednu tabletku, potom polovicu a potom už nič. Jemu to začalo v puberte a keď bol dospelý už nebral lieky. Zrušili sme všetky údeniny a sladené nápoje. Sami sme videli, že mal zlé výsledky po Vianociach keď pil viac coly. Alebo keď jedol párky. Veď vyskúšaj a potom sa objednaj na kontrolný odber a uvidíš či to klesne. Ono to chce asi dlhsi čas.
@matabb73 ďakujem 🙂
A dietu ti neporadili?